Od lat marynuję cukinię po indyjsku. Jest chrupiąca i wyrazista
![Cukinia w słoikach](https://images.iberion.media/images/1920/cukinia1_ca1ea84a86.jpg)
Zróbcie miejsce, ogórki kiszone. Nadchodzi marynowana cukinia. Przygotowana w charakterystycznej mieszance przypraw, dosłownie wyrywa z kapci.
Cukinia curry
Kuchnia subkontynentu indyjskiego przez lata dostawała się do polski wolnym strumykiem, aż w końcu tama pękła. Od jakiejś dekady charakterystyczne mieszanki przypraw i składniki potraw są w wielu kuchniach niemal codziennością i częścią ich obowiązkowego wyposażenia.
Nie ma w tym nic dziwnego. Azjatyckie tradycje kulinarne pokazują nam cały nowy świat smaków. Dzięki nim nawet warzywa, które na codzień uważamy za mdłe i wodniste, jak cukinia, nabierają wyrazistych cech.
![cukinia w plastrach](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia2_3038e1291f.jpg)
Cukinia po indyjsku
Tak jest właśnie w tym wypadku cukinii w marynacie z curry i chili. Choć sama w sobie jest nieprzesadnie wyrazista, cukinia z przyjemnością wchłonie każdy smak, w którym ją zamarynujemy. Warto więc sięgać po charakterne mieszanki o indyjskim charakterze. Opisujemy je jako curry, ale nie jest to nazwa żadnej konkretnej kompozycji. Dlatego każdy powinien użyć swojej ulubionej.
Składniki
- 1 kg cukinii
- 2 papryczki chili
- Cebula z dymki lub szalotka
- ½ szklanki octu
- ½ szklanki cukru
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka przyprawy typu curry
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
Zalewa do cukinii w stylu indyjskim
W rondelku rozpuszczamy cukier w szklance wody. Dodajemy ocet i mieszamy. Nasypujemy przyprawy i podgrzewamy przez chwilę.
Cukinię obieramy, jeśli ma twardą skórę. Kroimy na ćwiartki, wykrawamy gniazda nasienne i dzielimy w kostkę. Chili przekrawamy wzdłuż, a potem na odcinki.
Cukinię przekładamy do wyparzonych słoików. Dodajemy po kilka kawałków chili i cebulkę lub pokrojoną w ósemki szalotkę.
Słoiki zalewamy marynatą tak, by warzywa były całe zakryte. Na dno garnka układamy ściereczkę kuchenną. Wstawiamy słoiki, zalewamy wodą i gotujemy przez 10 minut od momentu zagotowania wody.
Słoiki studzimy do temperatury pokojowej, stojące do góry dnem. Następnie umieszczamy w chłodnym miejscu na zimę.
Wypróbuj też przepisy na szybkie śniadanie na ciepło i zupę gołąbkową.
![marynowana cukinia](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia3_d03120665a.jpg)
![szuflada kuchenna i koper](https://images.iberion.media/images/origin/koper_bb0094fd74.jpg)
![kotlety](https://images.iberion.media/images/origin/schabowe1_cb21986d96.jpg)
![ogórki kiszone](https://images.iberion.media/images/origin/67wy_YJJJD_Cmopl_H9_UT_Zr_Rz_Projekt_bez_tytulu_8_dd529dd757.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/kotlety_mielone_48b1998ffa.jpg)
![surówka](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_1c262bb888.jpg)
![rozbijanie mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/rozbijanie_miesa_764d30c414.jpg)
![picie wody](https://images.iberion.media/images/origin/picie1_b44f447a4d.png)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_2db2a46485.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![zupa kalafiorowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_kalafiorowa_5ba9e797fd.jpg)
![pomidory po pierzynką](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_3e30ef128d.jpg)
![sałatka szwedzka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_szwedzka_254e20716b.jpg)
![fasolka konserwowa w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/fasolka_56ba37eef3.jpg)
![faszerowane pomidory](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_918b952727.jpg)
![cukinia w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_b0d42b12f8.jpg)
![zupa ogórkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_ogorkowa_e5b7a60f9e.jpg)
![zupa gołąbkowa](https://images.iberion.media/images/origin/zupa1_b7050f8029.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![gołąbki](https://images.iberion.media/images/origin/golabki_54543001a6.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![mięso mielone do pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/mielone1_9f41834d5a.jpg)
![faszerowane papryki](https://images.iberion.media/images/origin/faszerowane_papryki_20f3c1c9b1.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_8d9ebde672.jpg)
![kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/Mieso_na_kotlety_mielone_36ff0bb65a.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_7dfb73937d.jpg)
![czarny bez na gałęzi](https://images.iberion.media/images/origin/bez1_4560dd027b.jpg)
![Kiszone ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Kiszone_ogorki_9b1c57a0b3.jpg)
![Pietruszka](https://images.iberion.media/images/origin/pietruszka_2_ddd6897bd6.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)
![ogórki gruntowe](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_gruntowe_a818a8421a.jpg)
![czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/z1_00e00d108c.jpg)
![Sałata łodygowa](https://images.iberion.media/images/origin/Salata_1547267d3b.jpg)
![Zucchiolo](https://images.iberion.media/images/origin/Zucchiolo_74b7a0b857.jpg)
![Ogórek](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorek_37cef2a5e6.jpg)
![Koperek](https://images.iberion.media/images/origin/Koper_aa4087a77a.jpg)