Smakosze.pl Przepisy Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie
Fot. YouTube/gotowanienaspontanie2212

Ten chleb upieczesz bez grama mąki. Zniknie do ostatniego okruszka, wystarczy pamiętać o 1 zasadzie

5 kwietnia 2024

Chleb bez mąki? To możliwe! Taki przysmak upieczesz dzięki temu przepisowi. Chrupiący, zdrowy i pyszny chleb zachwyci każdego smakosza. Jednak, by chleb wyszedł idealnie, musisz przestrzegać jednej zasady.

Chleb bez mąki nie tylko na śniadanie

Zwykle mąka jest ważnym składnikiem chleba . Jednak przepis, który polecamy, w ogóle jej nie zawiera . Czy taki chleb może się udać? Jak najbardziej! Smakuje rewelacyjnie i zawsze znika do ostatniego okruszka. Chrupiący, pełen ziaren i pestek będzie odpowiadał całej rodzinie nie tylko na śniadanie.

Co zastępuje mąkę? W tym przepisie głównym składnikiem jest twaróg . Ważne, żeby pamiętać o 1 zasadzie podczas przygotowywania tego pieczywa. Należy użyć twarogu półtłustego . W chlebie znajdziemy też płatki owsiane, siemię lniane i słonecznik. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Gotowanie na Spontanie! Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

chleb
Fot. YouTube/gotowanienaspontanie2212
Biorę 1 składnik i robię z niego domowe masło. Nie używam przy tym ani kropli śmietany

Jak zrobić chleb bez mąki?

Składniki:

  • ½ kg twarogu półtłustego
  • 4 jajka
  • ½ szklanki pestek z dyni
  • ½ szklanki słonecznika
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli

Zacznij od rozdrobnienia twarogu w misce, wbij do niego jajka i wsyp sól oraz proszek do pieczenia. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masa nie powinna mieć zbyt dużo grudek. Teraz wsypujemy ziarna i pestki.

Na końcu dodajemy płatki owsiane i dokładnie mieszamy składniki. Masa będzie miała dość gęstą konsystencję. Formę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę. Wierzch chleba można posypać prosem lub makiem. Piekarnik nagrzej do 180 stopni i chleb piecz około 50 minut.

Chrupiący chleb pełen ziaren na śniadanie

Po upływie tego czasu chleb wyjmujemy z piekarnika. Wyciągnij z papierem z formy i zostaw, by odpoczął. Chleb pięknie wyrasta, jest chrupiący i pyszny. Pełen smaku i zdrowych składników będzie idealny dla całej rodziny.  Warto przypomnieć, że jedzenie pestek i ziaren dostarcza nam witamin: A, B, C i E.

Oprócz tego te zdrowe produkty pełne są wapnia, żelaza i magnezu. Wspomagają trawienie i pomagają zapobiegać otyłości. Skorzystaj z tego przepisu i upiecz chleb pełen smaku i zdrowia. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić tureckie śniadanie, które pokochali Polacy. Radziliśmy też, jak przygotować zapiekankę, która wystarczy nawet na kilka dni.

chleb
Fot. YouTube/gotowanienaspontanie2212

Źródło: YouTube/gotowanienaspontanie2212

Zdjęcia: screen YouTube/gotowanienaspontanie2212

Robię surówkę z buraków w orientalnym stylu. Rodzina kręciła nosem, teraz ją uwielbia
Makłowicz zamienia szczawiową w wykwintne danie. Ten patent to hit
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy