Ten przepis na sałatkę mam od cioci. W tym roku podam ją na Andrzejki
Sałatka jest idealna na spotkania towarzyskie. Moja ciocia pokazała mi kiedyś, jak robi sycącą kompozycję z makaronem. W salaterce prezentuje się znakomicie, a smak dorównuje wrażeniom estetycznym. Na Andrzejki będzie w sam raz — trzeba spróbować.
Sałatki warstwowe są idealne na spotkania
Goście lubią zjeść coś dobrego. Sałatki pozwalają na wiele eksperymentów ze składnikami, a nierzadko prezentują się też wspaniale na naszym stole. Przy okazji jeszcze sycą, więc bez wątpienia na towarzyskie spotkanie warto jakąś smaczną kompozycję przygotować.
Moja ciocia często robiła całkiem ciekawy miks makaronu przypominającego ryż i kilku innych przysmaków, w większości warzyw. Nie wiedziałam, co dokładnie jem, ale uwielbiałam tę sałatkę. Wzięłam przepis i spróbowałam. Na Andrzejki tez planuję przygotować.
Przepis na warstwową sałatkę andrzejkową
Do zrobienia rarytasu wykorzystamy głównie składniki z puszek lub słoików, ale i tak będzie pysznie. Zobaczcie, czego potrzebujecie i koniecznie spróbujcie. Każdy z chęcią skosztuje.
Składniki:
- 1,5 szklanki suchego makaronu orzo
- 2 puszki tuńczyka w sosie własnym
- 1 większa puszka kukurydzy
- 6 dużych jajek
- 5 ogórków konserwowych
- biała część średniego pora
- 1 mały ogórek szklarniowy
- 1 mały słoik papryki konserwowej
- sól, pieprz do smaku
- około 250 g majonezu
- pół pęczka koperku
- sól i pieprz w ilości do smaku
Składników trochę trzeba zgromadzić, ale warto, bo moi znajomi zawsze ze smakiem zajadali tę sałatkę na spotkaniach. W dalszej części artykułu znajdziecie szczegółową instrukcję wykonania.
Jak zrobić sałatkę na Andrzejki? Przepis cioci zachwyca
Zaczynam od ugotowania makaronu według instrukcji na opakowaniu. Nie żałuję wody — w przeciwnym wypadku makaron się poskleja i nie będzie smacznie wyglądał.
W międzyczasie gotuję też jajka na twardo. Kukurydzę z puszki odcedzam , a paprykę konserwową, ogórki konserwowe oraz ogórka świeżego kroję w niewielką kostkę . Podobnie rozdrabniam ostudzone jajka na twardo.
Pora płuczę i tnę w cienkie paseczki. Tuńczyka wyjmuję z zalewy. Przestudzony makaron orzo łączę z 4 łyżkami majonezu. Na dnie dużej miski umieszczam mniej więcej 1/3 porcji tego produktu.
Wsypuję po połowie porcji kukurydzy i tuńczyka. Wykładam 2 łyżki majonezu i rozsmarowuję. Teraz wrzucam kolejną porcję makaronu, pokrojone ogórki konserwowe i świeże.
Znów nakładam sos jajeczny, by po chwili dodać tuńczyka, paprykę, pora, resztę makaronu i jajka. Wierzch sałatki oprószam solą oraz pieprzem. Wykładam jeszcze resztę kukurydzy.
Jak podawać sałatkę warstwową?
Jeden dodatek jest obowiązkowy — świeże pieczywo. Ja uwielbiam razowe , które zawiera błonnik i wspomaga trawienie. Dla efektu świeżości zawsze też posypuję sałatkę posiekanym koperkiem.
Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na pyszne sałatki. Sprawdźcie jak zrobić pyszną kompozycję ze śledziem i burakami . Być może skusi was też kultowy gyros .