Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Przez ten powszechny błąd pieczarki szybko się psują. Możesz temu zapobiec, stosując prosty trik
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 27.06.2024 06:00

Przez ten powszechny błąd pieczarki szybko się psują. Możesz temu zapobiec, stosując prosty trik

pieczarki
Fot. Canva/Svetlana_nsk

Pieczarki są popularnym i smacznym składnikiem wielu dań. Ja jednak je przechowywać? Kupione i przyniesione do domu momentalnie tracą swoją świeżość. Radzimy, jak nie popełniać błędu, który jest opłakany w skutkach. 

Pieczarki w naszej kuchni

Pieczarki cenimy za smak i chętnie używamy ich w kuchni. Są znakomitym dodatkiem do makaronów, sosów, zapiekanek i farszów. Pasują też do mięs, sałatek i rozmaitych dań jednogarnkowych. Jedzenie pieczarek dostarcza nam białka, błonnika, witaminy D i B. 

Pieczarki zawierają też witaminę C i E. Dostarczają nam żelaza, magnezu, sody, wapnia i cynku. Jedzenie pieczarek chroni organizm przed infekcjami i chorobami przewlekłymi. Niestety nieodpowiednio przechowywane pieczarki mogą stracić swoje cenne właściwości i się zepsuć.

pieczarki
Fot. Canva/CREATISTA
Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

Jak przechowywać pieczarki?

Pieczarki zwykle po przyniesieniu ze sklepu do domu, wkładamy do lodówki. To błąd, który może nas słono kosztować. Najpierw warto wyjąć pieczarki z opakowania i przełożyć do papierowej torebki. Ta czynność sprawi, że grzyby nie będą się psuły i dłużej pozostaną świeże.

Błędem jest pozostawienie ich w opakowaniu z folią. Nawet gdy trafią do lodówki, to szybko się zepsują. Nigdy też nie powinniśmy myć pieczarek po przyniesieniu ich do domu. Mycie powinno odbywać się dopiero bezpośrednio przez przygotowaniem ich do jedzenia.

To szkodzi pieczarkom

Nie warto też obierać pieczarek, bo skórka jest jadalna i nie szkodzi nam. Można przyrządzić je razem ze skórką. Najważniejsze jest jednak to, żeby pamiętać, by nie trzymać ich w plastikowym opakowaniu. Pieczarki powinny trafić do papierowej torebki i być przechowywane na najniższej półce w lodówce.

Pieczarki nie lubią światła i mycia. Pamiętaj więc, aby jak najmniej wystawiać je na działanie tych niekorzystnych czynników. W kuchni możemy z nich przyrządzić zupę pieczarkową, gulasz wołowy z takim dodatkiem i placki ziemniaczane. Pieczony kurczak z pieczarkami też będzie każdemu smakował. Pisaliśmy o tym, jak zrobić klopsiki w sosie koperkowym. Radziliśmy, w jaki sposób najlepiej jeść jajka. 

danie z pieczarkami
Fot. Canva/Ivanna82