Ten przepis na sos koperkowy dostałem od cioci. Jest idealny do surówek i sałatek
Sos koperkowy to nie tylko ciepły dodatek do mięs. Poznaj przepis na sos, który dodasz do sałatek i surówkę, a zupełnie odmienisz ich smak.
Sos koperkowy nie tylko do mięs
Przyjęło się, że sos koperkowy podaje się na ciepło jako dodatek do mięs. Ostatnio poznałem przepis , który zaprzecza tej przyjętej regule, można bowiem dodać go również do suróweki sałatek. Ten dodatek odmieni smak tych dodatków do obiadu .
Przepis jest banalnie łatwy i przekonasz się o tym sama w dalszej części artykułu. Poniżej znajdziesz także listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.
Tylko kilka składników
Ten wyśmienity sosy przygotujesz dosłownie z kilku składników. Każdy z nich jest tani, a w dodatku na tyle powszechny, że możesz mieć je wszystkie w swojej kuchni. Zobacz, co potrzebujesz i zaczynamy przygotowania.
Składniki:
- 150 g jogurtu naturalnego skyr
- ½ pęczku koperku
- 2 łyżki soku z cytryny
- pieprz
- sól
Przepis na sos koperkowy na zimno
Koperek umyj, osusz, a następnie drobno go posiekaj. Do miski przełóż jogurt naturalny skyr i dodaj koperek. Całość skropl sokiem z cytryny i przypraw pieprzem oraz solą.
Wymieszaj wszystkie składniki tworząc jednolity sos. Teraz wystarczy dodać go do sałatki lub surówki i cieszyć się jej doskonałym smakiem. Sprawdź