Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Ten przepis na dżem z truskawek dostałam od babci. Nie ma w nim grama cukru
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 18.05.2024 20:11

Ten przepis na dżem z truskawek dostałam od babci. Nie ma w nim grama cukru

dżem z truskawek
Fot. YouTube/BabciaEwaGotuje

Truskawkom tak trudno się oprzeć. Warto zrobić z tych owoców apetyczny dżemu. Polecam przepis od babci na dżem z truskawek, w którym nie ma ani grama cukru. Jest dietetyczny i pełen smaku. 

Truskawki kuszą smakiem

W końcu na straganach i w sklepach pojawiły się truskawki. Wiele osób czekało na nie z utęsknieniem. Lubimy ich smak i zajadamy się nimi bez opamiętania. Truskawki dodajemy też do deserów, ciast i przyrządzamy z nim smakowite koktajle. 

Jednak warto zrobić też kilka słoiczków dżemu z truskawek. Taki dżem przyrządzam z przepisu babci. Nie zawiera on cukru, jest lekki i dietetyczny. Polecam każdemu ten niezwykle prosty przepis. Podobną recepturę znajdziesz na kanale YouTube Uwaga Babcia Gotuje. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.  

dżem z truskawek
Fot. YouTube/BabciaEwaGotuje
Danuta Martyniuk robi kisiel z niezwykłego składnika. Ma ogrom cennych właściwości

Jak zrobić dżem z truskawek bez dodatku cukru?

Składniki:

  • 1 ½ kg truskawek
  • 1 duża cytryna

Przygotowanie dżemu z truskawek zacznij od przygotowania garnka o pojemności 3 litrów. Umyte truskawki przełóż do garnka i dodaj sok wyciśnięty z cytryny. Truskawki smaż i mieszaj. Smażenie powinno trwać około godziny.

Jeśli chcesz, by dżem z truskawek wyszedł bardziej gęsty, musisz smażyć dłużej. Gdy chcemy wiedzieć, jak gęsty dżem będzie w słoiczkach, to warto przeprowadzić test z talerzykiem z zamrażalnika. Na schłodzony talerzyk nałóż troszkę gorącego dżemu i zostaw do ostudzenia. Jeśli jest zbyt rzadki, to trzeba go dłużej smażyć. 

Dżem truskawkowy najlepszy z przepisu babci

Gorący dżem przełóż do wcześniej wyparzonych słoiczków. Brzeg dokładnie wytrzyj i zakręć. Słoiki ustaw do góry dnem na ściereczce. Przykryj drugą ściereczką. Dżem z truskawek zostaw do wystudzenia. Następnie słoiczki wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Oddziel je też między sobą ściereczką.

Zalej wodą do około ¾ wysokości słoiczków. Pasteryzuj od około 15 do 30 minut w zależności od wielkości słoika. Następnie wyjmij je, postaw do góry dnem, nakryj ściereczką i zostaw do ostudzenia. Z takiej porcji truskawek wyjdzie około 1 litra dżemu. Dżem z truskawek jest pyszny i zrobisz go w bardzo prosty sposób. Pisaliśmy o tym, jak zrobić chleb bez pieczenia. Podawaliśmy przepis na soczystą pieczeń z karkówki. 

dżem z truskawek
Fot. YouTube/BabciaEwaGotuje

Źródło: YouTube/BabciaEwaGotuje

Zdjęcia: screen YouTube/BabciaEwaGotuje