Od lat marynuję cukinię po indyjsku. Jest chrupiąca i wyrazista
Zróbcie miejsce, ogórki kiszone. Nadchodzi marynowana cukinia. Przygotowana w charakterystycznej mieszance przypraw, dosłownie wyrywa z kapci.
Cukinia curry
Kuchnia subkontynentu indyjskiego przez lata dostawała się do polski wolnym strumykiem, aż w końcu tama pękła. Od jakiejś dekady charakterystyczne mieszanki przypraw i składniki potraw są w wielu kuchniach niemal codziennością i częścią ich obowiązkowego wyposażenia.
Nie ma w tym nic dziwnego. Azjatyckie tradycje kulinarne pokazują nam cały nowy świat smaków. Dzięki nim nawet warzywa, które na codzień uważamy za mdłe i wodniste, jak cukinia, nabierają wyrazistych cech.
Zawijam ser i szynkę w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domuCukinia po indyjsku
Tak jest właśnie w tym wypadku cukinii w marynacie z curry i chili. Choć sama w sobie jest nieprzesadnie wyrazista, cukinia z przyjemnością wchłonie każdy smak, w którym ją zamarynujemy. Warto więc sięgać po charakterne mieszanki o indyjskim charakterze. Opisujemy je jako curry, ale nie jest to nazwa żadnej konkretnej kompozycji. Dlatego każdy powinien użyć swojej ulubionej.
Składniki
- 1 kg cukinii
- 2 papryczki chili
- Cebula z dymki lub szalotka
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka przyprawy typu curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Zalewa do cukinii w stylu indyjskim
W rondelku rozpuszczamy cukier w szklance wody. Dodajemy ocet i mieszamy. Nasypujemy przyprawy i podgrzewamy przez chwilę.
Cukinię obieramy, jeśli ma twardą skórę. Kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy w kostkę. Chili przekrawamy wzdłuż, a potem na odcinki.
Cukinię przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy po kilka kawałków chili i cebulkę lub pokrojoną w ósemki szalotkę.
Słoiki zalewamy marynatą tak, by warzywa były całe zakryte. Na dno garnka układamy ściereczkę kuchenną. Wstawiamy słoiki, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania wody.
Słoiki studzimy do temperatury pokojowej, stojące do góry dnem. Następnie umieszczamy w chłodnym miejscu na zimę.
Wypróbuj też przepisy na szybkie śniadanie na ciepło i zupę gołąbkową.