Tę zapiekankę robię gdy nie mam chęci i czasu na gotowanie. To sprawdzony szybki obiad na upały
Nie masz czasu na gotowanie obiadu? Poznaj przepis na szybki obiad na upały. Zrobisz z niego smaczną zapiekankę, której smak zachwyci nawet najwybredniejszego smakosza. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a w dodatku na tyle lekkie, że sprawdzi się na letnie dni. Zrób i przekonaj się sama.
Sposób na szybki obiad na upały
Upały nie sprzyjają żadnej aktywności. Wysokie temperatury rozleniwiają i nie mamy wtedy ochoty nawet na tak prozaiczną czynność, jaką jest gotowanie. Jeść coś jednak trzeba, więc poznaj przepis na szybki obiad na upały.
Przygotowanie jest proste, a w dodatku zajmuje dosłownie chwilę. Najważniejsze jest jednak to, że jest lekkostrawne, a to przecież istotny aspekt w gorące dni. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i przygotuj danie w formie zapiekanki na najbliższy obiad. Domownicy na pewno ci za nie podziękują.
Kilka składników, wyborny smak
Do przygotowania tej lekkiej zapiekanki potrzebujesz tylko kilku, prostych składników. Są to głównie bogate w witaminy warzywa. Niezbędne są także inne produkty, które nadadzą całości smaku. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajduje się na YouTubie.
Składniki:
- 3 cukinie
- 100 g śmietany 18%
- 4 jajka
- 150 g żółtego sera w kostce
- 3 ząbki czosnku
- kilka gałązek szczypiorku
- 1 łyżka posiekanego kopru
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- olej
Przepis na szybki obiad na upały
Umyte cukinie pokrój w kostkę o grubości około 1 centymetra. Przełóż ją do miski. Szczypior drobno posiekaj i razem z koperkiem wsyp go do miski.
Do mniejszej miski wbij jajka i wsyp sól, pieprz. Dodaj także przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki. Wsyp także starty na dużych oczkach tarki ser.
Mieszaniną zalej warzywo w misce i wymieszaj składniki. Blachę wysmaruj olejem. Przełóż do niej składniki zapiekanki i równomiernie je rozprowadź.
Wierzch posyp serem. Zapiekankę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika krój ją na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź babciny przepis na niezwykłą zupę . Dowiedz się także, co warto dodać do bobu .