Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Swoją sałatkę na Wielkanoc podam w takiej formie. Zwykła jarzynowa z salaterki nie ma do niej startu
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.02.2024 13:17

Swoją sałatkę na Wielkanoc podam w takiej formie. Zwykła jarzynowa z salaterki nie ma do niej startu

sałatka
YouTube/@swojskiejedzonko

Sałatka pełna smaku i warstw zagości na moim stole wielkanocnym. Podam ją w zaskakującej formie, które urzeknie moich bliskich. Serwowanie jej w misce to u mnie przeżytek. Ta kolorowa sałatka cieszy oko i smakuje, że palce lizać. 

Sałatka, która smakuje i wygląda

Czy już wiesz, co pysznego podasz na Wielkanoc? U mnie świątecznym hitem będzie sałatka pełna smaku, koloru i pysznych warstw. Ten przysmak zaskoczy wyglądem na stole i sprawi, że każdy chętnie sięgnie po tę wyjątkową sałatkę.

 Robię ją z szynką, groszkiem konserwowym, a do tego na biszkopcie ze szpinaku i czosnku. Efekt jest doskonały, a sałatka jest dużo lepsza od tradycyjnej jarzynowej. Polecam każdemu przepis na ten kolorowy i warstwowy przysmak. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Swojskie jedzonko. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

sałatka jarzynowa.jpg
Canva / fpwing
Zjadł obiad u Rydzyka i poprosił o rachunek. Nie mógł uwierzyć, ile mu policzyli Te pomidorki wyglądają jak małe cytrynki. Będą hitem tego lata

Jak zrobić sałatkę na biszkopcie ze szpinaku i czosnku?

Składniki:

  • 100 g świeżego szpinaku
  • 4 łyżki oleju
  • 3 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • ⅓ łyżeczki do pieczenia
  • 4 łyżki mąki
  • serek kanapkowy chrzanowy
  • 200 g szynki konserwowej
  • 4 łyżki majonezu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół słoika papryki konserwowej
  • 100 g sera żółtego
  • 5 jajek na twardo
  • 1 puszka groszku konserwowego
  • szczypiorek

Przygotowanie sałatki zaczynamy od zrobienia biszkoptu szpinakowego. Do blendera dodajemy szpinak, olej, żółtka, sól i pieprz. Składniki blendujemy i ubijamy białka. Następnie wlewamy do białek masę szpinakową i dalej ubijamy. 

Do masy szpinakowej wsypujemy proszek do pieczenia, mąkę i mieszamy. Teraz do blachy (24x24 cm), wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy masę i pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30 minut. Na przestudzony biszkopt będziemy układać kolejne warstwy sałatki. 

Sałatka na szpinakowym biszkopcie najlepsza na Wielkanoc

Biszkopt smarujemy serkiem kanapkowym chrzanowym. Posypujemy pokrojoną szynką konserwową, papryką konserwową i robimy sos. Mieszamy majonez z musztardą, chrzanem i pokrojonymi białkami. Układamy plastry żółtego sera i smarujemy przygotowanym sosem.

Na wierzch wykładamy groszek konserwowy i starte żółtka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Wierzch sałatki posypujemy szczypiorkiem. Wstawiamy ją na kilka godzin do lodówki. Potem możemy ją już podawać. Sałatka zachwyca smakiem i wyjątkowym wyglądem. Sprawdź, czemu warto trzymać go w lodówce. Zdradzamy również sposób na wyjątkowo sycącą zupę.

sałatka
YouTube/@swojskiejedzonko

Źródło: YouTube/@swojskiejedzonko

Zdjęcia: screen YouTube/@swojskiejedzonko