Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Od lat marynuję cukinię po indyjsku. Jest chrupiąca i wyrazista
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 21.06.2024 19:05

Od lat marynuję cukinię po indyjsku. Jest chrupiąca i wyrazista

Cukinia w słoikach
fot. Canva

Zróbcie miejsce, ogórki kiszone. Nadchodzi marynowana cukinia. Przygotowana w charakterystycznej mieszance przypraw, dosłownie wyrywa z kapci.

Cukinia curry

Kuchnia subkontynentu indyjskiego przez lata dostawała się do polski wolnym strumykiem, aż w końcu tama pękła. Od jakiejś dekady charakterystyczne mieszanki przypraw i składniki potraw są w wielu kuchniach niemal codziennością i częścią ich obowiązkowego wyposażenia.

Nie ma w tym nic dziwnego. Azjatyckie tradycje kulinarne pokazują nam cały nowy świat smaków. Dzięki nim nawet warzywa, które na codzień uważamy za mdłe i wodniste, jak cukinia, nabierają wyrazistych cech.

cukinia w plastrach
fot. Canva
Zawijam ser i szynkę w ciasto francuskie. Taka kolacja jest hitem w moim domu

Cukinia po indyjsku

Tak jest właśnie w tym wypadku cukinii w marynacie z curry i chili. Choć sama w sobie jest nieprzesadnie wyrazista, cukinia z przyjemnością wchłonie każdy smak, w którym ją zamarynujemy. Warto więc sięgać po charakterne mieszanki o indyjskim charakterze. Opisujemy je jako curry, ale nie jest to nazwa żadnej konkretnej kompozycji. Dlatego każdy powinien użyć swojej ulubionej.

Składniki

  • 1 kg cukinii
  • 2 papryczki chili
  • Cebula z dymki lub szalotka
  • ½ szklanki octu
  • ½ szklanki cukru
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka przyprawy typu curry
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki

Zalewa do cukinii w stylu indyjskim

W rondelku rozpuszczamy cukier w szklance wody. Dodajemy ocet i mieszamy. Nasypujemy przyprawy i podgrzewamy przez chwilę.

Cukinię obieramy, jeśli ma twardą skórę. Kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy w kostkę. Chili przekrawamy wzdłuż, a potem na odcinki.

Cukinię przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy po kilka kawałków chili i cebulkę lub pokrojoną w ósemki szalotkę. 

Słoiki zalewamy marynatą tak, by warzywa były całe zakryte. Na dno garnka układamy ściereczkę kuchenną. Wstawiamy słoiki, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania wody.

Słoiki studzimy do temperatury pokojowej, stojące do góry dnem. Następnie umieszczamy w chłodnym miejscu na zimę.

Wypróbuj też przepisy na szybkie śniadanie na ciepło i zupę gołąbkową.

marynowana cukinia
fot. Canva