Smakosze.pl Przepisy Ten sernik na zimno będzie hitem wakacji. Ciasta z cukierni nie mają przy nim szans
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita

Ten sernik na zimno będzie hitem wakacji. Ciasta z cukierni nie mają przy nim szans

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Deser na lato to nie tylko lody. Poznaj przepis, dzięki któremu przygotujesz sernik na zimno. Domowe łasuchy polubią go tak bardzo, że będziesz musiała przygotowywać go znacznie częściej. Na szczęście to bananie proste ciasto.

Sernik na zimno to hit lata

To niespotykane, że ciasto może pobić lodowe desery i stać się hitem wakacji. A jednak. Wystarczy, że raz przygotujesz sernik na zimno z tego przepis . Będziesz musiała robić je jednak, co kilka dni, bo rodzina pokocha to orzeźwiające ciasto od pierwszego kęsa.

Na szczęście sposób jest banalnie prosty i przygotowanie ciasta, zajmuje dosłownie chwilę. Sernik nigdy nie smakował lepiej, więc poznaj ten sposób i zrób go nawet dzisiaj. Bije na głowę nawet ciasta z cukierni.

masa na sernik.jpg
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita
Od lat marynuję cukinię po indyjsku. Jest chrupiąca i wyrazista

Proste składniki nieziemski smak

Doskonały smak tego sernika na zimno bierze się z użytych do jego przygotowania składników. Nie ma ich zbyt wiele, bo tylko dwa, ale to wystarczy. W dodatku są tanie oraz łatwo dostępne. Przekonasz się o tym, sprawdzając poniższą listę. To właśnie na niej znalazły się, wszystkie produkty. Zdjęcia ilustrujące pochodzą z kanału Pani M - kuchnia smakowita , który znajduje się na YouTubie.

Składniki:

  • 600 g serka śmietankowego
  • 4 galaretki śmietankowe
  • 750 ml + 500 ml wrzątku

Przepis na sernik na zimno

W 750 mililitrach wrzątku rozpuść dwie galara teki truskawkowe. Galaretkę przelej do prostokątnego naczynia, na przykład do żaroodpornej foremki i pozostaw do wystygnięcia.

W 500 mililitrach wrzątku rozpuść kolejne dwie galaretki. Serek śmietankowy przełóż do miski. Ubij go za pomocą miksera. Dodaj do niego rozpuszczoną przed chwilą galaretkę. Wymieszaj oba składniki w jednolitą masę.

Stężałą galaretkę z foremki pokrój na kawałki i dodaj ja do masy. Wymieszaj składniki, a następnie przełóż je do prostokątnej formy. Równomiernie rozprowadź masę, a następnie przełóż całość do lodówki, aby sernik na zimno dokładnie stężał. Trwa to kilka godzin. Kiedy będzie gotowe, krój ciasto na kawałki, a następnie podaj je na deser. Sprawdź przepis na deser z truskawek oraz dowiedz się, jakiego błędu nie popełniać, podczas jedzenia czereśni .

galaretka.jpg
Fot. YouTube/Pani M - kuchnia smakowita
Zawijam ser i szynkę w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu
Co pić w upał? Tego popularnego napoju unikaj jak ognia
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy