Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego
Fot. Shutterstock

Ten przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku. Do tej pory nie wymyślono doskonalszego

20 stycznia 2025

Czy zastanawialiście się kiedyś, jaki jest najstarszy przepis na naleśniki? Warto wiedzieć, że pochodzi on aż z 1860 roku. Danie zrobione według tej receptury nie ma sobie równych. Naleśniki smakują zarówno na słodko, jak i podane w wytrawny sposób.

Naleśniki z tradycjami

Za naleśnikami przepadają całe pokolenia Polaków . Od kiedy przyrządza się to uwielbiane danie? Najstarszy przepis na naleśniki pochodzi z 1860 roku z książki autorstwa Lucyny Ćwierczakiewiczowej . Książką, w której znalazł się ten rewelacyjny przepis, nosi tytuł “365 obiadów”.

W najstarszym przepisie na naleśniki są składniki dobrze nam znane. Jednak ciasto naleśnikowe robi się z dodatkiem masła klarowanego. Na nim też smaży się naleśniki . Tak przyrządzona potrawa wychodzi pyszna, delikatna i złocista. Przepis na naleśniki  z 1860 roku prezentujemy poniżej.

naleśniki
Fot. Canva/peredniankina
12 osób trafiło do szpitala. Wszystko przez skażone borówki z Polski

Jak zrobić naleśniki z najstarszego przepisu?

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 250 ml mleka
  • 30 g masła klarowanego
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • masło klarowane do smażenia

Przygotowanie naleśników zaczniemy od rozpuszczenia masła klarowanego w małym garnku. zostawiamy je do ostudzenia. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do miski wsypujemy mąkę i szczyptę soli .

Wlewamy też mleko i przestudzone masło klarowane. Dodajemy żółtka i składniki dokładnie mieszamy . Na koniec dokładamy ubitą pianę z białek. Delikatnie mieszamy je z ciastem naleśnikowym.

Naleśniki, jakich jeszcze nie jadłeś

Teraz naleśniki smażymy na maśle klarowanym. Danie powinno uzyskać złoty kolor . Gotowe naleśniki możemy podać z owocami, twarożkiem i konfiturę. Będą smakowały też z wytrawnymi dodatkami. Dzięki temu najstarszemu przepisowi naleśniki wychodzą delikatne i złociste.

Dlatego warto wypróbować recepturę z 1860 roku w swojej kuchni . Naleśniki wyjdą pyszne, jak nigdy dotąd. Możemy podać je na śniadanie, obiad, czy kolacje. To danie niektórzy lubią jeść dosłownie na okrągło. Pisaliśmy o przepisie na pyszne faworki z 1931 roku . Polecaliśmy recepturę na kotlety z selera na obiad .

naleśniki
Fot. Canva/baibaz

Źródło: smaker.pl

Złap za gąbkę, przetnij nożem i zwiąż gumką. Ten patent to hit
Żadna konfitura z róży. Teraz do pączków dodaje się takie nadzienie
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy