Gessler wzięła przepis na gołąbki i wywróciła go do góry nogami. Sekret tkwi w głównym składniku farszu
![wyjątkowe gołąbki Gessler](https://images.iberion.media/images/1920/golabki_Gessler_a5e11c87e2.jpg)
Gołąbki są smacznym daniem obiadowym, które robimy z mięsa mielonego i kapusty. Jednak Magda Gessler przeprowadziła prawdziwą kuchenną rewolucję w robieniu gołąbków. Mięso mielone zastąpiła innym zdrowym składnikiem. Jak smakują gołąbki słynnej restauratorki?
Gołąbki Magdy Gessler, czyli danie bez mięsa
Gołąbki to danie, które lubi wielu Polaków. Jest smaczne, pożywne i można je dość szybko przyrządzić. Zwykle robimy je z mięsa mielonego, kapusty oraz ryżu lub kaszy. W niektórych regionach Polski dodaje się też grzyby.
Jednak Magda Gessler postanowiła gołąbków nie robić z mięsa mielonego. Znana restauratorka mięso zastąpiła farszem z produktu, który też często gości na naszych stołach. Jakim składnikiem gwiazda Kuchennych Rewolucji zastępuje mięso mielone w tak lubianych gołąbkach? Ten składnik może zaskoczyć wiele osób.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_167bacc022.jpg)
Dorsz, czyli gołąbki Magdy Gessler
Magda Gessler do przygotowania farszu używa dorsza i kaszy jęczmiennej. To zdrowe i lubiane produkty, które są lubiane w polskiej kuchni. Dorsz jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jego jedzenie dostarcza nam witamin z grupy B i witaminy C, E i A.
Natomiast kasza jęczmienna to doskonałe źródło selenu, potasu, wapnia i fosforu. Farsz z dorsza i kaszy jęczmiennej w gołąbkach jest ciekawą propozycją na danie obiadowe. To smaczna odskocznia od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym.
Jak przyrządzić gołąbki od Magdy Gessler?
Składniki:
- włoska kapusta
- ½ kg filetów ze świeżego dorsza
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 4 białe cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Liście kapusty parzymy wrzącą i osoloną wodą. Rybę myjemy, oczyszczamy i mielimy. Ważne, by usunąć skórę z dorsza. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i odsączamy. Dodajemy ją do ryby.
Kaszę jęczmienną gotujemy i dodajemy do ryby i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na liście nakładamy farsz i zawijamy. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy i podajemy. Pisaliśmy o smacznym sposobie na gołąbki. Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na gołąbki.
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_91e9ddfbfc.jpg)
Źródło: beszamel.se.pl
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![gotowanie kalarepy](https://images.iberion.media/images/origin/kalarepa1_830ba7c7e1.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![kiełbasa z butelki](https://images.iberion.media/images/origin/kielbasa_z_butelki_6783b4908a.jpg)
![smażona cebulka](https://images.iberion.media/images/origin/smazona_cebulka_f5fd639026.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![sałatka z ogórków z gyros](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gyros_f645b2529d.jpg)
![gotowa zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka1_6cdceaa499.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![bigos z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/bigos_3e7dc02482.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_82fc7b03a7.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![zupa chłodnik](https://images.iberion.media/images/origin/ch_A_odnik_395a2a2222.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![szatkowanie kapusty](https://images.iberion.media/images/origin/kapusta4_66c14aa440.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Otwarcie igrzysk olimpijskich w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Otwarcie_igrzysk_olimpijskich_w_Paryzu_eb417a5fb4.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Lady Gaga, Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Lady_Gaga_Celine_Dion_0b56d87e6e.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![Ewa Minge](https://images.iberion.media/images/origin/Ewa_Minge_fot_KA_Pi_F_e324d034e7.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)