Te kotlety wolę nawet od schabowych i mielonych. Nie uwierzysz z czego są zrobione
Wiele osób nie wyobraża sobie obiadu bez kotletów. Teraz można przyrządzić je w prosty sposób z popularnego warzywa. Chrupiące i złociste kotlety z selera wyjdą, że palce lizać. Podasz je z ze znakomitym sosem, który po prostu zachwyca.
Kotlety lepsze od mielonych i schabowych
Lubisz kotlety? U mnie w domu są niezwykle popularnym daniem. Przeważnie przyrządzałam kotlety schabowe i mielone. Danie szybko znikało z talerzy. Jednak odkąd poznałam przepis na kotlety z selera, często z niego korzystam. Potrawa wychodzi chrupiąca i złocista. Kotlety z selera robię z dodatkiem ziemniaków.
Panierowane w panko są wyjątkowo chrupiące. Z kilku składników można zrobić danie, które nie zawiera ani grama mięsa. Jest za to bardzo smaczne i każdy chętnie zje takie kotlety na obiad bez mięsa. Przepis można zobaczyć na kanale YouTube Zdrowe Przepisy. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.
Pokroił kapustę pekińską i zrobił najlepszą surówkę na świecie. Smaczniej i prościej się już nie daJak zrobić kotlety z selera?
Składniki:
- ¾ kg selera
- ¾ kg ziemniaków
- 3 łyżki mąki orkiszowej
- 50 ml wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g bułki tartej panko
- olej do smażenia
- sól
- szczypiorek
- 1 łyżka margaryny
- 200 ml mleka sojowego
- 3 łyżki chrzanu
- bulion warzywny
Przygotowanie kotletów z selera zacznij od obrania warzywa, pokrojenia go w kostkę oraz w plastry. Kostkę gotuj w osolonej wodzie przez ok. 7 minut. Ugotuj też ziemniaki i odstaw je, by przestygły. Zajmij się przyrządzeniem sosu. Na patelni rozpuść margarynę, dołóż ugotowany seler i duś 4 minuty. Pamiętaj w tym czasie o mieszaniu.
Dodaj chrzan, mleko sojowe i dopraw solą oraz pieprzem. Następnie zawartość patelni zblenduj. Masę z selera rozcieńcz bulionem warzywnym. Teraz przygotuj panierkę, w której będziesz panierować plastry selera. Połącz mąkę z proszkiem do pieczenia, wsyp do miski z odmierzoną wodą. Składniki dokładnie wymieszaj.
Kotlety dla każdego smakosza
Teraz plastry selera panieruje w przygotowanym cieście i bułce tartej panko. Kotlety smaż na złoty kolor. Danie wychodzi bardzo smaczne i chrupiące. W środku kotlety z selera są delikatne i mięciutkie. Będą idealne na rodzinny posiłek. Taki obiad bez mięsa jest wart wypróbowania.
Kotlety z selera podawaj posypane szczypiorkiem i z przygotowanym wcześniej sosem. Z tą prostą potrawą poradzi sobie każdy w kuchni. Kotlety z selera będą smakować całej rodzinie. Szybko znikną ze stołu. Pisaliśmy o pstrągu łososiowym, którego teraz można kupić w dobrej cenie. Polecaliśmy przepis na kotlety mielone z ryżem.