Te placki to hit w moim domu, biją na głowę nawet ziemniaczane. Nie uwierzysz z czego są zrobione
Placki zawsze sprawdzają się na obiad. Ostatnio robię je ze składnika, którego nikt się nie spodziewał. Danie wychodzi dużo lepsze od tradycyjnych placków ziemniaczanych. Poznaj mój patent na znakomite placki, które polubi cała rodzina.
Placki z soczewicy kulinarnym zaskoczeniem
Placki ziemniaczane często przyrządzałam na obiad. Danie z talerzy znikało w mgnieniu oka, bo moi domownicy je uwielbiali . Jednak wszystko, co dobre, czasem potrafi się przejeść. I tak się właśnie stało z plackami ziemniaczanymi. Jednak zastąpiłam je zupełnie innymi plackami.
Przyrządzam je z soczewicy, a ten składnik na początku zaskoczył moją rodzinę. Teraz go doceniają, bo jest nie tylko ciekawy w smaku, ale też pełen białka. Placki z soczewicy stały się hitem w moim domu. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gotuj z Karolem. Stamtąd też pochodzą zdjęcia wykorzystane w artykule.
Jak zrobić placki z soczewicy?
Składniki:
- 1 szklanka czerwonej soczewicy
- 2 nieduże czerwone cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 1 jajko
- 1łyżka bułki tartej
- sól
- pieprz
- 2 łyżeczki przecieru pomidorowego
Dzień wcześniej soczewicę zalewamy szklanką zimnej wody i zostawiamy na noc. Następnego dnia soczewicę odcedzamy, przekładamy do blendera i dorzucamy posiekaną cebulę, czosnek i startą marchewkę . Do blendera wbijamy jajko, wsypujemy bułkę tartą.
Dodajemy też przyprawy i przecier pomidorowy. Wszystkie składniki blendujemy. Gotową masę nakładamy w formie placków na rozgrzany olej. Smażymy z dwóch stron na rozgrzany olej. Podajemy z odrobiną kwaśnej śmietany. Placki z soczewicy będą też smakować z sosem czosnkowym.
Placki z soczewicy smakują i sycą
Placki z soczewicy są apetyczne i wyraziste w smaku. Zaspokoją nawet największy głód i będą smakować małym i dużym smakoszom . Zaletą tego dania jest też to, że przyrządza się je w prosty sposób. Nie zajmie nam to dużo czasu, a efekt jest znakomity.
Moja rodzina uważa, że placki z soczewicy są nawet lepsze od ziemniaczanych. Dlatego często je przyrządzam na obiad, ale można je też podać na kolację . Ten smak jest wart wypróbowania. Pisaliśmy, jak przechowywać wędlinę, by nie była obślizgła. Podpowiadaliśmy, co można zrobić z mięsa z rosołu.