Smakosze.pl Przepisy Te obiadowe kluski robię z 3 składników. Przepis na regionalny specjał mam jeszcze z notesiku prababci
Fot. Shutterstock/Jasiek03

Te obiadowe kluski robię z 3 składników. Przepis na regionalny specjał mam jeszcze z notesiku prababci

24 marca 2024

Te podobne do kopytek kluski pochodzą z Kaszub. To kładzione kluseczki z surowych i gotowanych ziemniaków, które smakują doskonale jako dodatek do obiadu albo szybka przekąska. Warto wypróbować ten niezwykle prosty przepis. Niewiele osób go zna.

Kluski kaszubskie

W całej Polsce popularne są kopytka, w których ciasto ziemniaczane roluje się w długie węże i tnie po przekątnej, żeby uzyskać charakterystyczny kształt. Golce to kuzyni kopytek, ale są to kluski przeważnie kładzione. Łyżką nabiera się nieco ciasta i kładzie bezpośrednio na wrzątek.

Między innymi to czyni golce tak ciekawymi kluskami, bo wychodzą one w nieregularnych, ciekawych kształtach. W przepisie wykorzystuje się zarówno surowe jak i ugotowane ziemniaki i mąkę wyłącznie pszenną . Do podania doskonale sprawdzą się skwarki z boczku, ale można takie kluski serwować także np. z gulaszem.

kluski ze skwarkami i koperkiem
fot. Canva
Ten deser o smaku popularnych ciasteczek jest hitem w moim domu. Do jego zrobienia nie potrzeba nawet piekarnika

Golce z jajkami i bez

Istnieje wariant kaszubskich klusek, w których dla rozluźnienia ciasta dodaje się do niego jeszcze jajko. Warto dla porównania spróbować obu wariantów. Golce, podobnie jak inne kluski, świetnie smakują także odsmażone .

Składniki

  • 2 ugotowane lub upieczone ziemniaki
  • 2 surowe ziemniaki
  • 3 łyżki mąki
  • Opcjonalnie: 1 jajko
  • Do podania: skwarki z boczku, śmietana, cebula

Gotujemy golce

W dużym garnku gotujemy osoloną wodę. Ugotowane lub upieczone ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych okach. Wykładamy je na sitko wyłożone tetrową ściereczką i dokładnie wyżymamy z wody .

Obie masy ziemniaczane wrzucamy do miski. Wsypujemy mąkę, przyprawiamy solą i pieprzem i wyrabiamy jednolite ciasto . Łyżką nabieramy porcję ciasta i kładziemy na wrzątek . Uważamy, by nie przepełnić garnka, by golce się nie sklejały.

By serwować golce w klasyczny sposób, podsmażamy na patelni boczek i pokrojoną w drobną kostkę cebulę . Tu jednak możliwości jest mnóstwo.

Wypróbuj też przepisy na ćwikłę z chrzanem i odchudzony sos tatarski .

kluski z prażoną cebulką
fot. Canva
Takie faszerowane jajka podam na Wielkanoc. Nikt mi nie uwierzy, z czego są „kapelusze"
Dorzuć do masy ten produkt, a pasztet nie pokruszy się podczas krojenia. Ten patent zawsze działa
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy