Smakosze.pl Przepisy Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników
fot.canva

Ten dżem z świdośliwy jest hitem w moim domu. Idealny do racuchów i naleśników

1 lipca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Od kilku lat robię dżem z świdośliwy. Ten niepozorny owoc z roku na rok cieszy się coraz większą popularnością. Przygotowany z niego dżem doskonale się sprawdza jako dodatek do racuchów lub naleśników.

Dżem inny niż wszystkie

Wydawałoby się, że nic nie jest w stanie przebić dżemu truskawkowego, czy porzeczkowego. Wszystko się zmienia, kiedy do gry wkracza świdośliwa. Ten owoc wyglądem przypomina borówki, ale w smaku jest zupełnie inny. Dojrzałe owoce są słodkie, więc doskonale sprawdzą się na dżem.

Dokładnie zapoznaj się przepisem umieszczonym w dalszej części artykułu, a smaczne przetwory przygotujesz bez większych problemów. To banalnie proste. Uważaj, bo smak uzależnia tak bardzo, że dżemy z piwnicy znikną w zawrotnym tempie. Więcej na temat owoców świdośliwy przeczytasz w tym artykule .

sok cytryna.jpg
Fot. Canva/percds
Ten przepis na placki z cukinii dostałem do kuzynki. Nie trzeba ich nawet smażyć

Nie tylko świdośliwa

Najważniejszym składnikiem jest oczywiście świdośliwa. Ten owoce pojawia się na przełomie czerwca i lipca, więc to doskonały pomysł, aby ją zebrać i przygotować obłędnie dobry dżem. Oprócz owoców potrzebne są także inne składniki. Poznasz je wraz z gramaturami, kiedy zerkniesz na listę poniżej. Nie ma ich zbyt wiele, więc dżem przygotujesz za gorsze.

Składniki:

  • 600 g owoców świdośliwy
  • 450 g cukru
  • sok i skórka z jednej cytryny

Przepis na dżem z świdośliwy

Umyte owoce świdośliwy przełóż do garnka. Podgrzewaj je na małym ogniu. Kiedy puszczą sok, wsyp cukier i wlej sok z cytryny. Dodaj umytą skórkę cytryny. Co jakiś czas mieszaj składniki, aby cukier się rozpuścił.

Dżem gotuj przez 20 minut. Pozostaw go do wystygnięcia. Kiedy okaże się, że ma odpowiednią gęstość, zagotuj go i przełóż do wyparzonych słoików. Szczelnie je zakręć, a później pasteryzuj przez 10 minut i gotowe. Sprawdź

dżęm.jpg
Fot. Canva/pixelshot
Moja babcia robi od lat ogórki po kołobrzesku. Po ten składnik jeździ na drugi koniec Polski
Zapomnij o gyrosie. Sałatka Joli z kurczakiem i ogórkowym sosem jest 100 razy lepsza
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy