Smakosze.pl Przepisy Te pieczone ziemniaki to moje danie popisowe. Wewnątrz kryją pyszną niespodziankę
Fot. YouTube/Obfite i smaczne

Te pieczone ziemniaki to moje danie popisowe. Wewnątrz kryją pyszną niespodziankę

11 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Zapomnij o nudnych, gotowanych w osolonej wodzie ziemniakach. Z moja skromną pomocą to popularne warzywo zamienisz w pyszny dodatek, a nawet samodzielne danie. Sekret smaku potrawy tkwi w tym, co kryje się wewnątrz warzyw. Zaręczam, że wszyscy domownicy będą zachwyceni ich smakiem.

Ziemniaki z piekarnika lepsze niż gotowane

Ziemniaki dla wielu są niezbędnym składnikiem dań obiadowych. Okazuje się także, że z tego dodatku można przygotować także osobne danie, które podane na obiad zadowoli nawet najbardziej wymagającego domownika. Są nim ziemniaki z piekarnika, które w łatwy sposób przygotujesz z przepisem umieszczonym poniżej.

To warzywo jeszcze nigdy nie smakowało tak dobrze. Zasługą jest nadzienie, które wkładam do nich przed upieczeniem. Ziemniaki wychodzą niezwykle aromatyczne i cudownie miękkie w środku. Poniżej wyjaśniam wszystko co i jak.

ziemniak.jpg
Fot. YouTube/Obfite i smaczne

Najgorszy dodatek do surówki z kapusty pekińskiej. Zwiększa ryzyko chorób serca

Nie tylko ziemniaki

Głównym składnikiem dania są przede wszystkim ziemniaki. Jak nie trudno się domyślić, niejedynym. Istotny jest również boczek w plastrach oraz kilka innych produktów, które nadadzą całości wyjątkowego smaku. Poznasz je, sprawdzając listę umieszczoną poniżej. Żadnego składnika nie pomijaj, a danie wyjdzie idealne. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Obfite i pyszne , który znajdziesz na YouTubie.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 150 g boczku w plastrach
  • 3 ząbki czosnku
  • 60 g masła
  • 1 pęczek koperku
  • pieprz
  • sól

Przepis na ziemniaki z piekarnika

Ziemniaki obierz. Następnie ugotuj je w osolonej wodzie. W czasie gotowania przygotuj masło, którym posmarujesz ziemniaki.

Do miski włóż miękkie masło oraz wsyp drobno posiekany koperek. Dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku wsyp pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki na jednolitą masę.

Ugotowane ziemniaki przekrój na pół. Jedną z połówek posmaruj masłem, a następnie złóż je w całość. Ziemniaki zawiń w plastry boczku i przekuj wykałaczką.

Ułóż warzywa w naczyniu żaroodpornym. Piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 15-20 minut, do momentu zarumienienia. Podawaj od razu po wyjęciu z piekarnika.

Sprawdź także, co przygotowała Biedronka oraz zobacz, co przygotujesz ze śliwek .

piecz ziemnaik.jpg
Fot. YouTube/Obfite i smaczne
Dodaj do placków z cukinii zamiast mąki. Będą chrupiące i dużo lżejsze
Przy kasach samoobsługowych w Biedronce zawsze naciskam jeden przycisk. Tak oszczędzam pieniądze
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy