Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu
YouTube/@mistrzfartucha

Ten przepis na karkówkę dostałam od cioci. Teraz jest wielkim hitem w moim domu

17 listopada 2023

Czy lubicie karkówkę? Ja za nią przepadam- odkąd dostałam doskonały przepis na przyrządzenie tego mięsa. Karkówka z przepisu cioci stała się hitem w moim domu. Mięciutkie mięso w sosie własnym jest pyszną propozycją na rodziny obiad.

Karkówka w sosie własnym smakuje każdemu

Kiedyś przyrządzałam karkówkę, ale mięso wyszło mi zbyt twarde. To się zmieniło, odkąd ciocia dała mi przepis na to mięso. To był strzał w 10! Karkówka w sosie własnym jest mięciutka, delikatna i po prostu rozpływa się w ustach.

Teraz często przyrządzam ją na rodzinny obiad. Moi bliscy zajadają się tym daniem, a ja mogę śmiało powiedzieć, że karkówka w sosie własnym stała się wielkim hitem w moim domu. Polecam przepis, który przekazała mi ciocia, a ona zna się na gotowaniu.

karkówka
YouTube/@mistrzfartucha
Taką sałatkę w tym roku podam na Andrzejki. Jest 100 razy lepsza niż jarzynowa i gyros

Jak zrobić karkówkę w sosie własnym?

Składniki:

  • 500 kg karkówki
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki mąki
  • 2 cebule
  • lubczyk
  • papryka ostra
  • papryka słodka

Karkówkę dzielimy na części, doprawiamy solą, pieprzem i obsypujemy mąką. Podsmażamy ją na patelni. Teraz cebule kroimy w piórka i dorzucamy do mięsa na patelni. Mięso doprawiamy lubczykiem oraz solą, pieprzem i ostrą papryką.

Następnie mięso podlewamy wodą i dodajemy paprykę słodką. Wszystko dusimy pod przykryciem przez około 60 minut. Po upływie tego czasu nasze danie obiadowe jest już gotowe. Możemy je podawać.

Mięso, które rozpływa się w ustach

Tak przyrządzoną karkówkę możemy podawać z ziemniakami, buraczkami lub sałatką z białej kapusty. Gwarantuję, że taki obiad będzie smakował nawet największym niejadkom . Mięso jest delikatne, mięciutkie i aromatyczne.

Pyszny sos doprawia całości. Takie danie obiadowe jest proste w przyrządzeniu. Robimy je dość szybko, jednak duszenie mięsa wymaga czasu. Trwa około 60 minut. Warto czekać, bo taki obiad jest po prostu pyszny. Pisaliśmy o przepisie na karkówkę od Tomasza Strzelczyka. Podawaliśmy, jak zrobić surówkę Colesław, którą można podać do karkówki.

karkówka
YouTube/@mistrzfartucha

Źródło: YouTube/@mistrzfartucha

Zrobiłam pierogi leniwe z przepisu z 1895 roku. W życiu nie jadłam lepszych
Eksperci biją na alarm. Tego warzywa nie dodawaj do rosołu. Tylko straci cenne właściwości
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy