Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na sos koperkowy dostałem od cioci. Jest idealny do surówek i sałatek
Fot. Canva/Atide

Ten przepis na sos koperkowy dostałem od cioci. Jest idealny do surówek i sałatek

2 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Sos koperkowy to nie tylko ciepły dodatek do mięs. Poznaj przepis na sos, który dodasz do sałatek i surówkę, a zupełnie odmienisz ich smak.

Sos koperkowy nie tylko do mięs

Przyjęło się, że sos koperkowy podaje się na ciepło jako dodatek do mięs. Ostatnio poznałem przepis , który zaprzecza tej przyjętej regule, można bowiem dodać go również do suróweki sałatek. Ten dodatek odmieni smak tych dodatków do obiadu .

Przepis jest banalnie łatwy i przekonasz się o tym sama w dalszej części artykułu. Poniżej znajdziesz także listę ze wszystkimi potrzebnymi składnikami.

skyr.jpg
Fot. Canva/Coffe Mug
Weź brzoskwinie z puszki i zalej je mlekiem skondensowanym. To najlepszy i najprostszy deser

Tylko kilka składników

Ten wyśmienity sosy przygotujesz dosłownie z kilku składników. Każdy z nich jest tani, a w dodatku na tyle powszechny, że możesz mieć je wszystkie w swojej kuchni. Zobacz, co potrzebujesz i zaczynamy przygotowania.

Składniki:

  • 150 g jogurtu naturalnego skyr
  • ½ pęczku koperku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • pieprz
  • sól

Przepis na sos koperkowy na zimno

Koperek umyj, osusz, a następnie drobno go posiekaj. Do miski przełóż jogurt naturalny skyr i dodaj koperek. Całość skropl sokiem z cytryny i przypraw pieprzem oraz solą.

Wymieszaj wszystkie składniki tworząc jednolity sos. Teraz wystarczy dodać go do sałatki lub surówki i cieszyć się jej doskonałym smakiem. Sprawdź

sieaknie koperku.jpg
Fot. Canva/luyag
Napakowana chemią i sztucznymi barwnikami, a Polacy wciąż ją wlewają do zup. Lepiej jej unikaj
Wlej ocet do gorącego mleka i dokładnie wymieszaj. Efekt Cię zaskoczy
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy