Wlewam jajka do buraków. Wszyscy są zaskoczeni, co z tego wychodzi
![jajka wlewane do buraków](https://images.iberion.media/images/1920/buraki1_b6fe8290a4.jpg)
Buraki na obiad to nic nowego, ale buraki na deser? Dla wielu ten pomysł jest nowością. Warto więc wypróbować ten przepis – nie tylko da zaskoczenia gości, lecz także po to, by przemycić zdrowe składniki do ciast.
Ciasto warzywne
Ciasto z dodatkiem warzyw? Oczywiście, marchewkowe! A wcale nie, tym razem bowiem w naszym wypieku ląduje inne warzywo korzeniowe. Jest nim burak. Doskonale odnajduje się on w cieście, podobnie jak w koktajlach owocowo-warzywnych. Wnosi swój charakterystyczny smak i nietypową, wyraźnie inną niż owocowa, słodycz.
Jak o tym pomyśleć, jest dość zastanawiające, dlaczego tak rzadko dodajemy buraki do słodkich wypieków. Przecież dosłownie jedną z odmian buraka nazywa się wręcz cukrową i pod naszą szerokością geograficzną to właśnie z niej produkowany jest znany nam dobrze cukier. Tymczasem słodycz ziemniaka wykorzystujemy często w surówkach, ale rzadko w deserach.
![ciasto buraczane](https://images.iberion.media/images/origin/buraki9_7d90d76a8e.jpg)
Ciasto buraczkowe
A zatem, zmieńmy to tym przepisem. Jest on zresztą niezwykle prosty i całkiem zbliżony do biszkoptu. Dlatego najlepszą formą do tego ciasta wydaje nam się kwadratowa blacha. Ale kanał Słodkie przepisy Katarzyny, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje formę do babki.
Składniki
- 1 kg buraków
- 3 jajka
- ⅔ szklanki cukru
- 200 ml mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- Szczypta soli
Pieczemy ciasto z buraków
Buraki gotujemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem z jajkami i cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy mleko i olej roślinny i miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy ciasto. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Ciasto powinno być lejące, ale dość gęste, o konsystencji mniej więcej zupy kremu. Przelewamy je do formy do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni i studzimy przed wyjęciem z naczynia. Jeśli mocno urosło, można nakłuć je patyczkiem. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z zapieczoną tabliczką czekolady i niecodzienne naleśniki na słodko.
![Masa na ciasto z buraków](https://images.iberion.media/images/origin/buraki2_ea4d81b3e7.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![bułeczki jagodowe](https://images.iberion.media/images/origin/buleczki1_c6ec92428f.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![gulasz w misce](https://images.iberion.media/images/origin/gulasz_241acc4593.jpg)
![parówki](https://images.iberion.media/images/origin/parowki_0b924dd59c.jpeg)
![blendowaniu](https://images.iberion.media/images/origin/blendowanie_arbuza_4b08558302.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![ogórki po koreańsku](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_korea_703d720dc1.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![kompot ze śliwek](https://images.iberion.media/images/origin/kompot1_b442955899.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![ziemniaki na rosti](https://images.iberion.media/images/origin/placki_ziemniaczane_074443483e.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![tarcie warzyw na placki](https://images.iberion.media/images/origin/tarcie_warzyw_na_placki_35839702c3.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T233159_059_b0fccb9d4f.jpg)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/upadek_biura_1831724a08.png)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_1200x700_88_20cfa0db40.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)