Ten dżem robię co roku o tej porze. Jest najlepszy do naleśników
Przywykliśmy do dżemów z naszych rodzimych, soczystych owoców. Dlatego składniki tego, który dziś proponujemy, mogą niektórych wprawić w zdziwienie. A jednak zimą i wiosną to najlepszy przepis na smarowidło do naleśników.
Dżem bananowy
Wczesną wiosną budzą się w nas radosne widoki na sezon świeżych owoców. Od maja będziemy cieszyć się kolejnymi rodzajami i gatunkami tych produktów, dojrzałych w polskim słońcu i zerwanych prosto z krzaka.
Do tego czasu panuje jednak w Polsce sezon na cytrusy. Jeśli więc przygotowywać dżemy z egzotycznych owoców , to właśnie w pierwszych miesiącach roku. Dlatego warto siegnąć po ten przepis, w którym robimy przetwory z nieoczekiwanego owocu – banana.
Banany na dżem
Banan nie wydaje się na pierwszy rzut oka najlepszym owocem na dżem. Jest mączny, zwarty, nie ma w ogóle soku. A jednak, po dodaniu drugiego egzotycznego owocu – cytryny, zmienia się w doskonałą bazę do przygotowania przetworów .
Jak zrobić dżem z bananów?
Składniki
- 3 kg dojrzałych bananów
- 120 g cukru
- 150 ml soku z cytryny
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
Dżem bananowo-cytrynowy
Obrane banany kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do rondelka. Zalewamy 100 ml wody i dodajemy cukier. Włączamy palnik na małą moc i powoli doprowadzamy do wrzenia, cały czas mieszając .
Banany rozgotowujemy na jednolitą masę. Zalewamy sokiem z cytryny (ostrożnie, próbując na smak – cały sok może nie być potrzebny ) i dodajemy aromat waniliowy. Dusimy całość jeszcze przez chwilę, by smaki się połączyły. Cały czas mieszamy, by konsystencja stała się jednolita, a masa nie przypaliła na brzegu.
Gotowy dżem nalewamy do słoików i dokładnie zamykamy. Słoiki ustawiamy w garnku z gorącą wodą i pasteryzujemy przez ok. 15 minut . Po przestudzeniu odstawiamy do lodówki.
Wypróbuj też przepis na deser z coli i pomarańczy oraz dowiedz się, dlaczego znany gatunek sera zagrożony jest wyginięciem .