Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Stasia nie wyobraża sobie smalczyku bez dodatku tego owocu. Wybór jest strzałem w 10

Babcia Stasia nie wyobraża sobie smalczyku bez dodatku tego owocu. Wybór jest strzałem w 10

Smalec
canva/arfo

Domowy smalec skusi niejednego amatora mięsnych rarytasów. Zaproponowany przez babcie Stasię dodatek gruszki sprawia, że ma on jeszcze więcej smaku. Konsystencja jest również o wiele przyjemniejsza. Musicie spróbować.

Zrobienie pysznego smalcu wydaje się proste, ale nierzadko szczegóły zaważają o jego smaku. Tak jest w przypadku przepisu babci Stasi. Do rarytasu dodaje ona startą gruszkę wraz z sokiem i smaży owoc wraz z wytopioną słoniną, boczkiem i cebulką, uzyskując aromatyczną i kremową konsystencję wyrobu. Mało kto mu się oprze.

Przepis na pyszny smalec z gruszką

Składniki:

  • 375 g słoniny

  • 75 g wędzonego boczku

  • 1 mała cebula

  • pół gruszki

  • około 20 g orzechów włoskich

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić smaczny smalec? Babcia Stasia dodaje kawałek gruszki

Zaczynamy od pokrojenia słoniny i boczku w niewielką kostkę. Cebulę pozbawiamy łupiny i siekamy. Orzechy włoskie także rozdrabniamy, po czym prażymy je ostrożnie na suchej patelni. Przekładamy do miseczki.

Słoninę topimy, a gdy uzyskamy skwarki, wrzucamy cebule oraz boczek. Całość podgrzewamy, aż warzywo się zeszkli i doprawiamy solą oraz pieprzem. Gruszkę myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach.

Powstałe purée dodajemy do pozostałych składników wraz z sokiem i podsmażamy smalec jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie zdejmujemy patelnię z ognia i dodajemy prażone orzechy. Przekładamy masę do słoika i pozostawiamy do wystudzenia.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na domowy smalec. Szczególnie polecamy doskonałą roślinną wersję przysmaku przyrządzaną na bazie białej fasoli. Być może skusi was też nietuzinkowy rarytas ze śliwką.

Smalec z gruszką jest znakomity
canva/AnjelaGr

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: