Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia
![przekąska z cebuli](https://images.iberion.media/images/1920/przekaska_z_cebuli_752e9ced94.jpg)
Polskę zalała fala upałów. Co jeść w taką pogodę? Najlepszy obiad w upalny dzień zrobisz z cebuli i jeszcze kilku składników. Wyjdzie danie, które zadziwi każdego smakosza.
Jaki obiad na upalny dzień?
Gdy z nieba leje się żar, to nikt nie ma ochoty na długie gotowanie. Chcemy zjeść coś smacznego, co nie wymaga zbyt wiele pracy w kuchni. Co podać na obiad w upalny dzień? Wystarczy wziąć obraną cebulę, naciąć ją, a potem wrzucić to wrzącej wody.
W jej warstwy trzeba zawinąć nadzienie z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Do tego sos i znakomity obiad wkrótce będzie gotowy. Podobny przepis znajdziesz na Facebooku Smaczny. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
![przekąska z cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_z_cebuli_92195881d9.jpg)
Jak zrobić cebule z mięsnym nadzieniem?
Składniki:
- 8 cebula
- 1 litr wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Składniki na nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 200 g ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kurkuma
- 1 łyżka miodu
- natka pietruszki
Składniki na sos:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 60 g startego parmezanu
Przygotowanie obiadu zacznij od nacięcia każdej cebuli do połowy. Włóż warzywa do wrzącej wody i gotuj 10 minut. Następnie wyjmij cebule łyżką cedzakową i z cebul zdejmij warstwy. Teraz zajmij się robieniem nadzienia. Posiekaj cebulę, natkę pietruszki i przełóż do miski.
Dodaj mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nadzienie zawijaj w warstwy cebuli. Zawiniątka układaj w garnku, zalej je wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, solą i olejem. Gotuj 40 minut pod przykryciem.
Danie, które zachwyci każdego smakosza
Teraz do garnka włóż masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Gdy składniki się zagotują, wlej śmietankę 30%. Rozgnieć czosnek, dodaj do sosu, wsyp sól i pieprz. Dodaj starty parmezan, wymieszaj i zagotuj.
Sos podawaj z nadziewaną cebulą. Danie jest pyszne, aromatyczne, a soczyste mięsne nadzienie rozpływa się w ustach. Takie danie będzie w sam raz na obiad w upalny dzień. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne jagodzianki. Radziliśmy jak zrobić galaretkowiec, który jest idealny na upał.
![przekąska z cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/przekaska_z_cebuli_13ed2cbd3a.jpg)
Źródło: Facebook/ Smaczny
Zdjęcia: screen Facebook/ Smaczny
![zapiekanka z ziemniaków](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_z_ziemniakow_980ec38e56.jpg)
![obiad z szynki wieprzowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_szynki_wieprzowej_5794ee61ab.jpg)
![jabłka na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/deser_531a99c3b7.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_5da0009618.jpg)
![zapiekanka](https://images.iberion.media/images/origin/zapiekanka_75f5219f67.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_e6226c5b21.jpg)
![obiad z szynki wieprzowej](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_z_szynki_wieprzowej_5794ee61ab.jpg)
![roladki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/roladki_z_cukinii_1434f65af8.jpg)
![placki z cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/placki_z_cukinii_7c6e7b3ec4.jpg)
![szybki obiad](https://images.iberion.media/images/origin/szybki_obiad_z_cukinii_9fc51c6ed1.jpg)
![śniadanie](https://images.iberion.media/images/origin/sniadanie_a6e00cf11b.jpg)
![zupa z makaronem](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_owocowa_aaa10c8b83.jpg)
![kurczak](https://images.iberion.media/images/origin/kurczak_b99500519e.jpg)
![sałatka](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_44d8fec998.jpg)
![panierowanie cukinii](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_a844a9f96b.jpg)
![kolacja z ziemniaków i boczku](https://images.iberion.media/images/origin/latwy_obiad_d7deea797c.jpg)
![leczo](https://images.iberion.media/images/origin/leczo_d1e128f33c.jpg)
![brzoskwinie w cieście](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_brzoskiwnie_01eb7f9dd3.jpg)
![makaron z pesto](https://images.iberion.media/images/origin/pesto_86a9e6dfdc.jpg)
![zawijane filety z kurczaka](https://images.iberion.media/images/origin/filet_z_kurczaka_e18b253a4d.jpg)
![surówka z pora](https://images.iberion.media/images/origin/surowka_5efad1d2b7.jpg)
![zupa z wiśni](https://images.iberion.media/images/origin/zupa_z_wisni_05a8654931.jpg)
![kluski drożdżowe](https://images.iberion.media/images/origin/kluski_drozdzowe_21c61fad7b.jpg)
![mięso mielone](https://images.iberion.media/images/origin/mieso_mielone_63fbd0ec7c.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_838153949b.jpg)
![ziemniaki w sosie](https://images.iberion.media/images/origin/ziemniaki_w_sosie_e24040d51a.jpg)
![Dorada z grilla](https://images.iberion.media/images/origin/Szablony_Lelum_2_kopia_2024_07_02_T160143_066_6c355f7b92.jpg)
![Sianie nasion](https://images.iberion.media/images/origin/Co_siac_w_lipcu_57719e0539.jpg)
![Kobieta w słońcu i sklep Lidl](https://images.iberion.media/images/origin/Lidl_kobieta_lato_2d1b5bdcb7.jpg)
![ogórki małolsolne bez zalewy](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_e60ffe868c.jpg)
![Ogórki](https://images.iberion.media/images/origin/Ogorki_c9a803dd60.jpg)
![obieranie bobu](https://images.iberion.media/images/origin/obieranie_bobu_e416010ad8.jpg)
![Czereśnie](https://images.iberion.media/images/origin/Czeresnie_43d52aa38a.jpg)
![Ciasto bez pieczenia z owocami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_bez_pieczenia_z_owocami_13dc4e99a7.jpg)
![Gnojówka z pokrzywy](https://images.iberion.media/images/origin/Gnojowka_z_pokrzywy_350edc3df7.jpg)