Smakosze.pl Przepisy Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent
TikTok @oddaszfartucha

Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent

13 kwietnia 2023
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.

Smalec Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych

Wszyscy dobrze wiemy czym pachnie wytapianie smalcu. Do tego dochodzi pryskający tłuszcz pokrywający kuchenkę i okolice. A gdyby tak udało się uniknąć tych niedogodności? Sprawdźcie, co wymyślił Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na TikToku.

Żadne majonezy. Danuta Martyniuk polewa surówkę z czerwonej kapusty niesamowicie zdrowym sosem

Przepis na oryginalny smalec Tomasza Strzelczyka

Składniki:

  • 2,5 kg słoniny
  • 5 ząbków czosnku
  • 5 liści laurowych
  • 10 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 łyżeczek suszonego majeranku
  • sól do smaku

Jak zrobić pomysłowy smalec według Tomasza Strzelczyka?

Zacznij od przygotowania słoniny na smalec . Pokrój ją na kawałki i przepuść przez grube oczka maszynki . W międzyczasie przygotuj 5 czystych słoików i w każdym z nich ułóż na dnie przyprawy . Musi się w nich znaleźć po 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie i po 1 obranym i lekko zmiażdżonym ząbku czosnku .

Do słoików z przyprawami rozłóż po równo słoninę . Powinna ona sięgać ok. ¾ wysokości naczynia . Delikatnie ugnieć ją łyżką i ponownie przypraw, posypując każdą porcję 1 łyżeczką majeranki i ½ łyżeczki soli .

Wierzch słoików owiń szczelnie folią aluminiową . Następnie wstaw je do zimnego piekarnika . Dopiero wtedy nastaw temperaturę na 190 stopni . Smalec powinien pozostać w piecyku przez ok. 90 minut .

Po upływie tego czasu słoiki ze smalcem wyjmij z piekarnika . Zdejmij folię, zakręć naczynia i odstaw całość do ostygnięcia . Kiedy smalec stężeje, gotowy jest do podania . Idealnie smakować będzie ze świeżym pieczywem i ogórkiem kwaszonym . Roślinny smalec smakuje tak dobrze, że można go pomylić z klasycznym . Owocowa nutka w tradycyjnym smalcu wprawia w zachwyt i osłupienie .

Źródło: TikTok @oddaszfartucha

Kotlety sto razy lepsze niż zwykłe mielone. Zrobisz je z 3 tanich i prostych składników
Dietetyk wybrał najzdrowszą potrawę PRL-u. Polacy prawie o niej zapomnieli
Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy