Te obiadowe kluski robię z 3 składników. Przepis na regionalny specjał mam jeszcze z notesiku prababci
Te podobne do kopytek kluski pochodzą z Kaszub. To kładzione kluseczki z surowych i gotowanych ziemniaków, które smakują doskonale jako dodatek do obiadu albo szybka przekąska. Warto wypróbować ten niezwykle prosty przepis. Niewiele osób go zna.
Kluski kaszubskie
W całej Polsce popularne są kopytka, w których ciasto ziemniaczane roluje się w długie węże i tnie po przekątnej, żeby uzyskać charakterystyczny kształt. Golce to kuzyni kopytek, ale są to kluski przeważnie kładzione. Łyżką nabiera się nieco ciasta i kładzie bezpośrednio na wrzątek.
Między innymi to czyni golce tak ciekawymi kluskami, bo wychodzą one w nieregularnych, ciekawych kształtach. W przepisie wykorzystuje się zarówno surowe jak i ugotowane ziemniaki i mąkę wyłącznie pszenną . Do podania doskonale sprawdzą się skwarki z boczku, ale można takie kluski serwować także np. z gulaszem.
Golce z jajkami i bez
Istnieje wariant kaszubskich klusek, w których dla rozluźnienia ciasta dodaje się do niego jeszcze jajko. Warto dla porównania spróbować obu wariantów. Golce, podobnie jak inne kluski, świetnie smakują także odsmażone .
Składniki
- 2 ugotowane lub upieczone ziemniaki
- 2 surowe ziemniaki
- 3 łyżki mąki
- Opcjonalnie: 1 jajko
- Do podania: skwarki z boczku, śmietana, cebula
Gotujemy golce
W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Ugotowane lub upieczone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych okach. Wykładamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką i dokładnie wyżymamy z wody .
Obie masy ziemniaczane wrzucamy do miski. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy jednolite ciasto . Łyżką nabieramy porcję ciasta i kładziemy na wrzątek . Uważamy, by nie przepełnić garnka, by golce się nie sklejały.
By serwować golce w klasyczny sposób, podsmażamy na patelni boczek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę . Tu jednak możliwości jest mnóstwo.
Wypróbuj też przepisy na ćwikłę z chrzanem i odchudzony sos tatarski .