Smakosze.pl Przepisy Ten sposób na kluski śląskie znam od Ślązaczki. Zawsze wychodzą mięciutkie
fot. Canva

Ten sposób na kluski śląskie znam od Ślązaczki. Zawsze wychodzą mięciutkie

23 lipca 2024

Kluski to niezwykle prosta w przygotowaniu potrawa. Jednak by wyszły naprawdę doskonałe, trzeba pamiętać o kilku prostych zasadach.

Przepis na kluski śląskie

Typologia klusek w kuchni polskiej jest niezwykle bogata, a śląskie należą do najbardziej znanych w swojej kategorii. Na Śląsku mówi się na nie po prostu „kluski” i tam właśnie można szukać najlepszych przepisów na to regionalne danie.

Sam przepis jest bardzo prosty: ziemniaki, mąka ziemniaczana, jajko i odrobina tłuszczu. Ważne jest natomiast to, jak je przygotowujemy i gotujemy. Jest tu kilka prostych sztuczek, które możemy zastosować.

dzielenie klusek
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Ogórki kiszone wychodzą gazowane i mętne? Wszystko przez 1 błąd

Gotujemy kluski śląskie

Do wypraktykowanych przepisów gospodyń na idealne kluski należą nie tylko dodatki, lecz także sposoby, w jakie gotujemy potrawę . Rozmaite porady zebrała autorka kanału Kuchnia Pyszności, z którego zaczerpnęliśmy ilustracje do tego przepisu.

Składniki

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła
  • Mąka ziemniaczana
  • Sól

Idealne domowe kluski

Ziemniaki gotujemy do miękkości. Ugniatamy je tłuczkiem lub przepuszczamy przez maszynkę do mielenia. Masę ziemniaczaną ugniatamy w misce, by powstał foremny kolisty kształt.

Masę łatwo w ten sposób podzielić na cztery części. Jedną z tych części wyjmujemy, a powstałą po niej lukę wypełniamy mąką ziemniaczaną. To prosty sposób, by odmierzyć proporcje obu składników 4:1.

Całość ziemniaków zagniatamy z mąką, jajkiem i łyżką roztopionego masła. Kiedy ciasto na kluski jest jednolite, formujemy z niego wałki na stolnicy posypanej mąką ziemniaczaną. Wałki powinny mieć ok. 3 cm średnicy .

Dzielimy je na mniejsze części. Każdą rolujemy w kulkę i uciskamy w jednym miejscu palcem, by uzyskać charakterystyczny kształt klusek śląskich. Kluski odkładamy na bok.

W dużym garnku zagotowujemy wodę. Zmniejszamy gaz i utrzymujemy wodę tuż poniżej temperatury wrzenia . Do takiej gorącej wody wrzucamy kluski i gotujemy przez 4-5 minut od momentu, kiedy wypłyną na powierzchnię. Dodatkowo, by zapobiec ich sklejaniu, kluski wyjmujemy do miseczki z wylaną odrobiną oleju .

Wypróbuj też przepisy na kotlety chlebowe według Strzelczyka i kiszone ogórki po koreańsku .

proporcje mąki i ziemniaków
fot. youtube.com/kuchniapysznosci
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu
Zalej skorupki octem. Ekspresowo rozwiążesz problem w domu
Obserwuj nas w
autor
Przemysław Bociąga

Redaktor portalu Smakosze.pl. Z zawodu dziennikarz, prywatnie miłośnik kuchni i 
kuchennych historii. Pisze i mówi – nie tylko o jedzeniu – w wielu serwisach internetowych 
i drukowanych magazynach. Wszystkożerca.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy