Ten przepis znalazłem w internecie. Zapiekanka gołąbkowa wyszła pysznie, starcza na kilka dni
Uwielbiasz gołąbki, ale nie masz tyle czasu na ich zawijanie? Nic straconego. Zapiekanka gołąbkowa będzie najlepszym rozwiązaniem. To kompromis pomiędzy gołąbkami, a niezwykle krótkim czasem przygotowania. Poznaj przepis i zaskocz swoich domowników. Ten smak ich zachwyci.
Najlepszy sposób na obiad na kilka dni
Zapiekanka gołąbkowa oprócz tego, że smakiem może zastąpić tradycyjne gołąbki , a jej przygotowanie jest bardzo szybkie, ma także inną zaletę. Dzięki temu daniu będziesz miała obiad na kilka dni i to dla całej rodziny. Zresztą poznaj przepis, który znalazłem w Internecie i przekonaj się sama, jaki ma doskonały smak.
Myślę, że twoi domowi smakosze na pewien czas zapomną o tradycyjnych, zawijanych gołąbkach . Przekonasz się o tym, robiąc danie z przepisu, który znajduje się w dalszej części. Poniżej znajdziesz listę z potrzebnymi składnikami.
Kapusta też się przyda
Skoro jest to zapiekanka gołąbkowa, to jej składniki niczym nie mogą różnić się od tych na gołąbki. Jest to jak najbardziej stwierdzenie prawdziwe. Mimo wszystko dla pewności listę z potrzebnymi produktami umieściłem poniżej. Zapoznaj się z nią i przygotuj wszystko, co będzie ci potrzebne do stworzenia tej niezwykle smacznej zapiekanki. Podobny przepis znajduje się na kanale PALCE LIZAĆ , skąd pochodzą zdjęcia umieszczone w tym artykule.
Składniki:
- 1 kg mielone mięsa
- 1,5 kl białej kapusty
- 200 g ryżu
- 2 cebule
- 250 ml rosołu lub bulionu
- 20 g koncentratu pomidorowego
- 250 ml passaty
- 3 ząbki czosnku
- majeranek
- mielona papryka słodka
- pieprz
- sól
Przepis na zapiekankę gołąbkową
Rozpocznij od umycia kapusty, a następnie poszatkuj ją w drobne paski. Przełóż je do garnka, zalej wodą. Gotuj przez 20 minut do osiągnięcia miękkości. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Cebule obierz i pokrój w drobną kostkę. Następnie zeszklij ją na rozgrzanej patelni z odrobiną tłuszczu.
Do garnka wlej passatę i dodaj koncentrat pomidorowy. Wsyp majeranek, pieprz oraz sól. Wymieszaj składniki i doprowadź je do zagotowania. Ugotowany ryż przełóż do miski, wsyp podsmażoną cebule, dodaj mięso i wymieszaj składniki.
Naczynie żaroodporne wysmaruj odrobiną oleju. Na spód ułóż połowę posiekanej kapusty i polej ją połową sosu z passaty. Na nim ułóż wymieszane z ryżem mięso. Na nim rozłóż warstwę z kapusty i polej ją sosem. Zapiekankę piecz w 180 stopniach przez 1 godzinę i 15 minut. Po tym czasie na pewno będzie gotowa. Dzieł na porcję i częstuj rodzinę. Sprawdź, jaką ofertę na sobotę przygotował Lidl oraz dowiedz się, co Makłowicz powiedział o kuchni Polaków .