Naukowcy alarmują: camembert może zniknąć. Już nigdy nie zjemy serów pleśniowych?
Camembert to najpopularniejszy ser pleśniowy na świecie. Niestety, naukowcy ostrzegają, że jednemu z jego istotnych składników grozi wyginięcie. A jest on niezbędny do produkcji tego sera. Czy oznacza to, że już nigdy nie zjemy camemberta?
Produkcja camemberta zagrożona
Jak wiadomo wszystkie sery, produkuje się z mleka. Nie inaczej jest i w przypadku camemberta. Podczas przetwarzania mleka dodaje się do niego odpowiedni szczep pleśni, która nadaje serowi smak. W dodatku to właśnie dzięki temu składnikowi na powierzchni camemberta powstaje gruby biały pleśniowy porost.
Niestety, to właśnie gatunek pleśni kluczowy dla tego gatunku sera, jest zagrożonym składnikiem. Sytuacja jest poważna. Naukowcy ostrzegają zawczasu, a producenci serów już dzisiaj mają problem z pozyskaniem tego elementu camemberta.
Wystarczy, że połączę colę z pomarańczami. Ten deser bez pieczenia to przebój w moim domuProblem z pleśnią
Wydawać by się mogło, że pleśni nigdy nie zabraknie. Ta potrzebna i unikatowa może jednak zniknąć. Chodzi o pleśń Penicillium camemberti, którą stosuje się do produkcji camemberta i brie.
Przyczyna zagrożenia jest prosta – producenci serów, chcąc uzyskać idealnie biały kolor, korzystali tylko z jednego i unikalnego szczepu pleśni. A ta po latach eksploatacji jałowieje – traci możliwość rozmnażania się. Dałoby się tego uniknąć, gdyby znacznie wcześniej dopuszczono do krzyżowania się różnych szczepów. Dzięki temu wciąż tworzyłaby się odpowiednia liczba zarodników, niezbędnych do rozmnażania. Tego jednak nie przewidziano. Czy to zwiastuje koniec produkcji tego sera?
Czy camembert całkowicie zniknie?
Produkcja camemberta w tej postaci jest poważnie zagrożona, ale nie oznacza to, że zniknie on całkowicie. Twierdzi tak między innymi francuska biolożka z uniwersytetu Paris-Saclay.
Przemysł camemberta najpewniej nie będzie zagrożony w ciągu najbliższych 5 do 10 lat. Chcemy jednak zwrócić uwagę na niebezpieczeństwa związane z nadmierną standaryzacją gatunków - mówi biolożka Tatiana Giraud.
Do wytworzenia camemberta można wykorzystywać inne szczepy pleśni. Oznacza to jednak, że ser będzie smakował nieco inaczej. Zmieni się także jego barwa oraz konsystencja. Jednak dzięki temu ten uwielbiany przez wszystkich ser nie zniknie całkowicie, a przetrwa w nowej, dostosowanej do czasów formule. Sprawdź, jaka sałatka będzie lepsza niż jarzynowa oraz dowiedz się, co dodawać do klusek leniwych, aby były idealne.