Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Żaden makowiec i piernik. To ciasto jest 100 razy lepsze, nikt nigdy nie kończy na jednym kawałku

Żaden makowiec i piernik. To ciasto jest 100 razy lepsze, nikt nigdy nie kończy na jednym kawałku

ciasto
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl

Zwykle na Boże Narodzenie piekłam makowiec i piernik. Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, tylko takie ciasto przygotowuję. Rozpływa się w ustach i smakuje 100 razy lepiej od tradycyjnych świątecznych wypieków.

Ciasto, które smakuje najlepiej w Boże Narodzenie

Jakie ciasto pieczecie na Boże Narodzenie? Czy może tak jak ja robicie piernika i makowca? U mnie te ciasta stały się przez lata słodką tradycją. Wszyscy je lubili, a ja piekłam je co roku. Jednak kiedyś odkryłam przepis na pyszne ciasto z kremem.

Robi się je z maku, ale wyraźnie w tym wypieku czuć też kokosowy smak. Do tego krem, ananas i pyszne ciasto mamy już gotowe. To właśnie ono króluje u mnie na świątecznym stole. Wszyscy mówią, że smakuje 100 razy lepiej od makowca i piernika. Sprawdźcie to i zróbcie to ciasto na święta. 

ciasto
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl
Ukryłam w schabowych pyszną niespodziankę, mąż od razu chciał dokładkę. Już nigdy nie zrobię inaczej

Jak zrobić ciasto z makiem i kremem ananasowym?

Składniki na ciasto:

  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kokosu
  • ½ szklanki mąki
  • ½ szklanki oleju
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na krem:

  • 200 g masła
  • 1 budyń waniliowy
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 puszka ananasa

Białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy proszek do pieczenia, mak i kokos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto wykładamy do formy z papierem  do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.

W międzyczasie robimy krem do ciasta. Masło wkładamy do miski, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cukier i miksujemy. Ciasto po upieczeniu kroimy na pół i smarujemy kremem. Następnie wykładamy pokrojony ananas i przykrywamy drugą częścią posmarowanego ciasta. 

Ciasto z makiem i kremem z ananasem zachwyca smakiem

Teraz ciasto dociskamy, a jego wierzch smarujemy odrobiną kremu. Posypujemy kokosem i możemy zrobić polewę czekoladową. Ciasto jest gotowe do podania. Słynie z delikatności i kremowego smaku. Ananas idealnie podkreśla ten wyjątkowy smak tego świątecznego deseru.

Tak przygotowane ciasto na Boże Narodzenie będzie hitem na świątecznym stole. Zachwyci gości i sprawi, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Smak tego wypieku po prostu uzależnia i trudno sobie odmówić kolejnej porcji. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić postną choinkę z ciasta francuskiego. Podawaliśmy też przepis na makowiec od Anny Lewandowskiej. 

Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Henia Folks” na platformie YouTube.

ciasto
YouTube/@HeniaFoksprzepismamypl