Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 22.09.2021 02:00

Idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek

Ciasto drożdżowe ze śliwkami
canva/Tatiana Volgutova

Ciasto drożdżowe jest jednym z tradycyjnych, polskich wypieków. Przygotowane z prostych składników, doskonale słodkie, wyrośnięte może być przygotowane z rodzynkami lub sezonowymi owocami, np. śliwkami. Wykorzystaj więc świeże, wyjątkowo smaczne węgierki i przygotuj ciasto drożdżowe, które podbije serca wszystkich gości.

Ciasto drożdżowe, mimo, iż wyrobione z podstawowych, domowych składników, jest ciastem dość wymagającym. Drożdże muszą mieć optymalną temperaturę do wzrostu, dlatego też tak ważne jest dodanie do nich ciepłego, nie gorącego mleka.

W sezonie śliwki węgierki są wyjątkowo duże, słodkie i soczyste. W połączeniu z ciastem drożdżowym i słodką kruszonką sprawią, że placek zniknie jeszcze tego samego dnia. Ciasto doskonale sprawdzi się zarówno do codziennej kawy, jak i większego spotkania z rodziną.

Przepis na ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek

Składniki na formę o wymiarach 20 x 30 cm:

  • 50 g drożdży

  • 200 ml mleka

  • 3 jajka

  • 3 żółtka

  • 500 g mąki pszennej

  • 100 g masła

  • 350 g słodkich śliwek węgierek

Składniki na kruszonkę:

  • 100 g mąki pszennej

  • 60 g zimnego masła

  • 4 łyżki cukru pudru

Jak przygotować idealne ciasto drożdżowe z dodatkiem śliwek?

Na początku przygotuj drożdże, aby zwiększyły swoją objętość i były bazą do ciasta. Do plastikowej miski włóż pokruszone drożdże, zalej ciepłym mlekiem i odstaw w ciepłe, suche miejsce na około 25-30 minut. Pamiętaj, że mleko nie może gorące, ponieważ zabije drożdże i sprawi, że ciasto nie urośnie.

Rozpuść masło, odstaw do przestygnięcia. Jajka i dodatkowe 3 żółtka ubij z cukrem na gładką masę, następnie przygotuj ciasto: do dużej miski przesiej mąkę i zrób w niej delikatne wgłębienie, do którego wlej wyrośnięte drożdże. Ugniataj ciasto łyżką lub za pomocą dłoni, dolewając delikatnie masę jajeczną i przestudzone masło. Wyrabiaj, aż powstanie jednolita masa, następnie odstaw miskę w ciepłe i suche miejsce i przykryj ściereczką na około 1,5 godziny. Śliwki umyj, wydrąż pestki i pokrój na mniejsze kawałki.

Przygotuj kruszonkę: mąkę rozcieraj z zimnym masłem i cukrem pudrem do momentu uzyskania jednolitego ciasta. Zrób z niego kulkę, zawiń w folię aluminiową i włóż do lodówki.

Tortownicę wysmaruj dokładnie masłem lub margaryną, spód dodatkowo wyłóż papierem do pieczenia. Delikatnie przełóż wyrośnięte ciasto drożdżowe, poukładaj śliwki i pokrusz na nie ciasto na kruszonkę. Blachę wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnia na opcję grzania góra-dół i piecz przez 35 minut.

Smacznego.