Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dawniej faworki robiono inaczej. Mamy przepis z 1931 roku
Kacper Jozopowicz
Kacper Jozopowicz 19.01.2025 21:00

Dawniej faworki robiono inaczej. Mamy przepis z 1931 roku

Faworki posypane cukrem pudrem
Fot. Canva/arfo

Faworki już od dawien dawna królują na polskich stołach w Tłusty Czwartek i nie tylko. Tego dnia razem z pączkami są głównym obiektem zainteresowań wielu osób. Nic dziwnego, w końcu są przepyszne. Prawie sto lat temu Maria Disslowa, autorka wielu książek kucharskich, przedstawiła swój przepis na te słodkie pyszności. Musisz koniecznie się z nim zapoznać. Faworki wychodzą niesamowite. 

Historia faworków

Nie wszyscy wiedzą, ale faworki zawdzięczają swoje istnienie zwykłemu przypadkowi. Dawno temu pewien młody cukiernik omyłkowo upuścił na olej pasek ciasta pączkowego. Utworzył się z tego warkocz. Młody pracownik przestraszył się i aby uratować sytuację, posypał wspomniany przysmak cukrem. Po spróbowaniu okazało się, że jest to smaczne, co później potwierdził starszy cukiernik, również pracujący w tym miejscu. Tak właśnie narodziła się era faworków

Duża ilość faworków posypana cukrem pudrem
Fot. Shutterstock/Arkadiusz Fajer
Łączę budyń, jajka i mąkę. Ten deser jest hitem w moim domu

Przepis z 1931 roku

Przepis na faworki stworzyła wiele lat temu ceniona autorka książek kucharskich Maria Disslowa

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 4 jajka
  • 60 g masła
  • 60 g cukru
  • 80 g śmietany
  • 50 ml rumu
  • Smalec do smażenia
  • Cukier z wanilią do posypania

Jak przygotować faworki z przepisu sprzed niemal 100 lat?

Przesianą mąkę wsypujemy do miski. Następnie dodajemy do niej jajka, masło, cukier, rum i śmietanę. Po wymieszaniu wszystkich składników wyrabiamy ciasto.

Ciekawość z pewnością może budzić obecność rumu, ponieważ zazwyczaj, aby faworki nie chłonęły zbyt dużej ilości tłuszczu, dodaje się do ciasta odrobinę spirytusu. Jednak w alkohol zaproponowany w tym przepisie również świetnie się spisze.

Ciasto wałkujemy w ten sposób, aby powstały cienkie placki, które następnie kroimy na paski, zawijamy w warkocz i smażymy na złoty kolor z obu stron.

W ostatnim kroku odsączamy z tłuszczu nasze „chrusty” i posypujemy cukrem z wanilią.

Faworki z dużą ilością cukru pudru
Fot. Shutterstock/wjarek

Sprawdź przepis na gołąbki po żydowsku. Zobacz, na czym najlepiej smażyć faworki.