Żaden makowiec i piernik. To ciasto jest 100 razy lepsze, nikt nigdy nie kończy na jednym kawałku
Zwykle na Boże Narodzenie piekłam makowiec i piernik. Jednak odkąd trafiłam na ten przepis, tylko takie ciasto przygotowuję. Rozpływa się w ustach i smakuje 100 razy lepiej od tradycyjnych świątecznych wypieków.
Ciasto, które smakuje najlepiej w Boże Narodzenie
Jakie ciasto pieczecie na Boże Narodzenie? Czy może tak jak ja robicie piernika i makowca? U mnie te ciasta stały się przez lata słodką tradycją. Wszyscy je lubili, a ja piekłam je co roku. Jednak kiedyś odkryłam przepis na pyszne ciasto z kremem.
Robi się je z maku, ale wyraźnie w tym wypieku czuć też kokosowy smak. Do tego krem, ananas i pyszne ciasto mamy już gotowe. To właśnie ono króluje u mnie na świątecznym stole. Wszyscy mówią, że smakuje 100 razy lepiej od makowca i piernika. Sprawdźcie to i zróbcie to ciasto na święta.
Ukryłam w schabowych pyszną niespodziankę, mąż od razu chciał dokładkę. Już nigdy nie zrobię inaczejJak zrobić ciasto z makiem i kremem ananasowym?
Składniki na ciasto:
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka maku
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka kokosu
- ½ szklanki mąki
- ½ szklanki oleju
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na krem:
- 200 g masła
- 1 budyń waniliowy
- ¾ szklanki cukru
- 1 puszka ananasa
Białka ze szczyptą soli i cukrem ubijamy na sztywną pianę. Dolewamy olej, wsypujemy mąkę, wlewamy olej, dodajemy proszek do pieczenia, mak i kokos. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ciasto wykładamy do formy z papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 40 minut.
W międzyczasie robimy krem do ciasta. Masło wkładamy do miski, dodajemy po łyżce zimnego budyniu, cukier i miksujemy. Ciasto po upieczeniu kroimy na pół i smarujemy kremem. Następnie wykładamy pokrojony ananas i przykrywamy drugą częścią posmarowanego ciasta.
Ciasto z makiem i kremem z ananasem zachwyca smakiem
Teraz ciasto dociskamy, a jego wierzch smarujemy odrobiną kremu. Posypujemy kokosem i możemy zrobić polewę czekoladową. Ciasto jest gotowe do podania. Słynie z delikatności i kremowego smaku. Ananas idealnie podkreśla ten wyjątkowy smak tego świątecznego deseru.
Tak przygotowane ciasto na Boże Narodzenie będzie hitem na świątecznym stole. Zachwyci gości i sprawi, że każdy chętnie sięgnie po dokładkę. Smak tego wypieku po prostu uzależnia i trudno sobie odmówić kolejnej porcji. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić postną choinkę z ciasta francuskiego. Podawaliśmy też przepis na makowiec od Anny Lewandowskiej.
Zdjęcie wyróżniające pochodzi z kanału „Henia Folks” na platformie YouTube.