Smakosze.pl

wikimedia

Przepis na kultową sałatkę gyros. Nie ma dla niej konkurencji

17 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Sałatka gyros z kurczakiem to pomysł na wyśmienite danie dla całej rodziny. Sałatka doskonale sprawdzi się również na święta, większe uroczystości, a także na imprezę. Poznaj przepis na kultową sałatkę gyros, nie ma lepszej.

Kurczak będzie miał najlepszy smak, kiedy zamarynujesz go w przyprawie gyros minimum godzinę przed przygotowywaniem sałatki. Gyros to mieszanka wielu przypraw, między innymi kolendry, czosnku, chilli i jałowca, które nadają wyjątkowy smak i aromat. Przyprawa doskonale sprawdza się również do wieprzowiny- tu poznasz przepis na soczysty, pieczony schab w gyrosie , smakuje obłędnie.

Mięso po usmażeniu poszarp przy pomocy dwóch widelców, dzięki czemu kawałki kurczaka będą cienkie i doskonale połączą się z resztą składników. Do sałatki koniecznie dodaj również ketchup i majonez, które podkreślą jej smak.

Danie możesz przygotować, mieszając wszystkie produkty razem z sosami, możesz również zrobić warstwową sałatkę, do czego gorąco zachęcam. Warstwowy gyros wygląda rewelacyjnie i jest hitem każdej imprezy, świąt i większych uroczystości.

Kultowa sałatka gyros

Składniki na 4-5 porcji:

  • większa pierś z kurczaka

  • pół małej główki kapusty pekińskiej

  • 8 pomidorków koktajlowych

  • czerwona papryka

  • pół puszki kukurydzy

  • czerwona cebula

  • 4 ogórki konserwowe

  • 4 łyżki ketchupu

  • 4 łyżki majonezu

  • sól, pieprz do smaku

  • przyprawa gyros

  • olej do smażenia

Jak zrobić sałatkę gyros?

Kurczaka umyj, oczyść, oprósz solidnie przyprawą gyros i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie umaż mięso na niewielkiej ilości oleju, następnie porwij je przy pomocy dwóch widelców na mniejsze, cienkie kawałki, odstaw.

Poszatkuj kapustę, pokrój w kostkę ogórki konserwowe i paprykę, pokrój w słupki cebulę czerwoną i przekrój na połówki pomidorki koktajlowe. Składniki poukładaj w większej, szklanej misce w następującej kolejności: kurczak, papryka, ketchup, kukurydza, cebula, pomidory, majonez, kapusta, smacznego.

Poszatkowana kapusta do sałatki

Źródło zdjęcia: canva/ YelenaYemchuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: przyslijprzepis.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >