Weź śliwki, pokrój i ułóż na cieście francuskim. Ten przepis to hit w moim domu
Nie masz pomysłu na deser? Poznaj przepis i przygotuj tę słodką przekąskę. Śliwki w połączeniu z ciastem francuskim jeszcze nigdy nie smakowały tak dobrze. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak to zrobić.
Śliwki doskonałe na deser
Sezon na śliwki wciąż trwa. To dobry powód, aby oprócz corocznych przetworów z tego owocu, przygotować także deser. Oczywiście, że dżem i kompot to świetna opcja, ale deser zadowoli gusta całej rodziny.
Przygotowanie jest niezwykle łatwe i co najważniejsze nie zajmuje wiele czasu. Czytaj dalej, a dowiesz się, jak przygotować deser oraz co oprócz owoców będzie ci potrzebne.
Zapomnij o schabowych i mielonych. Teraz hitem w moim domu są kotlety szu szuŚliwki i ciasto francuskie to podstawa
Przepis na ten deser ma także taką zaletę, że nie wymaga zbyt wielu składników. Jak już wiesz, głównymi produktami są śliwki, które nadają całości smaku oraz ciasto francuskie, które odpowiadają za całokształt. Potrzebne będą także inne składniki, które umieściliśmy na liście poniżej. Sprawdź ją, a następnie zbierz je wszystkie, a potem zrób z nich przekąskę. Zdjęcia umieszczone w artykule pochodzą z kanału Przepisy na ciasto francuskie, który znajdziesz na YouTubie.
Składniki:
- 250 g śliwek
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 4 łyżki kaszy manny
- 1 jajko
- cukier puder
Przepis na deser ze śliwek
Ciasto francuskie rozłóż na blacie. Pokrój je wzdłuż na cztery paski o szerokości około 5 centymetrów. Umyte śliwki przekrój, pozbądź się z nich pestek, a następnie pokrój na małe kawałki.
Do małej miski wsyp cukier oraz cynamon. Wymieszaj składniki. Wierzch ciasta obsyp kaszą manną i równomiernie ją rozprowadź. Ułóż na nich śliwki i obsyp cukrem z cynamonem. Sklej krawędzie ciasta, a następnie zwiń je w ślimaka.
Zawiniątka ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzep w misce i posmaruj nim wierzch. Deser piecz w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez 25 minut. Pozostaw je do wystygnięcia, obsyp cukrem pudrem i podawaj jako przekąskę do kawy lub herbaty.
Sprawdź także