Wlewam jajka do buraków. Wszyscy są zaskoczeni, co z tego wychodzi
Buraki na obiad to nic nowego, ale buraki na deser? Dla wielu ten pomysł jest nowością. Warto więc wypróbować ten przepis – nie tylko da zaskoczenia gości, lecz także po to, by przemycić zdrowe składniki do ciast.
Ciasto warzywne
Ciasto z dodatkiem warzyw? Oczywiście, marchewkowe! A wcale nie, tym razem bowiem w naszym wypieku ląduje inne warzywo korzeniowe. Jest nim burak. Doskonale odnajduje się on w cieście, podobnie jak w koktajlach owocowo-warzywnych. Wnosi swój charakterystyczny smak i nietypową, wyraźnie inną niż owocowa, słodycz.
Jak o tym pomyśleć, jest dość zastanawiające, dlaczego tak rzadko dodajemy buraki do słodkich wypieków. Przecież dosłownie jedną z odmian buraka nazywa się wręcz cukrową i pod naszą szerokością geograficzną to właśnie z niej produkowany jest znany nam dobrze cukier. Tymczasem słodycz ziemniaka wykorzystujemy często w surówkach, ale rzadko w deserach.
Znalazłam najlepszy przepis na wątróbkę. Robi się ją bez smażenia, mąki i masłaCiasto buraczkowe
A zatem, zmieńmy to tym przepisem. Jest on zresztą niezwykle prosty i całkiem zbliżony do biszkoptu. Dlatego najlepszą formą do tego ciasta wydaje nam się kwadratowa blacha. Ale kanał Słodkie przepisy Katarzyny, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego tekstu, proponuje formę do babki.
Składniki
- 1 kg buraków
- 3 jajka
- ⅔ szklanki cukru
- 200 ml mleka
- 2 szklanki mąki
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- Szczypta soli
Pieczemy ciasto z buraków
Buraki gotujemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Miksujemy blenderem z jajkami i cukrem na gładką masę. Do masy dodajemy mleko i olej roślinny i miksujemy. Dosypujemy przesianą mąkę i dokładnie mieszamy ciasto. Dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Ciasto powinno być lejące, ale dość gęste, o konsystencji mniej więcej zupy kremu. Przelewamy je do formy do pieczenia. Pieczemy przez godzinę w temperaturze 180 stopni i studzimy przed wyjęciem z naczynia. Jeśli mocno urosło, można nakłuć je patyczkiem. Podajemy posypane cukrem pudrem.
Wypróbuj też przepisy na ciasto z zapieczoną tabliczką czekolady i niecodzienne naleśniki na słodko.