Smakosze.pl Przepisy Tę zapiekankę robię gdy nie mam chęci i czasu na gotowanie. To sprawdzony szybki obiad na upały
Fot. YouTube/Smaczny.tv

Tę zapiekankę robię gdy nie mam chęci i czasu na gotowanie. To sprawdzony szybki obiad na upały

27 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Nie masz czasu na gotowanie obiadu? Poznaj przepis na szybki obiad na upały. Zrobisz z niego smaczną zapiekankę, której smak zachwyci nawet najwybredniejszego smakosza. Danie jest łatwe w przygotowaniu, a w dodatku na tyle lekkie, że sprawdzi się na letnie dni. Zrób i przekonaj się sama.

Sposób na szybki obiad na upały

Upały nie sprzyjają żadnej aktywności. Wysokie temperatury rozleniwiają i nie mamy wtedy ochoty nawet na tak prozaiczną czynność, jaką jest gotowanie. Jeść coś jednak trzeba, więc poznaj przepis na szybki obiad na upały.

Przygotowanie jest proste, a w dodatku zajmuje dosłownie chwilę. Najważniejsze jest jednak to, że jest lekkostrawne, a to przecież istotny aspekt w gorące dni. Dlatego nie zastanawiaj się dłużej i przygotuj danie w formie zapiekanki na najbliższy obiad. Domownicy na pewno ci za nie podziękują.

skałdniki na zapiekankę.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Przez ten powszechny błąd pieczarki szybko się psują. Możesz temu zapobiec, stosując prosty trik

Kilka składników, wyborny smak

Do przygotowania tej lekkiej zapiekanki potrzebujesz tylko kilku, prostych składników. Są to głównie bogate w witaminy warzywa. Niezbędne są także inne produkty, które nadadzą całości smaku. Poznasz je, sprawdzając poniższą listę. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Smaczny.tv , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 3 cukinie
  • 100 g śmietany 18%
  • 4 jajka
  • 150 g żółtego sera w kostce
  • 3 ząbki czosnku
  • kilka gałązek szczypiorku
  • 1 łyżka posiekanego kopru
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • olej

Przepis na szybki obiad na upały

Umyte cukinie pokrój w kostkę o grubości około 1 centymetra. Przełóż ją do miski. Szczypior drobno posiekaj i razem z koperkiem wsyp go do miski.

Do mniejszej miski wbij jajka i wsyp sól, pieprz. Dodaj także przyciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj składniki. Wsyp także starty na dużych oczkach tarki ser.

Mieszaniną zalej warzywo w misce i wymieszaj składniki. Blachę wysmaruj olejem. Przełóż do niej składniki zapiekanki i równomiernie je rozprowadź.

Wierzch posyp serem. Zapiekankę piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Po wyjęciu z piekarnika krój ją na kawałki i podawaj na obiad. Sprawdź babciny przepis na niezwykłą zupę . Dowiedz się także, co warto dodać do bobu .

zapie kanka.jpg
Fot. YouTube/Smaczny.tv
Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia
Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy