Tę zupę robię z 3 składników. Syci na długo i wzmacnia odporność, w sam raz na jesień
Zupa na jesień powinna być sycąca. Pyszny krem, który dziś wam proponujemy, dodatkowo zawiera składniki wzmacniające organizm. Dzięki takiemu posiłkowi nie tylko nie będziecie głodni, ale też zadbacie o zdrowie.
Prosty przepis na zupę ziemniaczaną
Zupa idealna na jesień jest tania i niesamowicie aromatyczna. Wystarczą ziemniaki, czosnek i cebula, by szybko i sprawnie przygotować pyszny krem o gładkiej konsystencji. Warto się skusić, bo syci na długo.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 2 cebule dymki ze szczypiorem
- 10 ząbków czosnku
- 1-1,5 litra wody
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
- sól w ilości do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
Proste produkty można przemienić w smaczną i rozgrzewającą zupę. Instrukcja wykonania — którą znajdziecie w dalszej części artykułu — też jest krótka. Każdy sobie poradzi.
Jak zrobić sycącą zupę na jesień? Przydadzą się ziemniaki i czosnek
Zaczynam od posiekana cebuli i szczypiorku. Czosnek miażdżę i kroję w kostkę. Podobnie postępuję z ziemniakami , po obraniu dokładnie je jeszcze myjąc, lecz pomijając rozgniatanie.
Na odrobinie oleju rzepakowego szklę cebulę — bez szczypiorku. Gdy trochę zmięknie, dodaję czosnek. Po chwili smażenia wrzucam też ziemniaki. Zalewam całość wodą i doprowadzam o wrzenia.
Gotuję na niezbyt dużym ogniu, aż ziemniaki zmiękną. Na koniec zupę blenduję na gładki krem. Doprawiam odrobiną soli i gałką muszkatołową, jeśli mam akurat ochotę.
Jak podawać zupę ziemniaczaną?
Gęsty i aromatyczny krem przed podaniem posypuje szczypiorkiem. Można go zajadać z kromką razowego chleba, groszkiem ptysiowym lub pieczoną ciecierzycą doprawioną papryką wędzoną. Ostatnia opcja jest moją ulubioną, bo dostarcza sporej ilości roślinnego białka.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne zupy. Szczególnie polecam aromatyczną zupę pomidorową z czerwoną soczewicą . Syci i rozgrzewa równie dobrze co ziemniaczany krem. Być może spodoba wam się też ten krem z pora .