Smakosze.pl Przepisy Ten przepis na zimne nóżki dostałam od cioci. W tym roku zrobię je na ostatki
YouTube/@leckereKuche

Ten przepis na zimne nóżki dostałam od cioci. W tym roku zrobię je na ostatki

21 stycznia 2024

Zimne nóżki są bardzo lubiane u mnie w domu. Przepis cioci sprawia, że ta potrawa wychodzi wprost wybornie. Dlatego wykorzystam tę recepturę i przyrządzę według niej zimne nóżki, które po prostu rozpływają się w ustach. Polecam wszystkim przepis na to wyjątkowe danie.

Zimne nóżki najlepsze na ostatki

Zimne nóżki w Polsce mają bardzo długą historię. Pierwsze wzmianki o tym daniu odnotowuje się już w 1518 roku. Wówczas galaretę mięsną z sałatą serwowano podczas uczty weselnej króla Zygmunta I Starego i Bony Sforzy. Nie da się ukryć, że Polacy kochają zimne nóżki. W mojej rodzinie też robi się je od zawsze.

Przepis mojej cioci daje wyśmienity efekt. Mięso jest soczyste, a galareta z warzywami wyrazista smaku . O taki efekt zawsze mi chodzi, dlatego w tym roku na ostatki też przyrządzę zimne nóżki z przepisu cioci . Podobną recepturę znajdziecie na kanale YouTube Leckere Kuche. Stamtąd też pochodzą zdjęcia użyte w artykule.

zimne nóżki
YouTube/@leckereKuche
Wlewam jajka na placek i smażę. Dodaję coś jeszcze i domownikom bardziej smakuje niż pizza

Jak zrobić zimne nóżki?

Składniki:

  • 8 udek z kurczaka
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • 1 ½ litra wody
  • 40 g żelatyny
  • 4 jajka
  • ziarna pieprzu
  • liście laurowe
  • kukurydza w puszce
  • groszek w puszcze
  • natka pietruszki

Przygotowanie dania zacznij od włożenia udek do garnka, dodania marchwi, cebuli, czosnku, przypraw i ugotowania . Jajka ugotowane na twardo pokrój i rozrób 40 g żelatyny w 100 ml wody . Wywar z garnka z mięsem odcedź, wlej rozrobiona żelatynę, marchewkę pokrój, a mięso rozdrobnij.

Przygotuj małe miseczki. Poukładaj w nich jajka, natkę pietruszki, kukurydzę, groszek, mięso. Przygotuj tak kilka warstw i zalej wywarem z żelatyną . Wstaw do lodówki na co najmniej 5 godzin, a najlepiej na całą noc. Następnego dnia zimne nóżki są już gotowe do podania.

Zimne nóżki dla każdego smakosza

Tak przyrządzone zimne nóżki są wyjątkowo smaczne. Mięso jest soczyste i mięciutkie, galareta pyszna, a dodatki idealnie pasują do całości . Dzięki temu przepisowi zimne nóżki zawsze wychodzą, a danie szybko przygotowuję. Natomiast czasu wymaga czekanie na stężenie galarety.

Zimne nóżki podaję z dodatkiem octu lub soku z cytryny. Ze świeżym pieczywem smakują wyśmienicie . Przyrządzę je na ostatki, bo wiem, że będą smakowały moim gościom. Polecam każdemu ten przepis na pyszne zimne nóżki. Pisaliśmy o tym, w jaki sposób uzyskać najlepsze faworki. Podawaliśmy przepis na niezwykle smaczne i efektowne ciasto.

zimne nóżki
YouTube/@leckereKuche

Źródło: YouTube/@leckereKuche

Zdjęcia: screen YouTube/@leckereKuche

Banana rozdrabniam widelcem i dodaje kilka składników. Szybko mam mega deser
Wydrąż cebulę, wbij do niej jajko i włóż do piekarnika. Ta przekąska nie ma sobie równych
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy