Najgorszy dodatek do surówki z kapusty pekińskiej. Zwiększa ryzyko chorób serca
Jest stale obecny w naszych lodówkach. Niestety, po jakimś czasie staje się także rezydentem naszych arterii krwionośnych. Choć to tradycyjna pozycja kulinariów, lepiej ograniczyć jej obecność w potrawach.
Wszechobecny majonez
Po francusku mówi się żartobliwie o trzech najsławniejszych „-aises”. Po polsku mayonnaise, béarnaise, hollandaise i nazywamy odpowiednio: majonezem, sosem berneńskim i holenderskim. Ten pierwszy, którego nazwę sprowadziliśmy z Francji razem z recepturą, przyjął się bez wątpienia najlepiej.
Pokazany w tym świetle, majonez wygląda jak finezyjny sos. Wprowadzony na samym początku XIX wieku i ustawiony na piedestale przez legendarnego Auguste'a Escoffiera, stał się nieodłącznym elementem naszych sałatek i wielu innych potraw. Niestety, czas go zdetronizować.
Dodaj do placków z cukinii zamiast mąki. Będą chrupiące i dużo lżejszeNajgorszy dodatek do sałatek
Majonez może mieć swoje miejsce w naszym jadłospisie, jednak lepiej byłoby, gdyby był niewielkim dodatkiem, okazjonalnie podkreślającym smak wykwintnych dań. Wielkie słoje tego sosu, czasem wręcz litrowe, które zdejmujemy z półek dyskontów, to przepis na zdrowotny kataklizm. Chodzi głównie o ilość zawartego w nim tłuszczu.
Łyżka majonezu to ok. 170 kalorii i 20 g tłuszczu. W wersji odtłuszczonej, czyli light, rośnie zaś cukier – czasem nawet czterokrotnie. Oznacza to, że właściwie wybieramy albo problemy z wyrzutami insuliny, ryzykiem cukrzycy i zwiększonym apetytem, albo chorobami układu krążenia i zwiększonym ryzykiem zawału. Majonez podnosi ciśnienie, a przy tej kaloryczności prowadzi do otyłości. Ta z kolei – do ryzyka cukrzycy.
Surówki bez majonezu
Warto więc ograniczyć się do okazjonalnych poczęstunków wysokiej jakości domowym majonezem. Wystarczy za pomocą rózgi połączyć żółtka z wysokiej jakości olejem roślinnym i połową łyżeczki musztardy, by uzyskać puszystą, lekką masę, bogatą w tłuszcze nienasycone. W małej ilości będzie ona świetnym dodatkiem do dań.
Do sałatek, takich jak ta z kapustą pekińską, polecamy na codzień lżejsze dressingi. Wystarczy zmieszać oliwę z cytryną w stosunku 3:2, doprawić solą i pieprzem oraz odrobiną musztardy, by uzyskać prosty i szybki winegret. Do bardziej kremowych połączeń dodajemy jogurt grecki, który w wielu wypadkach jest świetnym zamiennikiem majonezu.
Wypróbuj też przepisy na zapiekankę z mięsem mielonym i naleśniki na maślance.