Karkówka od Strzelczyka jest grzechu warta, smakuje lepiej niż gyros. Nie uwierzysz, w czym ją marynuje
Karkówka marynowana Strzelczyka jest znakomita. Kucharz dobrał kilka przypraw i połączył je z jednym mlecznym produktem, uzyskując znakomitą marynatę. Dzięki niej mięso wychodzi kruche i soczyste. Musicie spróbować.
Prosty sposób na pyszną karkówką
Marynowanie mięsa jest najlepszym sposobem na nadanie mu smaku. Strzelczyk wie o tym doskonale i właśnie dlatego kawałki karkówki zanurzył w jogurcie naturalnym połączonym z aromatycznymi przyprawami. Uzyskał fantastyczne danie.
Składniki:
- 1 kg karkówki
- 100 g jogurtu naturalny
- 75 g majonezu
- pół cytryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ziaren pieprzu
- pół łyżeczki ziaren gorczycy
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- pół łyżeczki kminku
- pół łyżeczki rozmarynu
- pół łyżeczki płatków chili
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól i pieprz w ilości do smaku
Dodatkowo:
- 1 szklanka ryżu
- 500 ml wody
- 2 łyżki mieszanki curry
- 2-3 średnie pomidory
- 1 drobna cebula
- natka pietruszki
- szczypta soli
Przypraw trzeba nieco zgromadzić, ale warto wykonać tę marynatę do karkówki. Cały proces przygotowania opisuję w dalszej części artykułu. Sprawdźcie koniecznie.
Czy kolor żółtka ma znaczenie? Większość osób nie zdaje sobie sprawy, zawsze zwracaj na to uwagęJak zrobić pyszną karkówkę? Strzelczyk postawił na marynatę
Zaczynamy od roztarcia w moździerzu wszystkich przypraw i połączenia ich z jogurtem. Oczyszczoną karkówkę kroimy w niezbyt dużą kostkę. Kawałki zanurzamy w przygotowanej marynacie.
Przykrywamy i odstawiamy na godzinę, by przeszła smakiem. Po tym czasie zapiekamy ją w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez mniej więcej 80 minut. W połowie tego czasu mieszamy mięso.
Jak podać karkówkę w marynacie?
Strzelczyk serwuje mięso z dodatkiem ryżu gotowanego z curry. Przyrządza go przez kwadrans z dodatkiem mieszanki przypraw. Sieka też pomidory, natkę pietruszki i cebulkę, uzyskując prostą sałatkę o wyrazistym smaku.
Na naszej stronie znajdziecie więcej przepisów Tomasza Strzelczyka. Oprócz karkówki polecamy też jego pyszne gołąbki. Spróbujcie także wybitnych knedli ze śliwkami i sosem cynamonowym.
Źródło: YT/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA