Ten przepis na dżem z truskawek dostałam od babci. Nie ma w nim grama cukru
![dżem z truskawek](https://images.iberion.media/images/1920/dzem_z_truskawek_cde9c17dcf.jpg)
Truskawkom tak trudno się oprzeć. Warto zrobić z tych owoców apetyczny dżemu. Polecam przepis od babci na dżem z truskawek, w którym nie ma ani grama cukru. Jest dietetyczny i pełen smaku.
Truskawki kuszą smakiem
W końcu na straganach i w sklepach pojawiły się truskawki. Wiele osób czekało na nie z utęsknieniem. Lubimy ich smak i zajadamy się nimi bez opamiętania. Truskawki dodajemy też do deserów, ciast i przyrządzamy z nim smakowite koktajle.
Jednak warto zrobić też kilka słoiczków dżemu z truskawek. Taki dżem przyrządzam z przepisu babci. Nie zawiera on cukru, jest lekki i dietetyczny. Polecam każdemu ten niezwykle prosty przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![dżem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_z_truskawek_e30045543e.jpg)
Jak zrobić dżem z truskawek bez dodatku cukru?
Składniki:
- 1 ½ kg truskawek
- 1 duża cytryna
Przygotowanie dżemu z truskawek zacznij od przygotowania garnka o pojemności 3 litrów. Umyte truskawki przełóż do garnka i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Truskawki smaż i mieszaj. Smażenie powinno trwać około godziny.
Jeśli chcesz, by dżem z truskawek wyszedł bardziej gęsty, musisz smażyć dłużej. Gdy chcemy wiedzieć, jak gęsty dżem będzie w słoiczkach, to warto przeprowadzić test z talerzykiem z zamrażalnika. Na schłodzony talerzyk nałóż troszkę gorącego dżemu i zostaw do ostudzenia. Jeśli jest zbyt rzadki, to trzeba go dłużej smażyć.
Dżem truskawkowy najlepszy z przepisu babci
Gorący dżem przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków. Brzeg dokładnie wytrzyj i zakręć. Słoiki ustaw do góry dnem na ściereczce. Przykryj drugą ściereczką. Dżem z truskawek zostaw do wystudzenia. Następnie słoiczki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Oddziel je też między sobą ściereczką.
Zalej wodą do około ¾ wysokości słoiczków. Pasteryzuj od około 15 do 30 minut w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmij je, postaw do góry dnem, nakryj ściereczką i zostaw do ostudzenia. Z takiej porcji truskawek wyjdzie około 1 litra dżemu. Dżem z truskawek jest pyszny i zrobisz go w bardzo prosty sposób. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chleb bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na soczystą pieczeń z karkówki.
![dżem z truskawek](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_cef6814673.jpg)
Źródło: YouTube/BabciaEwaGotuje
Zdjęcia: screen YouTube/BabciaEwaGotuje
![racuchy](https://images.iberion.media/images/origin/racuchy_995bc1d092.jpg)
![dżem z świdośliwy](https://images.iberion.media/images/origin/dzem_e7d0c6a31e.jpg)
![zupa nic](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_nic_57527ddef7.jpg)
![jagodzianki](https://images.iberion.media/images/origin/jagodzianki_1d197df9a9.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_wisniami_3278fa7b29.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e6226c5b21.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_kiszone_1aa0d35acc.jpg)
![Magda Gessler](https://images.iberion.media/images/origin/Magda_Gessler_6f9cdfa418.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6535e927d7.jpg)
![sernik na zimno](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_na_zimno_9c811bdcdd.jpg)
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_14de36c0a6.jpg)
![naleśniki](https://images.iberion.media/images/origin/nalesniki_790517aa31.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![ciasto z kruszonką](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_kruszonka_21ad3199e0.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_borowkami_5e02fb9e30.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego z dodatkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_94301a5bb5.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![sernik baskijski](https://images.iberion.media/images/origin/sernik_9ce33909f5.jpg)
![ciasto agrestowe](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_agrestowe_c851654b9d.jpg)
![delicje na blasze](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_ea6858bcba.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![Zapiekanka z cukinii Marta Lewandowska](https://images.iberion.media/images/origin/Zapiekanka_z_cukinii_Marta_Lewandowska_028138e237.png)
![babeczki](https://images.iberion.media/images/origin/babeczki_bez_pieczenia_141bfb90bc.jpg)
![Róże](https://images.iberion.media/images/origin/Roze_df9768961d.jpg)
![walfe z PRL pischinger](https://images.iberion.media/images/origin/wafle_z_PRL_f883c13e43.jpg)
![ciasto drożdżowe przepis](https://images.iberion.media/images/origin/candy_girl_kitchen_a1adb5840c.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Porzeczki](https://images.iberion.media/images/origin/Porzeczki_4_5379f2a703.jpg)
![ciasto drożdżowe z serem](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_drozdzowe_z_serem_1cd66f24fc.jpg)