Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Mieszam jogurt z solą i przekładam na sitko. Dać medal za ten przepis to mało
Przemysław Bociąga
Przemysław Bociąga 05.02.2025 13:15

Mieszam jogurt z solą i przekładam na sitko. Dać medal za ten przepis to mało

jogurt z solą
Fot. Anna Zyśk

Co się stanie po połączeniu jogurtu z solą? Efekt może zachwycić. Jedno jest pewne- będzie pysznie. Ten przepis wymaga tylko dwóch składników i bardzo mało pracy

Domowy serek

Czasem wydaje się aż zabawne, że do produktów tradycyjnie przygotowywanych w domach podchodzimy z największą rezerwą jako domowe kucharki i kucharze. Przepisy na chleb, ser czy kiełbasy wymagają zastrzeżeń, że ten akurat wariant jest łatwy w przygotowaniu. Inaczej sięgamy po nie z pewnym wahaniem.

Tymczasem proste produkty są naprawdę proste. Przykładem jest ten serek, przygotowywany po prostu z posolonego jogurtu. Bliskowschodni wynalazek przybliża nam Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie konto jedz.pysznie.

Te kotlety są lepsze nawet od schabowych i mielonych. Zrobisz je w kilkanaście minut

Labneh w domu

Po angielsku przylgnęła do takiego serka nazwa „przecedzony jogurt”. Soląc jogurt grecki powodujemy dalsze oddzielanie się go od serwatki, przez co staje się gęściejszy. Podobne właściwości będzie miał naprawdę gęsty skyr, choć, jak pokazuje Ania Zyśk, tą prostą metodą można uzyskać naprawdę zwarty produkt o przyjemnej twarogowej konsystencji.

Składniki

  • Jogurt grecki
  • Sól

Ser z jogurtu

Krok 1. Sitko wykładamy gazą, a do kubka jogurtu dodajemy ⅔ łyżeczki soli.

gaza

Krok 2. Posolony jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą.

jogurt na gazie

Krok 3. Sitko odstawiamy na noc do lodówki.

cedzenei jogurtu

Krok 4. Serek dodatkowo przeciskamy, wykręcając go w gazie.

serek na sitku

Krok 5. Serek rozwijamy z gazy i podajemy.

serek z jogurtu

Tagi: Sól Ser Przepis