Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
Chleb bez mąki? To możliwe! Taki przysmak upieczesz dzięki temu przepisowi. Chrupiący, zdrowy i pyszny chleb zachwyci każdego smakosza. Jednak, by chleb wyszedł idealnie, musisz przestrzegać jednej zasady.
Chleb bez mąki nie tylko na śniadanie
Zwykle mąka jest ważnym składnikiem chleba . Jednak przepis, który polecamy, w ogóle jej nie zawiera . Czy taki chleb może się udać? Jak najbardziej! Smakuje rewelacyjnie i zawsze znika do ostatniego okruszka. Chrupiący, pełen ziaren i pestek będzie odpowiadał całej rodzinie nie tylko na śniadanie.
Co zastępuje mąkę? W tym przepisie głównym składnikiem jest twaróg . Ważne, żeby pamiętać o 1 zasadzie podczas przygotowywania tego pieczywa. Należy użyć twarogu półtłustego . W chlebie znajdziemy też płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gotowanie na Spontanie! Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Jak zrobić chleb bez mąki?
Składniki:
- ½ kg twarogu półtłustego
- 4 jajka
- ½ szklanki pestek z dyni
- ½ szklanki słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka soli
Zacznij od rozdrobnienia twarogu w misce, wbij do niego jajka i wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa nie powinna mieć zbyt dużo grudek. Teraz wsypujemy ziarna i pestki.
Na końcu dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy składniki. Masa będzie miała dość gęstą konsystencję. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Wierzch chleba można posypać prosem lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i chleb piecz około 50 minut.
Chrupiący chleb pełen ziaren na śniadanie
Po upływie tego czasu chleb wyjmujemy z piekarnika. Wyciągnij z papierem z formy i zostaw, by odpoczął. Chleb pięknie wyrasta, jest chrupiący i pyszny. Pełen smaku i zdrowych składników będzie idealny dla całej rodziny. Warto przypomnieć, że jedzenie pestek i ziaren dostarcza nam witamin: A, B, C i E.
Oprócz tego te zdrowe produkty pełne są wapnia, żelaza i magnezu. Wspomagają trawienie i pomagają zapobiegać otyłości. Skorzystaj z tego przepisu i upiecz chleb pełen smaku i zdrowia. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić tureckie śniadanie, które pokochali Polacy. Radziliśmy też, jak przygotować zapiekankę, która wystarczy nawet na kilka dni.
Źródło: YouTube/gotowanienaspontanie2212
Zdjęcia: screen YouTube/gotowanienaspontanie2212