Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Dieta > Wsyp do kawy zamiast cukru. Zapomnisz o przykrych dolegliwościach
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 28.09.2024 13:53

Wsyp do kawy zamiast cukru. Zapomnisz o przykrych dolegliwościach

kawa
Fot. Canva/tashka2000

Kawa to przyjemność, na którą pozwala sobie wielu z nas. Teraz warto do tego aromatycznego napoju wsypać pewną przyprawę. Od razu lepiej się poczujemy i zauważymy efekty, które ucieszą niejednego kawosza.

Kawa zdrowia doda

Bez kawy trudno zacząć dzień. Sięgamy po nią w południe, a nawet w późniejszych godzinach. Każdy ma swój ulubiony sposób picia kawy. Sypiemy do niej cukier i wlewamy mleko. Czasem pijemy kawę czarną jak smoła. W każdym wydaniu dostarcza smaku i aromatu.

Oprócz tego kawa pobudza, dostarcza energii, poprawia koncentrację i zdolności umysłowe. Warto do niej wsypać też przyprawę, która nie tylko podkręci smak kawy. Dzięki dodaniu kardamonu kawa stanie się nieco słodkawa, pikantna i korzenna. Zyska też właściwości, które doceni wielu z nas. 

kardamon
Fot. Canva/JaspreetKalsi
Taki obiad podam w tą niedzielę. Filet z kurczaka nigdy nie smakował lepiej

Wsyp kardamon do kawy

Kardamon pełen jest antyoksydantów. Dzięki nim zmniejszamy ryzyko wystąpienia nowotworów, cukrzycy i chorób serca. Stosowanie tej przyprawy obniża ciśnienie krwi i ma działanie moczopędne. Kardamon wypłukuje toksyny z organizmu, przyspiesza metabolizm i pomaga usunąć nadmiar wody z organizmu.

Ta aromatyczna przyprawa ma zbawienny wpływ na żołądek. Pomaga zwalczyć nudności, wymioty i wzdęcia. Przyprawa wykazuje też działanie rozkurczowe, co pomaga w problemach z trawieniem. Warto dodać kardamon do kawy, cieszyć się smakiem i odczuć na własnej skórze właściwości tej przyprawy. Poniżej znajdziesz przepis na kawę z kardamonem. 

Jak zrobić kawę z kardamonem?

Przepis na kawę z kardamonem jest bardzo prosty. Jeśli używasz zielonych strąków kardamonu, to musisz je najpierw zmielić. Można też zmielić od razu kardamon z kawą w młynku do kawy. Warto wymieszać kawę z kardamonem przed zaparzeniem.

 Jeśli korzystamy z ekspresu kapsułkowego, to dodajemy przyprawę później. Kawa z kardamonem świetnie smakuje o poranku, ale możesz dodawać przyprawę, kiedy masz na to ochotę. Zapewni smak i dobrze wpłynie na organizm. Pisaliśmy o tym, jak przy pomocy cytryny wyczyścić piekarnik. Polecaliśmy przepis na doskonały dżem z gruszek. 

kawa
Fot. Canva/KwitkaNastroyu

Źródło: cafessima.pl