Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Bake Off - Ale Ciacho

Bake Off - Ale Ciacho

Ciasto wiewiórka siostry Anastazji
10.12.2021 01:00 Ciasto wiewiórka siostry Anastazji

Ciasto wiewiórka siostry Anastazji to pomysł na szybkie, kruche ciasto z orzechami włoskimi i delikatną pianką. Ciasto nasączone jest kawą, której aromat doskonale łączy się z wyraźnym smakiem orzechów. Poznaj przepis na ciasto wiewiórka siostry Anastazji.Ciasto wiewiórka to kruche ciasto orzechowo-kawowe, przełożone puszystą pianką z dodatkiem cappuccino i kruchymi wafelkami. Wszystkie smaki świetnie się z sobą łączą, tworząc pyszne i proste ciasto dla całej rodziny w chłodne, jesienne dni. Ciasto udekoruj drobno posiekanymi orzechami, a będzie wyglądać jak z cukierni.Orzechy włoskie dostępne są od przełomu września i października przez całą zimę, są bogate w potas, magnez, witaminy oraz tłuszcze omega-3, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania całego organizmu. Orzechy włoskie mają genialny, lekko korzenny smak, który pasuje nie tylko do ciast, czekolady i innych deserów.Z dodatkiem orzechów przygotujesz wiele wyjątkowych dań. Moją ulubioną, jesienną propozycją jest domowy chleb z orzechami i żurawiną. Spróbuj, a będziesz go piekł przez całą zimę.

Ciasto pleśniak przepis siostry Anastazji
08.12.2021 01:00 Ciasto pleśniak - przepis siostry Anastazji

Ciasto pleśniak przepisu siostry Anastazji to doskonałe ciasto na specjalne okazje, wizytę gości, czy słodki deser to porannej kawy. Ciasto z powidłami, bakaliami i delikatną pianką zawsze błyskawicznie znika z talerzy, a prośby o dokładkę są pewne. Poznaj przepis na ciasto pleśniak przepisu siostry Anastazji.Ciasto pleśniak przepisu siostry Anastazji ma kilka warstw, które po upieczeniu tworzą wyjątkowo smaczne ciasto. Kruchy spód przełożony powidłami śliwkowymi, bakaliami, pianą z białek i dwoma rodzajami kruszonki rozpływa się w ustach. Do ciasta wykorzystaj swoje ulubione bakalie. Mogą to być rodzynki, orzechy, żurawina, migdały.Po wyrobieniu ciasta i podzieleniu go na trzy części, dwie mniejsze zawiń folią aluminiową i wstaw do lodówki, aby lepiej się tarkowało, tworząc kruszonkę. Pianę z białek ubij na samym końcu, aby nie opadła. Do piany dodaj ulubiony kisiel, polecam jednak kisiel cytrynowy, aby orzeźwić słodki placek.Jeśli szukasz inspiracji na świąteczne ciasta- tu poznasz przepis na tradycyjny makowiec na kruchym spodzie, również przepisu siostry Anastazji.

Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji
07.12.2021 01:00 Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji

Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji to ciasto wprost idealne na Boże Narodzenie. Wypiek przekładany jest orzechowymi biszkoptami, masą budyniową i kruchym, drożdżowym plackiem z jabłkami z cynamonem. Całość polana jest aksamitną polewą czekoladową. Poznaj przepis na wyjątkowe ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji. Szukasz pomysłu na oryginalne ciasto na święta? Doskonale trafiłeś. Warstwowe ciasto siostry Anastazji zachwyci swoim smakiem i wyglądem całą rodzinę i gości. Ciasto ma wyraźny, orzechowy smak przełamany masą budyniową. Całość uzupełniona jest o tarte jabłka z cynamonem zapieczone w kruchych, drożdżowych plackach.Ciasto z jabłkami i orzechami siostry Anastazji z dnia na dzień nabiera lepszego smaku, jest więc ciastem, które się nie psuje i nie wymaga przechowywania w lodówce, wystarczy suche i ciemne miejsce, abyś cieszył się jego wyjątkowym smakiem przez wiele dni.Jeśli szukasz pomysłu na niecodzienne ciasto na święta- tu poznasz przepis na doskonały tort makowy, idealny zarówno na świąteczny stół, jak i do kawy w chłodne, zimowe poranki.

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji
07.12.2021 01:00 Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji

Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji to jeden z podstawowych, świątecznych wypieków. Tradycyjny makowiec z bakaliami, olejkiem migdałowym i skórką pomarańczową wychodzi za każdym razem, jest dobrze wyrośnięty i smakuje doskonale. Poznaj przepis na makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji.Mak jest świetnym dodatkiem do ciast i dań wigilijnych. Kutia z makiem i bakaliami to obowiązkowa potrawa na moim stole. Z maku przygotujesz również przepyszne wigilijne pierogi, ciasta makowe i jedno z najlepszych, świątecznych ciast- makowiec. Makowiec, niezależnie od tego, czy tradycyjny na kruchym spodzie, czy zawijany, zawsze smakuje rewelacyjnie.Makowiec na kruchym cieście siostry Anastazji jest prostym, klasycznym makowcem, którego przygotowanie nie zajmie Ci dużo czasu, a wychodzi doskonale za każdym razem. Przed pieczeniem koniecznie dwukrotnie zalej wrzątkiem mak i zmiel go dokładnie w maszynce, aby był delikatny. Do makowca wykorzystaj ulubione bakalie, np. rodzynki, orzechy włoskie, migdały. Zetrzyj również skórkę z pomarańczy i dodaj do masy makowej, aby dodatkowo podbić jej smak. Przed dodaniem skórki do ciasta również sparz ją wrzącą wodą, następnie odsącz. Drugim podstawowym ciastem świątecznym jest sernik. Tu poznasz przepis na obłędny, puszysty sernik wiedeński od siostry Anastazji.

Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji
06.12.2021 01:00 Ciasteczka świąteczne siostry Anastazji

Szukasz pomysłu na ciasteczka na choinkę lub wigilijny stół? Przygotuj ciasteczka świąteczne siostry Anastazji. Ciasteczka wychodzą za każdym razem i mają wyjątkowy, piernikowo-karmelowy smak. Poznaj prosty i sprawdzony przepis na ciasteczka świąteczne siostry Anastazji.Siostra Anastazja słynie z doskonałej kuchni. Każdy danie przygotowane z jej przepisu ma rewelacyjny smak i wygląda bardzo apetycznie. Takie też są ciasteczka świąteczne, które zachwycą całą rodzinę i gości wyjątkowym, korzennym smakiem.Ciastka udekoruj domowym lukrem. Kolorowy lukier przygotujesz z barwnikami spożywczymi, możesz jednak zabarwić go naturalnymi produktami. Żółty lukier uzyskasz dodając do cukru kurkumę, czerwony dodając zamiast wody sok żurawinowy, zielony- sok ze szpinaku lub zieloną galaretkę. Na Boże Narodzenie przygotuj również pyszne ciasteczka z kolorowymi witrażami, które ślicznie wyglądają zarówno na choince, jak i na świątecznym stole.

Ciasto z puree z dyni
06.12.2021 01:00 Ciasto z puree z dyni

Ciasto z puree z dyni to pomysł na szybkie, lekko korzenne ciasto idealne do kawy w chłodne, jesienne dni. Ciasto jest puszyste, słodkie i delikatne, dodaj do niego rodzynki, suszoną żurawinę lub inne bakalie, a ciasto dyniowe stanie się jednym z Twoich ulubionych wypieków. Poznaj przepis na obłędne ciasto z puree z dyni.Ciasto keksowe na puree z dyni jest prostym i szybkim ciastem, które upieczesz z bardzo prostych składników. Wystarczy, że przygotujesz wcześniej domowe puree z dyni. Puree możesz zamrozić i wykorzystać do pysznych i rozgrzewających dań. Puree jest słodkie i bardzo delikatne, nadaje się więc zarówno do ciast, jak i deserów, zup i obiadów mięsnych.Ciasto z puree z dyni cechuje wyjątkowy smak, jest słodkie, z lekką nutą korzenną, a ulubione bakalie dodatkowo je wzbogacą. Ciasto jest wyrośnięte, łatwo się je kroi i wygląda bardzo apetycznie. Gotowy placek możesz dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.Pyszne i lekkie ciasto upieczesz nie tylko z dyni. Tu poznasz przepis na obłędne brownie z czerwonej fasoli. Bezglutenowe, małokaloryczne i mocno czekoladowe.

Jak zrobić sernik bez spodu?
03.12.2021 01:00 Jak zrobić sernik bez spodu?

Sernik bez spodu jest prostym i szybkim w przygotowaniu ciastem. Sernik jest delikatny, puszysty o delikatnym, budyniowym smaku i orzeźwiającej nucie skórki cytryny. Sernik jest chyba najlepszym ciastem, a jego uniwersalny smak pozwala na przygotowanie dowolnej, ulubionej polewy. Jak zrobić sernik bez spodu?Sernik jest delikatnym, puszystym, wyrośniętym ciastem o doskonałym smaku. Moim zdaniem razem z szarlotką na ciepło jest najsmaczniejszym wypiekiem, idealnym do kawy, przyjęcia i święta. Sernik bez spodu jest równie genialny, a przygotowanie go zajmuje zdecydowanie mniej czasu.Po upieczeniu nie wyjmuj od razu ciasta z piekarnika. Uchyl jedynie drzwi i zostaw w piecu na minimum 40 minut, aby sernik stygł powoli i nie opadł. Gwałtowna zmiana temperatury spowoduje również popękanie wierzchu, a tego przecież chcemy uniknąć. Sernik bez spodu smakuje rewelacyjnie sam, z polewą czekoladową, karmelową, orzechową, ulubioną konfiturą. Tu poznasz przepis na prostą polewę z masła orzechowego, idealną do sernika i wielu innych ciast.

Przepis na tort makowy siostry Anastazji
03.12.2021 01:00 Przepis na tort makowy siostry Anastazji

Szukasz pomysłu na tort w zimowym wydaniu? Przygotuj obłędny tort makowy przepisu siostry Anastazji. Tort przełożony i dekorowany jest wyraźnym w smaku kremem kawowym, który doskonale łączy się z makowymi blatami. Poznaj przepis na tort makowy siostry Anastazji.Siostra Anastazja słynie z doskonałych przepisów, w tym wypieków. Tort makowy jej przepisu ma delikatne blaty makowe z nutą kawy, kakao i spirytusu, który nadaje bardziej wyraźnego smaku. Maślana masa kawowa jest wyraźna, gęsta i doskonale sprawdzi się zarówno do przełożenia ciasta, jak i dekoracji. Do ciasta wykorzystaj masę makową lub samodzielnie zmiel mak. Przed dwukrotnym zmieleniem maku, zalej go wrzącym mlekiem i odstaw na 4 godziny, aby był bardziej miękki i pulchny. Gotowe blaty makowe są delikatne, smaczne i doskonale nadają się do przełożenia tortu.Z maku przygotujesz również świąteczny, tradycyjny makowiec, pyszne drożdżówki oraz kutię, czyli tradycyjną, wigilijną potrawę z makaronu, miodu i bakalii.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
02.12.2021 01:00 Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką - krok po kroku

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką to doskonałe ciasto dla całej rodziny. Puszyste, delikatne, słodkie, z pyszną kruszonką i dojrzałymi śliwkami z pewnością zachwyci wszystkich domowników i zniknie błyskawicznie. Poznaj tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką.Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką jest ciastem idealnym na jesienną, brzydką pogodę. Kawa z kawałkiem placka zawsze smakuje rewelacyjnie i zdecydowanie podnosi poziom endorfin. Ciasto drożdżowe jest dobrze wyrośnięte, puszyste i świetnie łączy się z dojrzałymi śliwkami i złocistą kruszonką.Przed przygotowaniem ciasta koniecznie rusz drożdże. Pamiętaj, że zalanie delikatnych drożdży gorącym mlekiem spowoduje ich zabicie, przez co ciasto nie urośnie i powstanie zakalec. Wszystkie składniki do ciasta muszą być w temperaturze pokojowej, po rozpuszczeniu masła zupełnie je ostudź, ponieważ gorące masło również może uszkodzić drożdże.Ze śliwkami upieczesz wiele smacznych ciast, między innymi tartę z mascarpone i migdałami, doskonałą do kawy i na spotkania w większym gronie.

Projekt bez tytułu (10)
01.12.2021 01:00 Sernik wiedeński siostry Anastazji

Sernik wiedeński siostry Anastazji jest sernikiem niezwykle puszystym i delikatnym. Dobrze wyrośnięte ciasto jest tak delikatne, że aż rozpływa się w ustach. Sernik wiedeński siostry Anastazji to wyjątkowo proste ciasto, które przygotujesz błyskawicznie, a efekt zachwyci wszystkich miłośników słodkości. Poznaj przepis na wyśmienity sernik wiedeński siostry Anastazji.Sernik wiedeński siostry Anastazji przygotujesz na większe uroczystości, święta, spotkania rodzinne, a także bez okazji, jako doskonały deser do porannej kawy. Tradycyjny sernik ma delikatny smak z wyczuwalną nutą wanilii. Ciasto jest niezwykle puszyste i wyrośnięte. Sernik jest zdecydowanie najlepszym ciastem na świecie. Sernik jest delikatnym ciastem, pieczony jest bez proszku do pieczenia i rośnie naturalnie. Pamiętaj więc, aby nigdy nie wyjmować z piekarnika ciasta zaraz po upieczeniu, ponieważ opadnie i popęka. Daj sernikowi ostygnąć przez godzinę w piekarniku i dopiero później ostudź go na blacie. Jesień to sezon na śliwki. Wykorzystaj je do pieczenia i przygotuj doskonały, puszysty sernik ze śliwkami i polewą czekoladową.

Rolada biszkoptowa siostry Anastazji
22.11.2021 01:00 Rolada biszkoptowa siostry Anastazji

Rolada biszkoptowa to doskonały pomysł na proste i smaczne ciasto zarówno na święta, większe uroczystości, jak i deser do porannej kawy. Delikatne ciasto jest bardzo plastyczne, dzięki czemu bez trudu zawiniesz je z kremem z białej czekolady i wiórek kokosowych. Poznaj przepis na pyszną roladę biszkoptową siostry Anastazji.Siostrę Anastazję znają chyba wszyscy miłośnicy doskonałego jedzenia. Ciasta, sałatki, mięsa to tylko niektóre dania, jakie możemy przygotować w nowej odsłonie, według przepisów siostry. Rolada biszkoptowa jest jednym z moich ulubionych ciast od siostry Anastazji. Zawsze wychodzi doskonale.Po upieczeniu delikatne ciasto od razu zawiń w rulon, aby stygło w odpowiedniej formie. Do masy czekoladowej dolej odrobinę rumu, który rewelacyjnie łączy się z czekoladą, słodką śmietanką i wiórkami kokosowymi. Rum nadaje również ciekawego smaku, którego nie uzyskasz dodając olejek rumowy.Kokos doskonale komponuje się z wieloma wypiekami. Przygotuj również doskonały sernik kokosowy oraz delikatne ciasto Rafaello i odkryj wyjątkowy smak ciast z wiórkami kokosowymi.

Sernik z kulkami orzechowymi
20.11.2021 01:00 Sernik z kulkami orzechowymi - cudowny przepis na pyszne ciasto

Sernik z kulkami orzechowymi to pomysł na wyjątkowe ciasto, które skradnie Twoje serce już od pierwszego kęsa. Kakaowe biszkopty, masa serowa z kuleczkami orzechowymi i masa orzechowo-kawowa tworzą ciasto, które rozpływa się w ustach. Ciasto udekoruj polewą czekoladową. Poznaj przepis na pyszny sernik z kulkami orzechowymi.Sernik z kulkami orzechowymi to ciasto idealne na wizytę gości, rodzinną imprezę, święta lub jako doskonały wypiek do kawy. Mocno orzechowy smak rewelacyjnie współgra z kakaowymi biszkoptami i puszystym serem. Ciasto jest wysokie, wyrośnięte, wygląda i smakuje doskonale.W przepisie podane są składniki na jeden biszkopt, do przygotowania sernika są potrzebne dwa. Po upieczeniu biszkoptów i masy serowej z orzechami nie wyciągaj ich od razu z piekarnika, uchyl lekko drzwi i pozwól im ostygnąć w piecu. Jeśli za wcześnie wyciągniesz delikatne biszkopty i masę serową, opadną i zrobi się zakalec. Do przygotowania ciasta wykorzystałam orzechy włoskie, możesz jednak wykorzystać mieszankę orzechów włoskich, laskowych i ziemnych. Ciasto udekoruj startą na grubych oczkach czekoladą lub zrób domową polewę do sernika. Szukasz ciekawego pomysłu na sernik? Upiecz czekoladowy sernik Izaura, doskonały do kawy i na święta.

Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji przepis
19.11.2021 01:00 Ciasto Kopciuszek siostry Anastazji - przepis krok po kroku

Ciasto Kopciuszek jest kilkuwarstwowym ciastem z masą budyniową, śmietanową i biszkoptem z makiem. Całe ciasto przełożone jest herbatnikami nasączonymi w rumie i polane deserową czekoladą. Połączenie tych wszystkich smaków jest tak pyszne, że ciasto zawsze błyskawicznie znika, a prośby o dokładkę są pewne. Poznaj przepis na ciasto Kopciuszek siostry Anastazji.Siostra Anastazja słynie między innymi z doskonałych wypieków. Proste ciasta z prostych składników w jej wykonaniu to prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Ciasta siostry Anastazji znają i uwielbiają wszyscy miłośnicy słodkości. Ciasto migdałowe bez pieczenia i tradycyjny makowiec to ciasta, których koniecznie musisz spróbować.Kopciuszek to ciasto, które powstało z połączenia biszkoptu z biszkoptem makowym, pysznym kremem budyniowym, słodką śmietanką z wyczuwalną, cytrynową nutą i polewą czekoladową, która zastygając, tworzy gęste, chrupiące wykończenie. Ciasto przełożone jest również herbatnikami nasączonymi w rumie, dzięki którym zyskuje doskonały smak. Jeśli chcesz, aby czekolada była plastyczna i nie kruszyła się podczas krojenia, przygotuj polewę z masłem i śmietanką.

Jak zagęścić krem do ciasta?
16.11.2021 01:00 Jak zagęścić krem do ciasta?

Jak zagęścić krem do ciasta? To pytanie bardzo często pojawia się na kulinarnych forach. Jeśli podczas przygotowywania ciasta krem wyjdzie za rzadki, możemy go w prosty sposób ustabilizować. Poznaj sprawdzone sposoby na zagęszczenie kremu do ciasta i przygotuj wspaniały deser dla całej rodziny. Krem do ciasta i tortu musi mieć gęstą, zwartą konsystencję, aby nie rozpłynął się podczas krojenia. Rzadki krem nie trzyma ciasta i nie wygląda apetycznie. W zależności od rodzaju i składników kremu, możemy jednak w prosty sposób zagęścić masę, aby nie straciła smaku i spełniała swoją rolę.Najbardziej popularnymi stabilizatorami do kremów jest mąka, żelatyna, galaretka, czekolada i masło. W zależności od rodzaju kremu, możemy wykorzystać produkty zagęszczające i uratować rzadką masę. Dowiedz się również, jak zastąpić cukier w ciastach i przygotować zdrowsze i mniej kaloryczne wypieki dla całej rodziny.

Krem do ciasta ze śmietany 18
15.11.2021 01:00 Krem do ciasta ze śmietany 18%

Krem do ciasta ze śmietany 18, cukru i masła jest gęstym, aksamitnym kremem, którym przełożysz ulubione ciasto. Krem ma wyraźny, śmietanowy smak i doskonale łączy się z owocowymi deserami. Poznaj przepis na krem do ciasta ze śmietany 18.Krem do ciasta ze śmietany jest puszystym kremem, który świetnie łączy się z ciastami z owocami, biszkoptami, tortami. Kremem przełożysz każdy rodzaj ciasta, możesz wykorzystać go również do dekoracji deserów lodowych i owocowych. Po przełożeniu ciasta kremem ze śmietany, koniecznie wstaw całość do lodówki na minimum 2 godziny. Ciasto przechowuj w lodówce, aby śmietana nie skisła.Do przygotowania kremu wykorzystaj miękkie masło w temperaturze pokojowej i mocno schłodzoną śmietanę. Masło musi mieć 82% tłuszczu, margaryna czy równie popularny mix masła i margaryny nie nadaje się do kremu ze śmietanką 18. Krem ucieraj delikatnie, aby się nie zważył.Jeśli szukasz pomysłu na prosty i puszysty krem do ciasta- tu poznasz przepis na krem z jogurtu greckiego z galaretką, idealny do przekładania i dekoracji ciast.

Krem z jogurtu greckiego do ciasta
15.11.2021 01:00 Krem z jogurtu greckiego do ciasta

Krem z jogurtu greckiego jest pysznym i szybkim kremem do przełożenia ciasta lub tortu. Krem jest puszysty, delikatny i świetnie łączy się zarówno z ciastami biszkoptowymi, jak i ciemnymi spodami. Poznaj przepis na wyśmienity krem z jogurtu greckiego do ciasta.Krem z jogurtu greckiego jest gęsty, puszysty i doskonały do przekładania i dekoracji ciast. Krem świetnie pasuje do biszkoptu, czekoladowego spodu oraz ciast z owocami i konfiturami. Kremem przełóż również ciasto czekoladowe lub tort piernikowy i na nowo odkryj ich smak.Krem z jogurtu jest bardzo delikatną, kremową i puszystą masą, która nadaje wszystkim wypiekom świeżości i doskonałego smaku. Pamiętaj, aby śmietanka była mocno schłodzona, ponieważ ciepły produkt skiśnie lub zważy się podczas ubijania. Krem z jogurtu greckiego możesz również podać z owocami w pucharkach jako samodzielny deser. Jeśli szukasz pomysłu na szybki i doskonały krem do ciasta- tu poznasz przepis na migdałowo-kokosowy krem do ciasta rafaello, wprost rozpływa się w ustach.

Projekt bez tytułu (23)
14.11.2021 01:00 Puszyste, wilgotne ciasto drożdżowe z kruszonką według Ewy Wachowicz

Ciasto drożdżowe z kruszonką jest świetnym wypiekiem do kawy. Jest puszyste, delikatne i dobrze wyrośnięte. Skórka pomarańczowa i słodka kruszonka nadają mu świeży i doskonały smak. Poznaj przepis Ewy Wachowicz na słodkie, wyrośnięte i bardzo puszyste ciasto drożdżowe.Ciasto drożdżowe jest tradycyjnym, polskim wypiekiem, przygotowywanym głównie na święta. Uwielbiam jego delikatny smak, więc piekę go znacznie częściej, jako słodki deser do kawy dla całej rodziny. Ciasto drożdżowe przepisu Ewy Wachowicz jest puszyste, delikatne, z pomarańczową nutą i otulone słodką kruszonką, która doskonale komponuje się z plackiem.Do przygotowania ciasta drożdżowego używaj wyłącznie składników w temperaturze pokojowej. Pamiętaj również, że drożdże należy rozpuścić w podgrzanym mleku, jednak nie może być gorące, ponieważ zabije drożdże i ciasto nie urośnie. Ciasto drożdżowe ucieram ręką, aby było jak najbardziej puszyste i delikatne.Ciasto drożdżowe z kruszonką smakuje równie doskonale w towarzystwie śliwek. Tu znajdziesz przepis na wyśmienity drożdżowiec z węgierkami.

Krem do ciasta z jogurtu naturalnego i galaretki
12.11.2021 01:00 Krem do ciasta z jogurtu naturalnego i galaretki

Krem do ciasta z jogurtu naturalnego i galaretki jest idealnym kremem do przekładania ciast biszkoptowych i owocowych tortów. Krem jest gęsty, aksamitny, a galaretka nadaje mu ładny kolor i delikatny, owocowy smak. Poznaj przepis na błyskawiczny krem do cista z jogurtu naturalnego i galaretki.Krem do ciasta z jogurtu naturalnego i galaretki jest świetną alternatywą dla klasycznych kremów na maśle lub śmietanie. Jest lekki, puszysty i owocowy, dzięki czemu doskonale nadaje się do przełożenia biszkoptu, tortu lub ciasta z galaretką. Przed przygotowaniem kremu odsącz jogurt z serwatki, aby krem nie był za rzadki. Jogurt grecki możesz przecisnąć prze ręcznik papierowy, ściereczkę lub tetrę. Do kremu wykorzystałam galaretkę truskawkową, ale każdy smak doskonale łączy się z kremem, nadając mu ładnego, świeżego koloru.

Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu?
11.11.2021 01:00 Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu?

Jak zrobić krem do ciasta bez tłuszczu? Przygotuj krem z kaszy manny, budyniu i skórki pomarańczowej, który jest doskonałym zamiennikiem kremów na bazie masła. Jest gęsty, słodki, z wyczuwalną nutą wanilii i pomarańczy, idealny do przekładania ciast. Poznaj przepis na krem do ciasta bez tłuszczu.Krem z kaszy manny, żółtek, budyniu i skórki pomarańczowej jest pysznym i gęstym kremem do przekładania ciast biszkoptowych, tortów, brownie. Krem jest bardzo aromatyczny, delikatny i świetnie łączy się z każdym rodzajem ciasta, nadając im wyjątkowego smaku.Podczas przygotowywania kremu, często sprawdzaj jego temperaturę i dokładnie mieszaj. Krem musi się delikatnie gotować, ale nie wrzeć na gazie bo może się spalić. Pamiętaj również, aby stopniowo dodawać składniki do mleka, aby krem się nie zważył lub nie miał zbitych grudek. Jeśli szukasz pomysłu na mało kaloryczne kremy do ciast- tu poznasz ciekawe przepisy na fit kremy z mascarpone i twarogu, bez masła, jajek i śmietany.

Polewa z czekolady gorzkiej
11.11.2021 01:00 Polewa z czekolady gorzkiej

Polewa z deserowej czekolady jest mocno czekoladowa, z gorzkawą nutą prawdziwego kakao. Polewa świetnie sprawdzi się do dekoracji babeczek, serników i wielu innych ciast. Poznaj przepis na doskonałą polewę z gorzkiej czekolady.Deserowa czekolada z dużą zawartością kakao jest genialnym dodatkiem do deserów, lodów, ciast. Przygotujesz z niej zarówno estetyczną dekorację, jak i polewę, mus i krem, którym przełożysz ciasto lub tort. Czekolada gorzka z dodatkiem mleka ładnie zastyga na cieście, tworząc błyszczącą, aksamitną polewę.Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej, dzięki czemu będzie gęsta i doskonała w smaku. Przed dodaniem mleka ostudź gorącą czekoladę, aby uniknąć zważenia się polewy. Gotową polewą udekoruj babeczki, ciasto czekoladowe lub brownie. Polewa doskonale sprawdzi się również do polania sernika wiedeńskiego.

Polewa czekoladowa z żelatyną
11.11.2021 01:00 Polewa czekoladowa z żelatyną

Polewa czekoladowa z żelatyną jest doskonałą polewą do ciast, takich jak sernik, ciasta biszkoptowe z kremem, muffinki. Dobrze zastyga na powierzchni i jest bardzo plastyczna, dzięki czemu nie łamie się i nie kruszy. Poznaj przepis na wyśmienitą polewę czekoladową z żelatyną.Polewa czekoladowa z żelatyną to stary i sprawdzony sposób na doskonałą, plastyczną polewę. Polewa jest maślana, mocno czekoladowa z wyczuwalną, śmietanową nutą. Przygotuj delikatne ciasto z jabłkami i budyniem i polej je czekoladą. Ciasto zniknie jeszcze tego samego dnia.Polewa czekoladowa z żelatyną wymaga odpowiedniego przygotowania. Żelatynę rozpuść w gorącej, ale niewrzącej wodzie, ponieważ straci swoje żelujące właściwości. Masa z margaryny, kakao i cukru musi być schłodzona przed dodaniem śmietany, inaczej polewa może się zważyć.

Krem do ciasta rafaello
11.11.2021 01:00 Krem do ciasta rafaello

Ciasto rafaello jest słodkim i jednocześnie delikatnym ciastem, które skradnie serce każdemu łasuchowi. Delikatny biszkopt lub herbatniki przełożone kremem na bazie śmietanki, czekolady i wiórków kokosowych smakuje tak dobrze, że z pewnością sięgniesz po dokładkę. Poznaj przepis na wyśmienity krem do ciasta rafaello.Krem do ciasta rafaello z białej czekolady, słodkiej śmietanki, kokosu i migdałów to jednej z najlepszych kremów do ciast. Jest słodki, delikatny, puszysty, jest doskonały. Aby krem wyszedł idealnie, wykorzystaj mocno schłodzoną śmietankę, aby dobrze się ubiła. Czekolada rozpuszczona w kąpieli wodnej musi być chłodna zanim dodasz ją do bitej śmietany. Gorąca czekolada zważy krem.Ciasto rafaello możesz przygotować na dwa sposoby: możesz przełożyć kremem puszysty biszkopt lub zrobić ciasto na zimno na spodzie z herbatników. Każda wersja smakuje obłędnie, kiedy dodasz do niej puszysty, kokosowo-migdałowy krem z białą czekoladą. Ciasto z kremem rafaello możesz przełożyć dodatkowo konfiturą z wiśni, aby przełamać słodki smak.

Polewa z czekolady mlecznej
10.11.2021 01:00 Polewa z czekolady mlecznej - nie ma lepszego przepisu

Polewa z czekolady mlecznej jest genialną polewą do ciast, tortów i ciast na zimno. Polewa jest mocno czekoladowa, słodka, a dzięki śmietance także plastyczna, nie łamie się więc podczas krojenia i ładnie zastyga na cieście. Poznaj przepis na doskonałą polewę czekolady.Czekoladę najlepiej rozpuszcza się w kąpieli wodnej, dzięki czemu nie ma ryzyka przypalenia czekolady i zepsucia jej smaku. Czekoladę połam na kawałki, włóż do mniejszego garnka lub szklanek miski i całość wstaw do większego garnka z gotującą się wodą. Nie wlewaj gorącej czekolady do ubitej śmietany, ponieważ masa się zważy. Słodka polewa czekoladowa świetnie komponuje się z ciastami biszkoptowymi, czekoladowymi, sernikami i ciastami na zimno. Przygotuj czekoladowe brownie lub sernik wiedeński i polej go mleczną polewą, a cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.

Polewa do sernika
10.11.2021 01:00 Ekspresowa polewa do sernika

Sernik jest bardzo uniwersalnym ciastem, który możemy udekorować dowolną polewą i próbować nowych smaków. Poznaj przepis na tradycyjną polewę czekoladową do sernika i polewę z owoców leśnych do sernika, które doskonale łączą się z delikatnym, puszystym ciastem.Sernik jest moim ulubionym ciastem. Niezależnie od tego, czy pieczony, czy na zimno, zawsze błyskawicznie znika z talerzy. Sernik ma tak genialny, delikatny smak i puszystą konsystencję, że nie można przestać jeść po jednym kawałku. Sernik świetnie łączy się z polewami i ulubionymi owocami, tworząc najlepsze i najsmaczniejsze ciasto na każdą okazję.Do przygotowania polewy tradycyjnej potrzebujesz wyłącznie dwóch składników: masła i gorzkiej czekolady. Polewa jest bardzo czekoladowa, plastyczna i rewelacyjnie łączy się z serową masą. Polewę przygotuj w kąpieli wodnej, aby się nie przypaliła i nie zmieniła smaku.Polewa z owoców leśnych równie dobrze komponuje się z sernikiem. Serowy puch smakuje obłędnie w towarzystwie kwaśnych, orzeźwiających owoców. Aby mus dobrze zgęstniał na cieście, tworząc ładną polewę, namocz żelatynę w odrobinie wody, a następnie rozprowadź ją kolejno w gorącej wodzie i odrobinie musu. Nie wlewaj wrzątku do żelatyny, ponieważ straci swoje właściwości. Jeśli szukasz inspiracji na polewę do sernika- tu poznasz przepis na polewę karmelową oraz polewę z masła orzechowego, które doskonale łączą się z puszystym ciastem.

Krem do ciasta z kaszy manny
10.11.2021 01:00 Krem do ciasta z kaszy manny - gwarancja niebanalnego smaku

Krem do ciasta z kaszy manny jest świetną alternatywą dla tradycyjnych kremów na śmietanie. Krem jest mleczny, gęsty z wyraźną, waniliową nutą i doskonale nadaje się do przekładania ciast biszkoptowych i czekoladowych. Poznaj przepis na błyskawiczny krem do ciasta z kaszy manny na mleku.Kremem z kaszy manny przełożysz wszystkie ciasta czekoladowe, biszkoptowe oraz torty. Kasza manna gotowana na mleku i ucierana z masłem świetnie komponuje się z kwaśnymi owocami leśnymi, malinami, truskawkami. Możesz więc dowolnie łączyć smaki i tworzyć genialne ciasta. Kasza manna po ostygnięciu powinna mieć bardzo gęstą konsystencję. Gęstą kaszę wymieszaj dobrze z miękkim masłem w temperaturze pokojowej. Zimne masło spowoduje zważenie kremu. Jeśli krem jest za gęsty, dodaj do niego odrobinę mleka, zagotuj i ponownie odstaw do przestygnięcia.

Krem do ciasta na bazie masła orzechowego
10.11.2021 01:00 Krem do ciasta na bazie masła orzechowego

Krem na bazie masła orzechowego jest doskonałym kremem do przekładania i dekoracji ciast biszkoptowych, tortów i ciast na zimno. Słodka śmietanka z mascarpone świetnie łączy się z masłem orzechowym, tworząc rewelacyjny krem do wypieków. Poznaj przepis na szybki krem do ciasta na bazie masła orzechowego.Krem na bazie masła orzechowego ma wyraźny, orzechowy, słonawy smak, który świetnie przełamany jest słodką śmietanką i delikatnym mascarpone. Krem dosłownie rozpływa się w ustach i sprawia, że ciasto nabiera doskonałego smaku. Krem ma gęstą konsystencję i ładny kolor, dlatego też bez trudu udekorujesz nim torty. Do kremu możesz również dodać pokruszone orzechy ziemne niesolone, aby dodatkowo wzbogacić jego smak. Pamiętaj, że śmietanka i mascarpone muszą być dobrze schłodzone. Ciepłe produkty mogą się zważyć i rozwarstwić krem, ciepła śmietana może również skisnąć podczas ubijania.Jeśli szukasz pomysłu na pyszne ciasto bez pieczenia- tu poznasz przepis na ciasto Snikers, czyli mocno orzechowy deser na herbatnikach.

Fit krem do ciasta
09.11.2021 01:00 Fit krem do ciasta - jedz bez wyrzutów sumienia

Fit krem do ciasta to świetna alternatywa dla tradycyjnych, wysokokalorycznych kremów. Fit kremy są przygotowywane bez masła, śmietany i jajek, dzięki czemu są lekkie i zdrowsze. Poznaj przepis na fit krem z mascarpone oraz fit krem z twarogiem i owocami, doskonałe do przełożenia i dekoracji ciast, tortów i deserów. Głównymi składnikami wszystkich kremów jest słodka śmietana, masło, cukier i jajka, które tworzą pyszne, ale kaloryczne i ciężkie kremy. Kremy z mascarpone i twarogiem są zdrowsze, lżejsze i przede wszystkim mniej kaloryczne, ponieważ są przygotowane wyłącznie z serków, miodu i owoców.Krem z mascarpone wykorzystasz zarówno do dekoracji, jak i do przełożenia ciast, bezy, tortów. Krem świetnie łączy się również z owocami o galaretką. Przygotuj ciemny tort brownie z masłem orzechowym i mascarpone, a zniknie jeszcze tego samego dnia.Krem z twarogiem i owocami to lekka propozycja do przekładania ciast biszkoptowych. Krem wykorzystasz również do naleśników na słodko lub przełożenia omletów biszkoptowych. Krem jest gęsty i tak smaczny, że możesz go schłodzić i podawać w małych filiżankach, jako zdrowy deser do kawy.

Jak zrobić krem do ciasta?
09.11.2021 01:00 Jak zrobić krem do ciasta?

Krem to podstawowy składnik ciast biszkoptowych, tortów, bez. Zarówno krem chałwowy, jak i kokosowy jest świetny do przekładania i dekoracji wypieków. Kremy łączą się również z kwaśnymi owocami, konfiturami, frużeliną, dzięki czemu przygotujesz doskonałe ciasto, bezę lub tort. Jak zrobić krem do ciasta?Krem chałwowy jest doskonałym kremem zarówno do dekoracji, jak i przekładania ciast i tortów. Ma wyraźny, słodki smak, który świetnie komponuje się z ciemnym biszkoptem, bezą i wiśniami, niezależnie od tego, czy to świeże owoce, konfitura, czy frużelina. Chałwa przełamana kwaśnymi owocami smakuje doskonale.Krem kokosowy również jest świetnym kremem do przełożenia i dekoracji ciast. Jest słodki, kremowy i mocno kokosowy. Krem kokosowy doskonale łączy się z jasnym biszkoptem, owocami leśnymi, truskawkami, malinami. Krem kokosowy wykorzystasz również do ciasta rafaello, a także do deserów lodowych.