Mieszam jogurt z solą i przekładam na sitko. Dać medal za ten przepis to mało
Co się stanie po połączeniu jogurtu z solą? Efekt może zachwycić. Jedno jest pewne- będzie pysznie. Ten przepis wymaga tylko dwóch składników i bardzo mało pracy
Domowy serek
Czasem wydaje się aż zabawne, że do produktów tradycyjnie przygotowywanych w domach podchodzimy z największą rezerwą jako domowe kucharki i kucharze. Przepisy na chleb, ser czy kiełbasy wymagają zastrzeżeń, że ten akurat wariant jest łatwy w przygotowaniu. Inaczej sięgamy po nie z pewnym wahaniem.
Tymczasem proste produkty są naprawdę proste. Przykładem jest ten serek, przygotowywany po prostu z posolonego jogurtu. Bliskowschodni wynalazek przybliża nam Anna Zyśk, prowadząca na Instagramie konto jedz.pysznie.
Te kotlety są lepsze nawet od schabowych i mielonych. Zrobisz je w kilkanaście minutLabneh w domu
Po angielsku przylgnęła do takiego serka nazwa „przecedzony jogurt”. Soląc jogurt grecki powodujemy dalsze oddzielanie się go od serwatki, przez co staje się gęściejszy. Podobne właściwości będzie miał naprawdę gęsty skyr, choć, jak pokazuje Ania Zyśk, tą prostą metodą można uzyskać naprawdę zwarty produkt o przyjemnej twarogowej konsystencji.
Składniki
- Jogurt grecki
- Sól
Ser z jogurtu
Krok 1. Sitko wykładamy gazą, a do kubka jogurtu dodajemy ⅔ łyżeczki soli.
Krok 2. Posolony jogurt przekładamy na sitko wyłożone gazą.
Krok 3. Sitko odstawiamy na noc do lodówki.
Krok 4. Serek dodatkowo przeciskamy, wykręcając go w gazie.
Krok 5. Serek rozwijamy z gazy i podajemy.