Gessler wzięła przepis na gołąbki i wywróciła go do góry nogami. Sekret tkwi w głównym składniku farszu
Gołąbki są smacznym daniem obiadowym, które robimy z mięsa mielonego i kapusty. Jednak Magda Gessler przeprowadziła prawdziwą kuchenną rewolucję w robieniu gołąbków. Mięso mielone zastąpiła innym zdrowym składnikiem. Jak smakują gołąbki słynnej restauratorki?
Gołąbki Magdy Gessler, czyli danie bez mięsa
Gołąbki to danie, które lubi wielu Polaków. Jest smaczne, pożywne i można je dość szybko przyrządzić. Zwykle robimy je z mięsa mielonego, kapusty oraz ryżu lub kaszy. W niektórych regionach Polski dodaje się też grzyby.
Jednak Magda Gessler postanowiła gołąbków nie robić z mięsa mielonego. Znana restauratorka mięso zastąpiła farszem z produktu, który też często gości na naszych stołach. Jakim składnikiem gwiazda Kuchennych Rewolucji zastępuje mięso mielone w tak lubianych gołąbkach? Ten składnik może zaskoczyć wiele osób.
Kuzynka dała mi przepis na knedle bez ziemniaków. Pukałam się w głowę, a teraz robię tylko takieDorsz, czyli gołąbki Magdy Gessler
Magda Gessler do przygotowania farszu używa dorsza i kaszy jęczmiennej. To zdrowe i lubiane produkty, które są lubiane w polskiej kuchni. Dorsz jest dobrym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Jego jedzenie dostarcza nam witamin z grupy B i witaminy C, E i A.
Natomiast kasza jęczmienna to doskonałe źródło selenu, potasu, wapnia i fosforu. Farsz z dorsza i kaszy jęczmiennej w gołąbkach jest ciekawą propozycją na danie obiadowe. To smaczna odskocznia od tradycyjnych gołąbków z mięsem mielonym.
Jak przyrządzić gołąbki od Magdy Gessler?
Składniki:
- włoska kapusta
- ½ kg filetów ze świeżego dorsza
- 150 g kaszy jęczmiennej
- 4 białe cebule
- 1 litr bulionu warzywnego
- sok z cytryny
- sól
- pieprz
Liście kapusty parzymy wrzącą i osoloną wodą. Rybę myjemy, oczyszczamy i mielimy. Ważne, by usunąć skórę z dorsza. Cebulę kroimy w drobną kostkę, solimy i odsączamy. Dodajemy ją do ryby.
Kaszę jęczmienną gotujemy i dodajemy do ryby i cebuli. Doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na liście nakładamy farsz i zawijamy. Smażymy z dwóch stron do zarumienienia. Układamy na blasze, zalewamy bulionem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy i podajemy. Pisaliśmy o smacznym sposobie na gołąbki. Podawaliśmy też przepis Ewy Wachowicz na gołąbki.
Źródło: beszamel.se.pl