Podsmaż boczek, dodaj cebulę i duś na wolnym ogniu. Mąż prosi mnie o ten obiad co tydzień
Boczek wolno duszony jest pyszną propozycją obiadową. Moja rodzina najchętniej jadłaby to danie codziennie. Taki obiad na długo zostaje w pamięci. Nie wydasz na niego fortuny i przygotujesz go z łatwością.
Prosty obiad z boczkiem zachwyci każdego
W moim domu mięso pojawia się sporadycznie. Mąż wciąż jednak po nie sięga i wolę, by zjadł domowe danie niż gotowce obfitujące w zbędne dodatki. Wolno duszony boczek z cebulką świetnie sprawdzi się jako jesienny obiad.
Składniki:
- 1 kg boczku wieprzowego
- 3 duże cebule
- 1 główka czosnku
- 1/2 cytryny
- 50 ml sosu sojowego
- 5 liści laurowych
- sól i pieprz w ilości do smaku
Kilka składników pozwoli nam na przygotowanie smacznego i sycącego dania. Zajmie to około godziny, ale jeśli lubicie boczek, warto. Szczegółowa instrukcja wykonania dostępna jest w dalszej części artykułu.
Tak puszyste ciasto zrobisz tylko w jeden sposób. Koniecznie dodaj to oprócz drożdżyJak zrobić obiad z boczkiem w roli głównej? Przepis jest bardzo prosty
Zaczynam od pokrojenia boczku w większą kostkę. Smażę go na dobrze rozgrzanym tłuszczu, aż zacznie się rumienić. W międzyczasie oprószam solą oraz pieprzem.
Obracam, a po chwili dodaję pokrojoną w piórka cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam i duszę pod przykryciem przez 10 minut. Wlewam sos sojowy i wrzucam liście laurowe.
Ponownie przykrywam i przyrządzam przez kolejne 40 minut. Wlewam sok z cytryny i podgrzewam jeszcze do 10 minut, cały czas przykrywając patelnie pokrywką.
Jak podawać obiad z boczkiem?
Do mięsnego dania idealnie pasuje klasyczne purée ziemniaczane. Można przygotować też bardziej wyrazistą odsłonę z dodatkiem chrzanu lub zaserwować dowolną kaszę ugotowaną na sypko.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smaczne dania obiadowe. Szczególnie polecam strogonowa w wersji bez mięsa oraz pyszne pierogi ruskie bez dodatku twarogu. Te wersje klasycznych dań posmakują nawet sceptykom.