Ten smalec robi się sam. Strzelczyk pokazał najlepszy patent
Któż z nas nie uwielbia smaku domowego smalcu? Jego samodzielne przyrządzenie wiąże się jednak z nie lada zachodem. Skuteczną radę na to znalazł Tomasz STtzelczyk. Smalec w jego wykonaniu robi się dosłownie sam w piekarniku.
Smalec Tomasza Strzelczyka nie ma sobie równych
Wszyscy dobrze wiemy czym pachnie wytapianie smalcu. Do tego dochodzi pryskający tłuszcz pokrywający kuchenkę i okolice. A gdyby tak udało się uniknąć tych niedogodności? Sprawdźcie, co wymyślił Tomasz Strzelczyk, którego powyższe zdjęcie pochodzi z jego oficjalnego kanału na TikToku.
Przepis na oryginalny smalec Tomasza Strzelczyka
Składniki:
- 2,5 kg słoniny
- 5 ząbków czosnku
- 5 liści laurowych
- 10 ziarenek ziela angielskiego
- 5 łyżeczek suszonego majeranku
- sól do smaku
Jak zrobić pomysłowy smalec według Tomasza Strzelczyka?
Zacznij od przygotowania słoniny na smalec . Pokrój ją na kawałki i przepuść przez grube oczka maszynki . W międzyczasie przygotuj 5 czystych słoików i w każdym z nich ułóż na dnie przyprawy . Musi się w nich znaleźć po 1 liściu laurowym, 2 ziela angielskie i po 1 obranym i lekko zmiażdżonym ząbku czosnku .
Do słoików z przyprawami rozłóż po równo słoninę . Powinna ona sięgać ok. ¾ wysokości naczynia . Delikatnie ugnieć ją łyżką i ponownie przypraw, posypując każdą porcję 1 łyżeczką majeranki i ½ łyżeczki soli .
Wierzch słoików owiń szczelnie folią aluminiową . Następnie wstaw je do zimnego piekarnika . Dopiero wtedy nastaw temperaturę na 190 stopni . Smalec powinien pozostać w piecyku przez ok. 90 minut .
Po upływie tego czasu słoiki ze smalcem wyjmij z piekarnika . Zdejmij folię, zakręć naczynia i odstaw całość do ostygnięcia . Kiedy smalec stężeje, gotowy jest do podania . Idealnie smakować będzie ze świeżym pieczywem i ogórkiem kwaszonym . Roślinny smalec smakuje tak dobrze, że można go pomylić z klasycznym . Owocowa nutka w tradycyjnym smalcu wprawia w zachwyt i osłupienie .
Źródło: TikTok @oddaszfartucha