Smakosze.pl Porady Ten sposób na przechowywanie rosołu pokazała mi babcia. Zupa nie psuje się w lodówce nawet przez kilkanaście dni
Fot. Shutterstock/tomeqs

Ten sposób na przechowywanie rosołu pokazała mi babcia. Zupa nie psuje się w lodówce nawet przez kilkanaście dni

30 czerwca 2024

Jak przechowywać rosół? Babcia zna najlepszy sposób. Dlatego z niego korzystam i każdemu polecam. Dzięki niemu ulubiona zupa Polaków wytrzyma w lodówce przez długi czas.

Ciesz się dłużej smakiem rosołu

Rosół cenimy za jego smak i dobroczynne właściwości dla naszego zdrowia. Rozgrzewa, pomaga zwalczyć infekcje i je po prostu pyszny . Przyrządzamy tę znakomitą zupę z doskonałego mięsa, smacznych warzyw i długo ją gotujemy. Wszystko po to, by uzyskać ten wyjątkowy smak i aromat rosołu.

Jednak jak przechowywać rosół ? Przecież nie chcemy, by nasze wysiłki poszły na marne. Od dawna korzystam ze sposobu nie tylko na gotowanie rosołu, ale też na jego przechowywanie. Jest skuteczny i dzięki niemu zupa w lodówce może długo stać. Polecam go każdemu.

rosół
Fot. Canva/fotogal
Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia

Jak przechowywać rosół?

Moja babcia zawsze wekowała rosół . Jak to zrobić? Trzeba zacząć od odcedzenia zupy i ponownie ją zagotować . Następnie rosół przelewamy do wyparzonych słoików. Teraz szczelnie zakręcamy i odstawiamy do góry dnem.

Słoiki przykrywamy kocem i w ten sposób zostawiamy do ostygnięcia. Gdy będą już zimne, to wstawiamy je do lodówki . Tak przygotowany rosół wytrzyma nawet kilka tygodni w lodówce. Jednocześnie pojawia się pytanie, czy można mrozić rosół ? Odpowiedź znajdziesz poniżej.

Czy mrozić rosół?

Rosół można mrozić, ale musimy wyjąć z niego warzywa i mięso. Chłodny rosół trzeba przelać do specjalnych pojemników do mrożenia lub do woreczków strunowych . Warto pamiętać, by nie napełniać ich do końca, bo ciecz zwiększy swoją objętość. To mogłoby spowodować pęknięcie woreczków.

Na każdym pojemniku musimy koniecznie napisać datę mrożenia. Rosół w zamrażarce można przechowywać maksymalnie pół roku . Zupę można też przelać do foremek na lód. Takie domowe kostki rosołowe będą świetnym dodatkiem do zup, sosów i dań jednogarnkowych. Pisaliśmy o tym, jak w prosty sposób zrobić pulchne bułeczki kawowe. Podpowiadaliśmy, jak nie można myć malin.

rosół
Fot. Canva/Qwart

Źródło: przepisy.pl

Obsmażam przez chwilę mięso i duszę je w prostym sosie. Ten obiad z szynki wieprzowej to istny hit
Strzelczyk zawija je w plastry cukinii. Te roladki to hit na lato
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy