Smakosze.pl Porady Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze
Canva

Technolog żywności oceniła nową modę na gotowanie brokułów. Przez nią tracą, co najcenniejsze

29 maja 2023

W sieci nastała pewna moda na gotowanie brokuła w określony sposób. Technolożka żywności przestrzega przed takim gotowaniem i wyjaśnia, dlaczego tak nie powinniśmy robić. Radzi też, w jaki sposób właściwie ugotować to zdrowe i smaczne warzywo.

Brokuły- jedz je na zdrowie

Brokuły mają zielony kolor i nieco przypominają miniaturowe drzewo. Spokrewnione są z kapustą, brukselką, jarmużem i kalafiorem. Te zielone warzywa w 90 procentach składają się z wody, mają też trochę węglowodanów i białka. Natomiast nie zawierają ani grama tłuszczu. Pełne są też witaminy C, K, kwasu foliowego i chromu.

Jedzenie brokułów poprawia nastrój i pamięć. Działają przeciwzapalnie i wspomagają układ krążenia. Do tego obniżają poziom cholesterolu i cukru we krwi. Jednak zanim je zjemy, należy je ugotować. Ważne, by zrobić to w prawidłowy sposób, a nie kierować się modą z internetu na gotowanie brokułów w całości. Przed tym przestrzega Marta Zaleska, która jest technolożką żywności.

Bożena Dykiel jest królową sernika. Bez tego składnika się nie obejdzie

Nie kieruj się modą, nie gotuj brokułów w taki sposób!

Marta Zaleska podkreśla, żeby nie gotować brokułów w całości. W sieci pojawiła się swoista moda na taki sposób przygotowania tego zdrowego warzywa. Wkłada się go łodygą do góry do garnka z wodą. Jednak technolożka żywności przestrzega przed tym sposobem. Zaleska zaznacza, że gdy brokuł jest w całości, nie możemy go dokładnie oczyścić. Mogą się w nim znajdować robaki, których nie zauważymy oraz brud.

Marta Zaleska w filmiku, który opublikowała w swoich mediach społecznościowych, zauważa jeszcze, że taki sposób gotowania brokułów jest marnotrawstwem energii, wody i brokuła. Właściwym sposobem gotowania jest podzielenie warzywa na większe różyczki, tak by ugotować go za jednym razem, a nie w kilku partiach.

Brokuły- sposoby na jego zjedzenie

Brokuły możemy jeść na surowo i w ten sposób dodawać je do sałatek i surówek. Można je też zblanszować, albo gotować na parze. Ta metoda bywa często polecana, bo wpływa na zachowanie wszelkich wartości odżywczych tego warzywa . Warto podkreślić, że w ten sposób piękny zielony kolor brokuła też jest zachowany.

Gdy gotujemy brokuła w garnku, trzeba zadbać o odpowiednią ilość wody. Powinny to być około 3 litry wody. Gotujemy warzywo około 4 minuty. Po ugotowaniu brokuł powinien być lekko sprężysty i twardy. Pisaliśmy o sałatce z brokułów Anny Bardowskiej. Radziliśmy, by nie wyrzucać łodyg z tych warzyw.

Źródło: Instagram/@panitechnolog

Polacy masowo obrywają liście kalafiora. Odpowiedź Biedronki zaskoczy każdego
Pij raz dziennie, a zauważysz duże zmiany. Dietetyk zachwala hitowy napój
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy