Te śledzie pachną jak cytrusowa herbata. Mama w końcu dała mi przepis
Śledzie mojej mamy zawsze znikały ze stołu najszybciej. Nic dziwnego skoro przyciągały już od samego początku, pachnąc niczym swojska herbata z cytryną. Kiedy poznałam przepis, musiałam spróbować. Nie można obok takiego rarytasu przejść obojętnie.
Śledzie lepsze niż jakiekolwiek inne
Sposobów na podanie uwielbianej przez wielu smakoszy ryby jest bardzo dużo. Testowałam już najróżniejsze marynaty i dodatki, lecz śledzie mojej mamy zawsze wygrywały. Do niedawna jeszcze nie wiedziałam, co do nich dodaje.
Gdy wyjawiła mi, że sekretem smaku świątecznego rarytasu jest herbata earl grey, wszystko ułożyło się w spójną całość. Zawsze lubiłam nutę bergamotki obecną w naparze i dodawałam do niej cytryny. Te elementy zaskakująco dobrze pasują do śledzi. Zresztą, sprawdźcie sami, bo mam już przepis.
Przepis na śledzie w herbacie z nutą cytryny
Śledzie z przyjemnym cytrynowym twistem skuszą każdego amatora tej ryby. Wykonuje się je prosto, choć wymaga to trochę cierpliwości. Najpierw bowiem rybę będziemy marynować z dodatkiem niezaparzonej herbaty, a potem z cytryną i cebulą. Efekt jest jednak wart wysiłku.
Składniki:
- 400 g filetów ze śledzia z zalewy
- 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
- 3 torebki herbaty earl grey
- 1 nieduża czerwona cebula
- 1 cytryna
- 1 liść laurowy
- 2-3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren czarnego pieprzu
- olej rzepakowy
Do wykonania rarytasu, oprócz powyższych produktów, potrzebować będzie jeszcze czystego słoika lub dwóch. Zamkniemy w nim składniki w określony sposób. Jaki? Dowiecie się, czytając zamieszczoną poniżej instrukcję.
Jak zrobić pyszne śledzie? Mama podała mi przepis
Zaczynam od moczenia ryby, by usunąć z niej nadmiar soli. Śledzie zalewam zimną wodą i zostawiam na 2-3 godziny, wymieniając płyn 2-3 razy. Osuszone śledzie kroję w kawałki o grubości 2 cm.
Mieszam je z miodem, dokładnie nacierając. Wkładam do słoika wraz z torebkami herbaty i zalewam wszystko olejem rzepakowym. Wstawiam do lodówki na 7-8 godzin.
Po tym czasie usuwam herbatę, a śledzie przekładam pokrojoną w plastry cebulą i cytryną (wcześniej sparzam owoc wrzątkiem). Wrzucam jeszcze przyprawy i uzupełniam poziom oleju olej — wszystkie składniki muszą być nim przykryte. Słoik zamykam szczelnie i wstawiam do lodówki jeszcze na dobę.
Jak podać śledzie z nutą herbaty i cytryny?
Do ryby z marynaty zawsze będzie pasowało świeże pieczywo. Osobiście stawiam na chleb razowy, ale bagietka też będzie dobrym pomysłem. Serwujecie koniecznie z kawałkami cebuli i cytryny.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na śledzie. Sprawdźcie jak zrobić oryginalną i pełną smaku opcję w marynacie curry . Być może skusi was też prosty patent na śledzie po kaszubsku .