Natnij obraną cebulę i wrzuć ją do wrzącej wody. Po 30 minutach przetrzesz oczy ze zdumienia
Polskę zalała fala upałów. Co jeść w taką pogodę? Najlepszy obiad w upalny dzień zrobisz z cebuli i jeszcze kilku składników. Wyjdzie danie, które zadziwi każdego smakosza.
Jaki obiad na upalny dzień?
Gdy z nieba leje się żar, to nikt nie ma ochoty na długie gotowanie. Chcemy zjeść coś smacznego, co nie wymaga zbyt wiele pracy w kuchni. Co podać na obiad w upalny dzień? Wystarczy wziąć obraną cebulę, naciąć ją, a potem wrzucić to wrzącej wody.
W jej warstwy trzeba zawinąć nadzienie z mięsa mielonego, ryżu i aromatycznych przypraw. Do tego sos i znakomity obiad wkrótce będzie gotowy. Podobny przepis znajdziesz na Facebooku Smaczny. Stamtąd pochodzą zdjęcia użyte w artykule.
Częstowali przypadkowe osoby jagodziankami od Gessler. Opinie na temat wypieku były jednogłośneJak zrobić cebule z mięsnym nadzieniem?
Składniki:
- 8 cebula
- 1 litr wody
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki oleju
- sól
- pieprz
Składniki na nadzienie:
- 300 g mięsa mielonego
- 1 cebula
- 200 g ryżu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól
- pieprz
- słodka papryka
- kurkuma
- 1 łyżka miodu
- natka pietruszki
Składniki na sos:
- 2 szklanki wody
- 1 szklanka śmietanki 30%
- 3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 60 g startego parmezanu
Przygotowanie obiadu zacznij od nacięcia każdej cebuli do połowy. Włóż warzywa do wrzącej wody i gotuj 10 minut. Następnie wyjmij cebule łyżką cedzakową i z cebul zdejmij warstwy. Teraz zajmij się robieniem nadzienia. Posiekaj cebulę, natkę pietruszki i przełóż do miski.
Dodaj mięso mielone, ryż, koncentrat pomidorowy, sól, pieprz, słodką paprykę, kurkumę i miód. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Nadzienie zawijaj w warstwy cebuli. Zawiniątka układaj w garnku, zalej je wodą wymieszaną z koncentratem pomidorowym, solą i olejem. Gotuj 40 minut pod przykryciem.
Danie, które zachwyci każdego smakosza
Teraz do garnka włóż masło, wsyp mąkę i wymieszaj. Gdy składniki się zagotują, wlej śmietankę 30%. Rozgnieć czosnek, dodaj do sosu, wsyp sól i pieprz. Dodaj starty parmezan, wymieszaj i zagotuj.
Sos podawaj z nadziewaną cebulą. Danie jest pyszne, aromatyczne, a soczyste mięsne nadzienie rozpływa się w ustach. Takie danie będzie w sam raz na obiad w upalny dzień. Pisaliśmy o tym, jak upiec pyszne jagodzianki. Radziliśmy jak zrobić galaretkowiec, który jest idealny na upał.
Źródło: Facebook/ Smaczny
Zdjęcia: screen Facebook/ Smaczny