Ten przepis dostałam od mojej babci. Nie wyobrażam sobie lepszych naleśników, tajemnica tkwi w 1 dodatku
Naleśniki można wykonać na wiele sposobów. Niektórzy wlewają tylko wodę, inni dodają mleko. Jeszcze inni do tych dwóch produktów dodają trzeci. Moja babcia tak właśnie robiła. Uzyskiwała świetne rezultaty.
Prosty patent na naleśniki z nietypowym dodatkiem
Wlanie jednego dodatkowego produktu do naleśnikowego ciasta sprawi, że wyjdzie ono nad wyraz delikatne. Wiedziała o tym doskonale moja babcia, która zawsze stosowała wodę, mleko i śmietankę kremówkę. Nabiał do masy trafiał na sam koniec, a naleśniki wychodziły jak marzenie.
Składniki:
- 250 ml mleka
- 250 ml wody gazowanej
- 125 ml śmietanki 30%
- 3 duże jaja
- 150 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- olej rzepakowy do smażenia
Słodki, płynny nabiał to nie jedyny składnik, którego zadaniem jest sprawić, że ciasto będzie miało odpowiednią konsystencję. Na szczęście wszystkie kupicie w każdym sklepie. Instrukcja wykonania też jest prosta. Znajdziecie ją w dalszej części artykułu.
Jak zrobić pyszne naleśniki? Do ciasta dodajcie śmietankę
Zaczynam od przesiania mąki pszennej wprost do dużej miski. Wsypuję również cukier i sól i dokładnie mieszam. Wbijam jaja, a następnie stopniowo wlewam mleko, mieszając masę.
Gdy będzie jednolita, dodaję wodę gazowaną, a później śmietankę. Gotowe ciasto na naleśniki odstawiam na 30 minut, by odpoczęło. Porcjami wylewam na patelnię z dobrze rozgrzanym tłuszczem.
Smażę po około pół minuty na stronę na dość mocnym ogniu. Obracam zawsze, gdy brzeg zaczną odchodzić o powierzchni patelni. Gotowe przenoszę na czysty talerz.
Jak podawać naleśniki ze śmietanką?
Rarytas świetnie smakuje w słodkich zestawieniach. Sprawdzi się więc każda domowa konfitura czy krem. Pasował będzie także twaróg deserowy np. z dodatkiem rodzynek lub orzechów.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów na naleśniki. Sprawdźcie koniecznie jak zrobić smaczne ciasto na rarytas z zaledwie dwóch składników . Być może spodoba wam się też wersja z dodatkiem budyniu — jest bardzo aromatyczna.