Babcia Stasia nie wyobraża sobie smalczyku bez dodatku tego owocu. Wybór jest strzałem w 10
Domowy smalec skusi niejednego amatora mięsnych rarytasów. Zaproponowany przez babcie Stasię dodatek gruszki sprawia, że ma on jeszcze więcej smaku. Konsystencja jest również o wiele przyjemniejsza. Musicie spróbować.
Zrobienie pysznego smalcu wydaje się proste, ale nierzadko szczegóły zaważają o jego smaku. Tak jest w przypadku przepisu babci Stasi. Do rarytasu dodaje ona startą gruszkę wraz z sokiem i smaży owoc wraz z wytopioną słoniną, boczkiem i cebulką, uzyskując aromatyczną i kremową konsystencję wyrobu. Mało kto mu się oprze.
Przepis na pyszny smalec z gruszką
Składniki:
375 g słoniny
75 g wędzonego boczku
1 mała cebula
pół gruszki
około 20 g orzechów włoskich
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić smaczny smalec? Babcia Stasia dodaje kawałek gruszki
Zaczynamy od pokrojenia słoniny i boczku w niewielką kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Orzechy włoskie także rozdrabniamy, po czym prażymy je ostrożnie na suchej patelni. Przekładamy do miseczki.
Słoninę topimy, a gdy uzyskamy skwarki, wrzucamy cebule oraz boczek. Całość podgrzewamy, aż warzywo się zeszkli i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.
Powstałe purée dodajemy do pozostałych składników wraz z sokiem i podsmażamy smalec jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy prażone orzechy. Przekładamy masę do słoika i pozostawiamy do wystudzenia.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowy smalec. Szczególnie polecamy doskonałą roślinną wersję przysmaku przyrządzaną na bazie białej fasoli. Być może skusi was też nietuzinkowy rarytas ze śliwką.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Nikt nie robi takich śledzi jak siostry benedyktynki. Klasztorny patent wyróżnia się smakiem
Okrasa zdradził sekret idealnych kotletów schabowych. Smaży je na konkretnym produkcie
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama