Te naleśniki robię bez grama mąki. Wychodzą idealne w smaku
Choć brzmi to absurdalnie, da się usmażyć naleśniki bez mąki ani jej zamienników. Będą nieco bardziej zwarte od oryginalnych. Są jednak wysokobiałkowe, niskokaloryczne i smaczne.
Naleśniki bez mąki
Myśląc o produktach bez mąki przeważnie kierujemy się w stronę jej zamienników . Faktycznie, mielony produkt z roślin strączkowych czy nawet – co jest ostatnio modnym tematem – insektów, pozwala ograniczyć w naszej diecie gluten . Znacznie zwiększa przy tym zawartość białka kosztem węglowodanów, co jest dobrym dla zdrowia posunięciem.
Jednak możliwa jest też całkowita eliminacja mąki z naleśników. Zastępujemy je masą z jajek i jogurtu. Ten ostatni, dzięki zawartości dwutlenku węgla, da jajecznemu ciastu lekkie napowietrzenie . Całość będzie zaś lekka i dopasowana do nawet restrykcyjnej diety ketogenicznej czy bezglutenowej.

Naleśniki z jajka i jogurtu
Naleśniki takie doskonale sprawdzą się jako baza krokietów. Kiedy nie mamy pomysłu, jak je zastosować, pomyślmy o omletach. To w końcu dość pokrewne dania, których bazą jest usmażona masa jajeczna .
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 4 jajka
- 100 g jogurtu greckiego
- Sól, masło klarowane do smażenia

Bezglutenowe naleśniki
Jajka miksujemy ze szczyptą soli na gładką, napowietrzoną masę . Dodajemy jogurt i jeszcze raz miksujemy do połączenia składników. Patelnię rozgrzewamy na średnim ogniu.
Patelnię przesmarowujemy lekko masłem klarowanym. Ma ono być zaledwie cieniutką warstewką na powierzchni. Wylewamy porcje naleśników i smażymy przez ok. 2 minuty.

Po przewróceniu smażymy naleśniki na złocisto jeszcze przez ok. minutę . Zdejmujemy i układamy na kopczyk. Jeśli przygotowujemy nadziewane naleśniki, zawijamy je delikatnie, by ich nie przerwać.
Wypróbuj też przepisy na zupę cebulową i postną zapiekankę .
