Smakosze.pl Przepisy Ten sernik z kajmakiem to istna rewelacja. Nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje
Fot. YouTube/smakikatriny

Ten sernik z kajmakiem to istna rewelacja. Nie wymaga pieczenia i zawsze się udaje

28 września 2024

Trudno uwierzyć, że to ciasto robi się tak szybko i to bez pieczenia. Sernik z kajmakiem zachwyci nawet tych, którzy nie przepadają za słodkimi smakami. Doskonałe ciasto bez pieczenia prezentuje się bajecznie i rozpływa się w ustach. Sama zobacz, jakie to proste.

Sernik z kajmakiem poleca się na deser

Co podać na deser ? Teraz możesz w prosty sposób przyrządzić coś słodkiego dla rodziny i znajomych. Dzięki temu przepisowi zrobisz doskonałe ciasto bez pieczenia. Nie użyjesz tu piekarnika, ale sernik z kajmakiem ugotujesz. Raz- dwa powstanie ciasto tak pyszne, że trudno mu się oprzeć.

Jednak musisz uzbroić się w cierpliwość, bo ciasto trafi na całą noc do lodówki. Warto czekać. Spód z krakersów, masa serowa i słodki kajmak świetnie do siebie pasują. Sernik z kajmakiem nie ma sobie równych. Przepis na ten pyszny deser znajdziesz na kanale YouTube Smaki Katriny- najlepsze smaki. Stamtąd pochodzą też zdjęcia użyte w artykule.

sernik z kajmakiem
Fot. YouTube/smakikatriny
Gessler weszła do mięsnego i zaczęła się targować. Gwiazda naprawdę to powiedziała

Jak zrobić sernik z kajmakiem?

Składniki na masę serową:

  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g masła
  • 1 szklanka mleka
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 3 budynie śmietankowe bez cukru

Dodatkowe składniki:

  • 2 duże paczki słonych krakersów
  • 400 g masy kajmakowej
  • ¼ kg ziaren słonecznika
  • 50 g masła
  • 2 kopiaste łyżki cukru pudru
  • blaszka o wymiarach 25 na 35 cm

Przygotowanie tego ciasta bez pieczenia zacznij od zrobienia prażonego słonecznika. Na patelnię wyłóż masło i cukier puder . Podgrzej na niedużym ogniu, mieszaj i wsyp ziarna słonecznika. Wymieszaj i praż na złoty kolor. Zdejmij z ognia, zostaw do ostygnięcia, a potem rozkrusz wałkiem.

Teraz zajmij się masą serową gotowaną. Do miski wlej mleko, wsyp budynie śmietankowe, wymieszaj i na razie odstaw. W blaszce o wymiarach 25 na 35 cm ułóż warstwę krakersów . W garnku rozpuść masło, wsyp cukier, wymieszaj i zmniejsz ogień. Wbij jajka i szybko mieszaj, by się nie ścięły.

Sernik kajmakowy, czyli rewelacja na talerzu

Do garnka dodaj ser z wiaderka, wymieszaj i zwiększ ogień. Dołóż rozpuszczone w mleku budynie. Gotuj, aż masa zgęstnieje i mieszaj, by się nie przypaliła . Teraz do blaszki wyłożonej krakersami wyłóż połowę gorącej masy serowej. Wyrównaj powierzchnię i ułóż na niej drugą warstwę krakersów.

Połóż na nie resztę masy serowej. Wyrównaj i ułóż trzecią warstwę krakersów. Ciasto przykryj ściereczką i odstaw do wystudzenia. Następnie wyłóż na nie masę kajmakową, rozsmaruj i posyp prażonym słonecznikiem. Sernik z kajmakiem wstaw do lodówki najlepiej na całą noc . Następnego dnia podawaj na deser . Pisaliśmy o tym, jak zrobić surówkę z kapusty na zimę. Podawaliśmy sposób na pożywną zupę jarzynową.

sernik z kajmakiem
Fot. YouTube/smakikatriny
Wielka zmiana w Lidlu. Tysiące klientów odetchnie z ulgą
Wsyp do kawy zamiast cukru. Zapomnisz o przykrych dolegliwościach
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy