Ten sernik podam w tym roku na Walentynki. Robi zawsze furorę na stole
Na walentynki szukamy przede wszystkim słodyczy, a tych – przede wszystkim efektownych. Taki sernik z czerwonym serduszkiem w środku przypadnie do gustu wielu zakochanym. Zwłaszcza że jest bardzo łatwy w przyrządzeniu.
Ciasto z serduszkiem na walentynki
Motyw serca to nieodłączny element świętowania walentynek. Chcemy widzieć je wszędzie, także w naszych posiłkach. O ile danie z serduszek (np. drobiowych) może być pyszne i przewrotnie dowcipne, to jednak nie każdy doceni ten walentynkowy żart.
Łatwo jednak przygotować ciasto z motywem serca. Wystarczy zaopatrzeć się w foremkę o odpowiednim kształcie. Dla czerwonej ozdoby najlepszym tłem będzie prosty, biały sernik przygotowany na bazie jogurtu greckiego i śmietanki.
![układanie serduszek](https://images.iberion.media/images/origin/sernik3_f12a6d5d65.jpg)
Sernik z jogurtu greckiego
Ilustracje do tego przepisu pochodzą z kanału Mąż przy garach. Specyficzny kolor serce zawdzięcza tam galaretce wiśniowej. Do oczekiwanego koloru najbardziej zbliżona będzie chyba truskawkowa.
Dalsza część tekstu pod filmem.
Składniki
- 750 g jogurtu greckiego
- 250 ml śmietanki kremówki 36%
- 2 przezroczyste galaretki
- 2 galaretki truskawkowe
- 3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki aromatu waniliowego lub cukier waniliowy
- 1 opakowanie herbatników
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
![masa na sernik](https://images.iberion.media/images/origin/sernik4_7e64edaf98.jpg)
Serduszka walentynkowe z galaretki
Czerwoną galaretkę rozpuszczamy w pół litra świeżo zagotowanej wody . Zostawiamy do wystudzenia, aż zacznie ona powoli tężeć. Wtedy wylewamy ją do niewielkiego naczynia wyłożonego papierem do pieczenia i odstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia układamy galaretkę na desce lub talerzu i energicznie odwracamy. Zdejmujemy papier, a z najładniejszej części galaretki wykrawamy foremką kilka serduszek. Odpady kroimy w kostkę.
![zastygła galaretka](https://images.iberion.media/images/origin/sernik5_88945973ec.jpg)
Walentynkowy sernik z sercami
W gorącej wodzie rozpuszczamy przezroczyste galaretki. Odstawiamy do przestudzenia, aż zacznie gęstnieć. W misce ubijamy 200 ml śmietanki na puszysto, dodając cukier i aromat waniliowy.
W osobnej misce miksujemy jogurt grecki. Powolnym strumieniem dolewamy tężejącą galaretkę . Kiedy składniki się połączą, dodajemy śmietanę i miksujemy wszystko razem.
Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia wlewamy ⅓ masy. Wyrównujemy dokładnie i układamy na wierzchu rzędem nasze serduszka. Z obu końców ciasta pozostawiamy margines 1-2 cm .
Na serduszka z galaretki wykładamy pozostałą masę. Wyrównujemy i przykrywamy biszkoptami, lekko je dociskając. Sernik odstawiamy do lodówki na noc .
Stężały sernik wyjmujemy na talerz i zdejmujemy papier do pieczenia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę i mieszamy z pozostałą śmietanką. Lekko przestudzoną czekoladą polewamy ciasto i odstawiamy do zastygnięcia.
Wypróbuj też przepisy na pączki bez smażenia i najprostszy ser biały z jogurtu .
![wykrawanie serduszek](https://images.iberion.media/images/origin/sernik2_425a545856.jpg)