Smakosze.pl Przepisy Te proste placuszki to niebo w gębie. Robię je z przepisu babci
Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Te proste placuszki to niebo w gębie. Robię je z przepisu babci

15 września 2024
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Proste i szybkie przekąski są na wagę złota. Przydają się zwłaszcza rano, gdy czasu nigdy za wiele. W taki właśnie sytuacjach smażę proste placki z twarogu i banana. Receptura babci jest tu gwarancją smaku.

Placki z twarogu i banana? Jeszcze jak!

Śniadanie jest ważnym posiłkiem w ciągu dnia. Warto, by było sycące i dostarczało nam energii. Solidna dawka białka z twarogu z dodatkiem pysznego i zdrowego banana spełnia te warunki doskonale. Poświęć kilka chwil na ich przygotowanie, a przekonasz się o tym na własnej skórze.

Przepis na placki z twarogu i banana znalazłam przypadkiem w internecie. Od razu jednak absolutnie się w nich zakochałam. Inspiracją dla was może być film pochodzący z kanału Uwaga Babcia Gotuje z serwisu YouTube. Stamtąd właśnie pochodzą niektóre użyte w artykule zdjęcia.

banan.jpg
Fot,. Canva/utah778
Polacy ciągle dodają to do rosołu. Najgorszy możliwy składnik

Jak zrobić placki z twarogu i banana?

Przygotowanie placków z twarogu i banana jest bajecznie proste. Wystarczy wymieszać kilka składników i usmażyć je w formie placków na patelni. Poniżej znajdziesz wszystkie niezbędne produkty. Sama się przekonaj, jak niewiele potrzeba do tego pysznego posiłku.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 1 jajko
  • 1 niepełna łyżka cukru (można zastąpić miodem)
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub odrobina aromatu (opcjonalnie)
  • 1 banan
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania blatu
  • olej do smażenia

Pyszne placki z twarogu i banana krok po kroku

Ser na placki z twarogu i banana przełóż do miski. Rozgnieć go widelcem . Następnie dodaj jajko, cukier, sól oraz pokrojonego w cienkie plasterki banana . Wszystkie razem zmiksuj na gładką masę.

Do powstałej masy zacznij stopniowo dodawać mąkę . Miksuj, aż dobrze połączy się z pozostałymi składnikami. W międzyczasie na patelni rozgrzej olej.

Z powstałej masy za pomocą łyżki zanurzonej w oleju nakładaj niewielkie placuszki na patelnię . Smaż z obu stron na złocisty kolor. Najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu, ale wyśmienite będą też na zimno .

Sprawdź niezawodny babciny przepis na naleśniki oraz zobacz domowy sposób na mole .

placki z twarogu i banana.jpg
Fot. Canva/Alena Vatorina
Nie sznurek, nie piekarnik, grzyby susz tylko tak. Patent zasługuje na medal
Zetrzyj korzeń, wsyp do wody i zagotuj. Napar ma takie właściwości, że będziesz pić codziennie
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy