Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Bake Off - Ale Ciacho

Bake Off - Ale Ciacho

Ciasto kokosowe
27.09.2021 02:00 Delikatne ciasto rafaello

Delikatne ciasto rafaello jest słodkim, bardzo kokosowym ciastem na bazie biszkoptu i kremu z mascarpone, śmietanki i białej czekolady. Przełamaniem słodyczy jest dżem porzeczkowy, który idealnie wręcz pasuje do ciasta kokosowego, nadając mu świeży, owocowy smak. Sprawdź, jak przygotować ciasto rafaello, które zachwyci Twoich gości.Ciasto rafaello jest prostym i szybkim ciastem, które przygotujesz w niecałą godzinę. Wystarczy, że przygotujesz biszkopt i szybki krem z mascarpone, śmietanki czekolady. Całość dopełniona jest aromatycznym dżemem porzeczkowym.Delikatne ciasto rafaello jest niezwykle uniwersalne, możesz przygotować je jako deser w tygodniu lub wypiek na święta czy specjalną okazję. Ze względu na swoją formę, przełożone blaty oraz wygląd, ciasto może być również alternatywą dla tradycyjnego tortu.

Babka piaskowa
24.09.2021 02:00 Lekkie i proste ciasto piaskowe

Ciasto piaskowe, inaczej babka, to tradycyjne, polskie ciasto wypiekane głównie na Święta Wielkanocne. Babka piaskowa jest prostym, lekkim i kruchym ciastem, posypywanym cukrem pudrem lub polewanym lukrem. W każdej wersji smakuje wyśmienicie. Sprawdź, jak przygotować pyszne i lekkie ciasto piaskowe.

Ciasto Pani Walewskiej
23.09.2021 02:00 Ciasto pani Walewska czyli Pychotka

Pani Walewska to niezwykle smaczne ciasto. Kruchy spód, masa kremowa, beza, dżem porzeczkowy i migdały to połączenie, którego musisz spróbować. Pychotka swój niezwykły smak zawdzięcza przełamaniu słodyczy bezy i kremu kwaśną porzeczką. Ciasto jest wysokie, wygląda ślicznie i łatwo się kroi, dzięki czemu może spokojnie zastąpić klasyczny tort.Mimo, iż ciasto przygotowane jest z dwóch osobnych blatów i przekładane kilkoma warstwami, nie jest czasochłonne. Wyrobienie spodów zajmie Ci zaledwie kilka minut, podobnie jak masy bezowej i kremowej. Gotowe ciasto pani Walewskiej jest tak pyszne, że cała blacha zniknie w ciągu jednego dnia.Krucha beza jest bardzo wymagająca, często pęka, opada lub wcale nie wyrasta. W cieście pani Walewskiej nie musimy jej piec. Wystarczy przygotować masę bezową, którą zapieczesz razem z kruchym ciastem, dżemem i migdałami. Beza w tej formie zawsze wychodzi doskonale.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
22.09.2021 02:00 Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek

Ciasto drożdżowe jest jednym z tradycyjnych, polskich wypieków. Przygotowane z prostych składników, doskonale słodkie, wyrośnięte może być przygotowane z rodzynkami lub sezonowymi owocami, np. śliwkami. Wykorzystaj więc świeże, wyjątkowo smaczne węgierki i przygotuj ciasto drożdżowe, które podbije serca wszystkich gości.Ciasto drożdżowe, mimo, iż wyrobione z podstawowych, domowych składników, jest ciastem dość wymagającym. Drożdże muszą mieć optymalną temperaturę do wzrostu, dlatego też tak ważne jest dodanie do nich ciepłego, nie gorącego mleka. W sezonie śliwki węgierki są wyjątkowo duże, słodkie i soczyste. W połączeniu z ciastem drożdżowym i słodką kruszonką sprawią, że placek zniknie jeszcze tego samego dnia. Ciasto doskonale sprawdzi się zarówno do codziennej kawy, jak i większego spotkania z rodziną.