Ten przepis na paprykę konserwową dostałam od kochanej babci. Prosto i bez pasteryzowania
Moja babcia robiła najlepszą paprykę konserwową. Jej sposób na te przetwory był bardzo prosty, a przy tym szybki, gdyż nie wymagał pasteryzowania. Od kiedy dała mi swój przepis, korzystam z niego regularnie. Koniecznie wypróbujcie go w swojej kuchni.
Papryka konserwowa mojej babci nie ma sobie równych
Babcia lubiła nieco pikantny smak potraw. Do swojej papryki konserwowej dodawała więc także nieco ostrej odmiany warzywa. W zależności od własnych upodobań, dopasujcie jego ilość pod siebie. Nie warto jednak kompletnie z niej rezygnować, gdyż nadaje całości intrygującej nuty.
Przepis na paprykę konserwowa nie wymaga wielu produktów. Większość z nich to przyprawy, które część z nas i tak na co dzień trzyma w szafce kuchennej. Do przetworów można użyć różnych kolorów warzywa, aby zyskać ich piękny wygląd. Każdy oszaleje na ich punkcie.
Przepis na błyskawiczna paprykę konserwową
Składniki:
- 7-8 papryk w różnych kolorach
- 3 średniej wielkości cebule
- kilka papryczek chili
Składniki na zalewę:
- 6 szklanek wody
- 2 szklanki octu spirytusowego
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki soli
- 1 niepełna łyżka ziaren gorczycy
- kilkanaście ziaren ziela angielskiego
- 8-10 liści laurowe
Wyśmienita papryka konserwowa mojej babci krok po kroku
Papryki umyj, oczyść i pokrój w paski . Cebulę obierz i pokrój w pióra. Warzywa wymieszaj w dużej misce .
Składniki zalewy włóż do dużego garnka . Wstaw je na ogień i doprowadź do wrzenia. Następnie dodaj do nich papryki z cebulą, zmniejsz moc palnika i gotuj przez 10-15 minut . W tym czasie warzywa powinny się zeszklić .
Przygotuj wyparzone i suche słoiki do papryki konserwowej . Ostrożnie przelewaj do nich zawartość garnka . Napełnione słoiki od razu zakręcaj i odstawiaj do góry dnem na czystą ściereczkę. Przykryj je kocem i pozostaw do przestudzenia , a następnie przenieś w suche i chłodne miejsce. Ta papryka po chorwacku to rodzinny specjał mojej siostry . Koniecznie sprawdź, jak szybko i skutecznie kroić paprykę .