Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 26.06.2024 17:48

Wystarczy połączyć biszkopty z mlekiem skondensowanym. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/schonedesserts

Jeśli marzy ci się ciasto bez pieczenia, to koniecznie sięgnij po ten przepis. Prosty i pyszny zachwyci każdego łasucha. Wystarczy, że połączysz biszkopty z mlekiem skondensowanym, a w wyjdzie deser, że palce lizać. 

Ciasto bez pieczenia na wiosenny deser

Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Są zazwyczaj proste w przygotowaniu i zawsze wychodzą. To efekt, na którym zależy najbardziej każdemu łasuchowi. Dlatego polecam przepis dzięki, któremu zrobisz znakomite ciasto bez pieczenia. 

Potrzebujesz tylko biszkoptów, mleka skondensowanego, cukru pudru i jeszcze kilku składników. Potem ciasto trafia na 5 godzin do lodówki. Efekt jest fenomenalny i zachwyci każdego łasucha. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube schone desserts. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule. 

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/schonedesserts
Tę surówkę od Strzelczyka zrobisz w kilka minut. Z talerzy zniknie jeszcze szybciej

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z biszkoptów i mleka skondensowanego?

Składniki:

  • 200 g biszkoptów
  • 200 ml mleka skondensowanego
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • skórka z cytryny
  • sok z cytryny
  • aromat waniliowy
  • 600 ml mleka
  • 2 ½ łyżki skrobi kukurydzianej
  • czekolada do posypania

Biszkopty przekrój na pół, do miski wlej 200 ml mleka i namocz biszkopty. Układaj je ciasno dookoła naczynia. Teraz do miski wbij jajka i oddziel żółtka od białek. Do białek dodaj szczyptę soli, zmiksuj i wsyp cukier puder. 

Do piany dodaj startą skórkę z cytryny, sok z połowy cytryny i dalej miksuj. Pora na aromat waniliowy i dalsze miksowanie. Teraz do miski z żółtkami, wlej skondensowane mleko, zmieszaj i wlej 600 ml mleka. Wymieszaj i wsyp skrobię kukurydzianą. Gotuj aż masa zgęstnieje. 

Deser najlepszy na wiosnę

Masę odstaw z ognia, dołóż do niej pianę, wymieszaj i zalej nią biszkopty ułożone w naczyniu. Gdy ostygnie, posyp startą czekoladą i wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin. Po upływie tego czasu ciasto bez pieczenia jest gotowe do podania.

Puszyste, delikatne i pełne apetycznych biszkoptów ciasto bez pieczenia, jest prawdziwym rarytasem. Taki deser zjesz ze smakiem i sięgniesz nawet po dokładkę. Ciasto prezentuje się znakomicie i jest obłędnie pyszne. Pisaliśmy o tym, jak zrobić malinową chmurką lepszą jak w cukierni. Radziliśmy, jak upiec domową chałkę z budyniem. 

ciasto bez pieczenia
Fot. YouTube/schonedesserts

Źródło: YouTube/schonedesserts

Zdjęcia: screen YouTube/schonedesserts