Jak przechowywać wędlinę, aby nie była obślizgła? Nie każdy zna te zasady
Każdy uwielbia świeże wędliny, ale nie każdy wie, jak odpowiednio je przechowywać. Poznaj kilka zasad, a twoja ulubiona szynka nie będzie obślizgła. Dzięki nim unikniesz poważanych konsekwencji.
Wędliny podstawą kanapek
Każdy z nas uwielbia, zjeść na śniadanie kanapki, nie tylko ze świeżym pieczywem, ale także ze świeżą wędliną. Doda ona kanapce nie tylko sytości, ale i niepowtarzalnego smaku. Oczywiście, aby tak było szynka, musi być świeża.
Często zdarza się, że nawet przechowywana w lodówce potrafi się szybko zepsuć. Możesz temu zapobiec, stosując zasady z dalszej części artykułu, które dotyczą jej odpowiedniego przechowywania. Przeczytaj i zastosuj je w swojej kuchni. Już nigdy nie będziesz mieć do czynienia z niebezpieczną szynką.
Moja rodzina szaleje za bułeczkami gyros. Zawsze piekę więcej niż jedną blaszkęBłąd może wiele kosztować
Złe przechowywanie wędliny może doprowadzić do jej zepsucia. Bardzo trudno rozpoznać, czy szynka nadaje się jeszcze do spożycia. Zjedzenie nienadającej się już wędliny może doprowadzić do zatrucia pokarmowego. A ono jest bardzo niebezpieczne na zdrowia człowieka.
Jak poprawnie przechowywać wędliny?
Możesz uniknąć zatrucia, stosując kilka metod. Dotyczą one głównie przechowywania wędlin. To właśnie po trafieniu do naszej lodówki psują się najczęściej.
Pierwsza zasada dotyczy opakowania. Wędlina musi mieć dostęp do powietrza, dlatego nigdy, nie przechowuj jej w szczelnych pojemnikach lub plastikowych workach. Najlepiej przechowuj ją w pergaminie lub ściereczce. Dodatkowo wędliny powinny być przechowywane w niższych partiach lodówki. Z racji tego, że w tamtym rejonie panują najniższe temperatury.
Druga kwestia dotyczy już samej wędliny. Ta w kawałku zachowa świeżość znacznie dłużej niż ta zakupiona w plasterkach. Kieruj się tym podczas zakupów, a być może uda ci się uniknąć zepsucia szynki.